Forum eCoal.pl v3.5 Temperatura powrotu zmienia się co kilka sekund Subskrybuj | ||||
|
||||
romnix
|
Witam Ostatnio zauważyłem że w aplikacji eCoal co kilka sekund zmienia się wartość temperatury powrotu np. jest 50 stopni kilka sekund później przeskoczy na 61,7 i tak co jakiś czas znowu 50 i znowu więcej. Ciekawe jest to że wykres wygląda w porządku nie ma jakiś nagłych skoków. Jak myślicie co to może być ? Edyt: Sporadycznie pojawia się alarm (chyba czujnik 6) ale zaraz znika nie ma go również w logach https://www.youtube.com/watch?v=IdyoMy98P2s&t=58s Sprawdziłem połączenia tzn. podkręcałem ale dalej to samo |
|||
|
||||
leON22
|
Może to być bug aplikacji eCoal Mobile albo :
1) źle zamontowany czujnik powrotu w sensie, że źle przylega do rury , króćca powrotu 2) nie jest odpowiednio zaizolowany 3) zła lokalizacja czujnika powrotu Sprawdź i monituj co i jak , pozdrawiam PS. Na filmiku widać , że temp.powrotu utrzymuje się na stałym poziomie 50st . Nie ma takiego alarmu "czujnik 6" Ustaw temp.powrotu na zalecane min. 50st , ustabilizujesz pracę kotła |
|||
|
||||
romnix
|
Instalacja jest nowa ma raptem 1,5 miesiąca, akurat na tym filmiku skoki są niewielkie tak 0,5 stopnia ale niekiedy potrafi przeskoczyć nawet o 12 stopni. Skoki temperatury zauważyłem jakieś 2 tygodnie temu przedtem było w porządku. Może uda mi się zrobić zrzut ekranu z alarmem lub nagrać większe skoki. Będę to obserwować, Pozdrawiam edyt: https://www.youtube.com/watch?v=Lm468HcpoiA |
|||
|
||||
mamut
|
Pierwsze to sprawdzić na piecu czy na wyświetlaczu są takie skoki. Drugie zmień w apce wyświetlanie z kołowego na tekstowy i zobacz czy tak się dzieje. Wydaje mi się, że aplikacja nie ma nawet takiej częstotliwości odświeżania danych, żeby takie szybkie skoki mogły być zaczytywane z pieca. |
|||
|
||||
romnix
|
mamut napisał » 2020-07-17 08:20 Pierwsze to sprawdzić na piecu czy na wyświetlaczu są takie skoki. Drugie zmień w apce wyświetlanie z kołowego na tekstowy i zobacz czy tak się dzieje. Wydaje mi się, że aplikacja nie ma nawet takiej częstotliwości odświeżania danych, żeby takie szybkie skoki mogły być zaczytywane z pieca. Jednak błąd w aplikacji, zmieniłem na wartość cyfrową i wszystko w porządku. |
|||