Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zmiana trybu zimowego na letni i odwrotnie Subskrybuj | ||||
|
||||
Pablos87
![]() |
Witam. Nadchodzą dni, w których pogoda będzie w kratkę czyli kilka dni 20 stopni, później 12-13 i znowu 20 i tak w kółko pewnie przez jakieś półtora miesiąca ,póki nie zrobi się całkiem ciepło. I tu moje pytanie czy można co kilka dni przełączać sterownik raz w tryb letni, raz w zimowy nie wygaszając kotła? Zmianę trybu zimowego na letni ogarniam bo tu tylko w zasadzie wyłącza się pompa CO i gdy miałem na kotle 57 stopni to po zmianie trybu wzrosło do 70 bo nie szło nic na kaloryfery a potem temperatura kotła się ustabilizowała i pracował po swojemu w tym trybie letnim.A jak wygląda sytuacja przy zmianie letniego na zimowy? Czy po włączeniu się pompy CO nie będzie to szkodliwe dla kotła który będzie miał np. 55 stopni a pompa wprowadzi wodę z instalacji która będzie miała powiedzmy 15-20 stopni?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Po pierwsze, zaktualizuj sterownik do jego najnowszej wersji. Zamiast ręcznie przełączać między trybami zima- lato i odwrotnie , włącz tryb auto-lato, sterownik będzie to robił automatycznie za Ciebie po osiągnięciu zadanej temp.zew. np.15st i hist. 0.5st. Co do szkodliwości przejścia kotła z trybu lato na zimą, to nie powinno mieć to większego znaczenia przy załączonej ochronie powrotu i odpowiednim ustawieniu max kąta otwarcia zaworu 4D np.50% ( dlatego zalecana aktualizacja z tą opcją )
![]() |
|||
|
||||
1000MB
![]() |
Proszę o kilka wskazówek.
1. Jak przejść z trybu Zima na tryb Lato (tylko ogrzewanie CWU) przy pracy kotła obecnie tj. Zima i temp. zad. 55*C, temp. faktyczna CWU 57*C (ochrona powrotu przez pompę CWU), temp. powrotu ok. 52*C ?. 2. Jak to wykonać poprawnie przy zaworze 4D bez siłownika i termostatach na wszystkich grzejnikach ?. Chciałbym przy temp. na zewnątrz np. 16*C przejść na kilka godzin na tryb Lato, a wieczorem na zimowy. Przy termostatach kaloryfery obecnie są zimne lub ledwo co wyczuwalnie letnie. Myślę, że może być to bardziej "eco" tzn. ekonomiczne. 3. Czy czujnik temp. zewnętrznej jest konieczny w trybie Lato, czy już w trybie Auto-Lato, lub można i bez czujnika temp. na zewnątrz i siłownika zawory 4D to wykonać poprawnie?. Może kręcenie zaworem 4D nie jest konieczne (grawitacyjnie raczej niewiele ciepła pójdzie na CO + termostaty na grzejnikach), a mobilnie mogę zmienić trybu Zima/Lato w aplikacji na telefon. 4. Czym się kierować przy ustawieniach pracy kotła w trybie podtrzymania ?. Ps. Pierwsza moja wiosna z OEPM 20KW - stąd moje pytania. Może komuś to się przyda. Pozdrawiam wiosennie Wszystkich |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W Twoim przypadku musisz ręcznie wybrać tryb lato w ustawieniach kotła z aplikacji, na platformie lub na panelu operatorskim. Po drugie zawór 4D pasowało by zamknąć, bo grawitacyjnie będzie cisnęło ciepło w obwód CO ( niepotrzebna strata ). Osobiście jestem za pełną automatyką, czyli zastosowaniu dwóch czujników zew. i wew. oraz siłownika zaworu 4D, schodzenie do kotła ograniczyć tylko do jego zasypu i czyszczenia
![]() |
|||
|
||||
1000MB
![]() |
Automatyka - słuszny kierunek. Moje obserwacje po przełączeniu na tryb Lato. Pracowała pompa CWU z włączoną funkcją ochrony powrotu, zawór 4D ręczny otwarty 30%, wszystkie kaloryfery zimne. W tym czasie ok. 2,5 godz temp. kotła rosła z zadanych 55* do 66*, powrót z zadanych 53* do 60*, aż do osiągnięcia temp. zadanej 60* przez wodę w bojlerze (100l). Po osiągnięciu 60* przez wodę w bojlerze (nie było poboru) pompa CWU wyłączyła się. Kocioł pracował kilka minut praktycznie bez obiegu wody. Obserwowałem to i gdy temp. w kotle zaczęła systematycznie rosnąć. powróciłem do trybu Zima.
Pompa CWU wyłączała się również na ok. 5 min przed końcem czasu postoju w podtrzymaniu tj. 40 min. (brak obiegu wody i wzrost temp. na kotle) i załączała po podaniu paliwa. Cykl ten był do momentu osiągnięcia temp. 60* przez wodę w bojlerze. Przy braku poboru wody użytkowej z każdym podaniem paliwa (10s x 2) po czasie podtrzymania (40s) i krótkiej przerwie (20s) temp kotła rosła. Moje ustawienia - temp. zadana kotła 55*, powrót 53*, CWU 60* z ochroną powrotu. 1. Czy to jest normalne - praca kotła bez pompy CWU w trybie Lato, czy coś u mnie jest nie tak? 2. Czy pompa CWU dba o nieprzekroczenie temp. zadanej wody użytkowej i się wyłącza po jej osiągnięciu ? 3. Co się dzieje gdy kocioł pracuje a nie ma odbioru ciepła np. noc ? Jak się zachowuje ? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
No to żeś se Pan strzelił w kolano , podnosząc powrót na 60st automatycznie podniosłeś temp.kotła na 62st
![]() ![]() Jedyny słuszny kierunek dla Twoich kolejnych pytań, to lektura instrukcja obsługi sterownika , gorąco polecam ![]() |
|||
|
||||
1000MB
![]() |
" dla Twoich kolejnych pytań, to lektura instrukcja obsługi sterownika , gorąco polecam".
