Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Temperatura powrotu zmienia się co kilka sekund Subskrybuj | ||||
|
||||
romnix
![]() |
Witam Ostatnio zauważyłem że w aplikacji eCoal co kilka sekund zmienia się wartość temperatury powrotu np. jest 50 stopni kilka sekund później przeskoczy na 61,7 i tak co jakiś czas znowu 50 i znowu więcej. Ciekawe jest to że wykres wygląda w porządku nie ma jakiś nagłych skoków. Jak myślicie co to może być ? Edyt: Sporadycznie pojawia się alarm (chyba czujnik 6) ale zaraz znika nie ma go również w logach https://www.youtube.com/watch?v=IdyoMy98P2s&t=58s Sprawdziłem połączenia tzn. podkręcałem ale dalej to samo |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może to być bug aplikacji eCoal Mobile albo :
1) źle zamontowany czujnik powrotu w sensie, że źle przylega do rury , króćca powrotu 2) nie jest odpowiednio zaizolowany 3) zła lokalizacja czujnika powrotu Sprawdź i monituj co i jak , pozdrawiam ![]() PS. Na filmiku widać , że temp.powrotu utrzymuje się na stałym poziomie 50st . Nie ma takiego alarmu "czujnik 6" ![]() Ustaw temp.powrotu na zalecane min. 50st , ustabilizujesz pracę kotła ![]() |
|||
|
||||
romnix
![]() |
Instalacja jest nowa ma raptem 1,5 miesiąca, akurat na tym filmiku skoki są niewielkie tak 0,5 stopnia ale niekiedy potrafi przeskoczyć nawet o 12 stopni. Skoki temperatury zauważyłem jakieś 2 tygodnie temu przedtem było w porządku. Może uda mi się zrobić zrzut ekranu z alarmem lub nagrać większe skoki. Będę to obserwować, Pozdrawiam edyt: https://www.youtube.com/watch?v=Lm468HcpoiA |
|||
|
||||
mamut
![]() |
Pierwsze to sprawdzić na piecu czy na wyświetlaczu są takie skoki. Drugie zmień w apce wyświetlanie z kołowego na tekstowy i zobacz czy tak się dzieje. Wydaje mi się, że aplikacja nie ma nawet takiej częstotliwości odświeżania danych, żeby takie szybkie skoki mogły być zaczytywane z pieca. |
|||
|
||||
romnix
![]() |
mamut napisał » 2020-07-17 08:20 Pierwsze to sprawdzić na piecu czy na wyświetlaczu są takie skoki. Drugie zmień w apce wyświetlanie z kołowego na tekstowy i zobacz czy tak się dzieje. Wydaje mi się, że aplikacja nie ma nawet takiej częstotliwości odświeżania danych, żeby takie szybkie skoki mogły być zaczytywane z pieca. Jednak błąd w aplikacji, zmieniłem na wartość cyfrową i wszystko w porządku. |
|||