A oto i Instrukcja obsługi sterownika eCoal v3.5. Jedynym słowem jest hasło: Programator Auto-Lato, Tryb Auto-Lato i Tryb Lato i the end. W którym punkcie jest odpowiedź na jak piszesz Pan "kolejne pytania" 1. Czy w trybie-Lato ochrona powrotu wyłączyć, czy włączyć ? 2. Czy pompa CWU pracuje do temp. zadanej wody użytkowej i się wyłącza, a w kotle temp. rośnie do ilu od zadanej się można spodziewać np. 80* > ? 3. Co się dzieje gdy kocioł pracuje a nie ma odbioru ciepła np. noc ? CWU - temp. 60* zadana przy włączonej ochronie powrotu ( w trybie-Zima) praktycznie = temp. kotła, a w trybie-Lato co ? Tego nie znalazłem w instrukcji. Próbuję się dowiedzieć do tych, którzy już się dowiedzieli. Tyle dziękuję. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Stary, naprawdę wszystko znajdziesz w instrukcji, czy mam Ci to wszystko jeszcze raz tłumaczyć jak "krowie na rowie" i wklejać strony z w/w instrukcji, w których są odpowiedzi na Twoje pytania
![]() PS. Ad.1) Jak chcesz możesz wyłączyć ale potem się nie dziw , że kocioł znacznie przebija temp.zadaną ![]() Ad.2) Tak pracuje w przypadku braku ochrony przez pompę CWU , przy ochronie muszą być spełnione dwa warunki : osiągnięta temp.CWU oraz temp.powrotu plus fabryczna hist.2st , czyli masz CWU zadane na 55st a powrót na 53st to pompa CWU wyłączy się przy temp.55.1st . W kotle przy prawidłowo ustawionych parametrach spalania i podtrzymania oraz w miarę stałym odbiorze ciepła, nie powinna znacznie wzrastać. Ad.3) Pomyśl, najlepiej obniżyć temp.zadaną kotła do np. 55st ![]() |
|||
|
||||
1000MB
![]() |
To jest rada o którą się zwracałem na forum i odpowiedz, która coś wnosi.
Raz "skapuje" o co chodzi w letnim grzaniu wody i the end. Sugestia - bez "krowie na rowie". Słowa ważą. To nie ta klasa - tu nie ma, mam nadzieje "krów z ich gdzie tam bądź rowami". Bez napięcia OK. Pozdrawiam. Dzięki za odpowiedz. ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ja się nie napinam, a i słowa ważyć potrafię
![]() ![]() dodane 2021-04-30 08:58Ps. Jak coś to pytaj dalej, chętnie pomogę w miarę swoich możliwości i wiedzy ![]() |
|||
|
||||
1000MB
![]() |
Jaka powinna być ustawiona optymalna min. temp. powrotu w trybie LATO przy zadanej temp. kotła 55* i CWU 50* z ochroną powrotu. Czy wystarczy 45*, czy korzystniej ze względu na stabilność pracy (temp.) kotła podnieść do 48* lub inaczej ustawić temp. - kocioł/ CWU/ powrót ?
![]() Ps. Brawo RTS RAKÓW i Cz-wa. Sto lat na 100 lat |
|||
|
||||
Gorzyczki13
![]() |
U mnie na piecu pisze min. temp. powrotu 50st. C. - bez rozróżniania na zimę, czy lato.
|
|||
|
||||
leon
![]() |
Gorzyczki13 Z tego wysuwa się pytanie, czy potrzebujesz latem tyle samo ciepłej wody co zimą
|
|||
|
||||
1000MB
![]() |
Jeśli wodę latem w CWU ustawiam na 50*, to temp. powrotu na 48*. Wtedy ochrona powrotu nie podnosi mi temp. powrotu o te 2* wyżej niż woda użytkowa i pompa CWU nie pracuje ciągle. Przy temp. zad. kotła 55* powrót i tak nie spada poniżej 52*. U mnie to działa, spalanie 2,7 kg/d, więc OK.
![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Kolego jeśli ustawiasz CWU na 50* to piec musi być co najmniej 1* wyżej,jeśli grzejesz tylko CWU to dlaczego się obawiasz powrotu??
|
|||
|
||||
marena
![]() |
W trybie auto-lato temperatura na kotle ustawiona na 55 stopni,czy podczas przejścia w tryb zima jest możliwość aby temperatura automatycznie przestawiła się na np 60 stopni?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie ma takiej opcji, możesz jedynie zastosować tzn.włączyć (aktywować) reg.pogodowy temp.kotła tzw.pogodówkę, ustawiając wcześniej zdefiniowane wartości temp.zew. dla - 10/+10st C tzw. krzywą grzania, na podstawie której kociołek będzie sobie dobierał odpowiednią temperaturę
![]() |
|||
|
||||
marena
![]() |
leON22 dziękuję
![]() |
|||