Forum  eSterownik.pl  Sterownik brak wyjścia na świat Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
2020-03-29 16:56
  leon Posts: 343 Ostrzeżenie: 0
W tej chwili prama adres się różnią eSterownik a to co na piecu

dodane 2020-03-29 16:56kolego puter możesz mi napisać dokładnie po czym poznajesz że sterownik nie ma komunikacji z TPlinkiem
2020-03-29 17:08
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

Faktycznie robi się niezły bajzel w temacie. Przynajmniej ja zaczynam się gubić
@leon ale z tego co się zorientowałem (chyba, że się pogubiłem) to u putera komunikacja między tp-link<--->sterownik to jest. Nie komunikacji między sterownikiem a światem czyli platformą e-sterownik.

puter napisał » 2020-03-29 16:30
Sa1666 dokładnie tak robiłem. Podsumowując aktualne ustawienia są takie

1. Funbox - Router Główny adres 192.168.1.1, DHCP włączone

2. TPlink - wzmacniacz sygnału (Sygnał łapie z funboxa) do którego po kablu podłączony sterownik, adres 192.168.1.88,  DHCP wyłączone, Adres IP 192.168.1.88, Maska 255.255.255.0, Brama 192.168.1.1, DNS 192.168.1.1

3. Sterownik Pieca - DHCP wyłączone, Adres 192.168.1.47, Maska 255.255.255.0, Brama 192.168.1.1

Czy gdzieś jest błąd waszym zdaniem???
                               

Moim zdaniem nie ma błędu. Jedynie co u mnie jest inaczej to punkt 3 Ja mam DHCP włączone tyle, że to nie powinno mieć znaczenia pod warunkiem, że tego ustawienia nie zmieniłeś.
Kolega Sa1666 niech jeszcze się wypowie bo chyba jest jakoś kumaty w ustawieniach sieci LAN.
2020-03-29 17:11
  leon Posts: 343 Ostrzeżenie: 0
                          
                Użytkownicy                    
                        
                
                    
                                        
                                                    Login: puter                        
                                                    Miasto:                          
                                                    Aktywność:                         
                                                        
                                            Rejestracja: 2019-11-23                    
                                            Logowanie: 2020-03-29 12:49                    
                                            Urządzenia: 0                    
                                            Tematy: 6                    
                                            Posty: 51                    
                                        
                                                                                                        
2020-03-29 17:12
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Rafalsk na recznym ip powinna dzialac a wydaje sie ze ma dobrze wpisane. Na recznym ip musi wpisac do sterownika dane ktore generuje router zmieniajac ostatni znak adresu ip. Tak jak sie robilo w starym sterowniku.
Musi poczekac. Niech ES poszuka od siebie w czym moze tkwic problem
2020-03-29 17:15
  leon Posts: 343 Ostrzeżenie: 0
Rano pisał że sprawdzał laptopem po kablu do tplinka i net był a sterownik nie ma neta.Teraz byłem na Użytkownikach i puter jest a w zdalnych go nie ma czyli i jeszcze był zalogowany o 12:49. Po prostu musi od nowa dodać urządzenie,przepisując adres bramę itp z wyświetlacza na piecu na eSterownik po zalogowaniu,czy nie???
2020-03-29 17:28
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Nie. Blagam Cie przeciez Ty nawet nie wiesz o czym piszesz.
Po pierwsze ponowne dodanie sterownika raczej tu w niczym nie pomoze, po drugie podajesz jak dodac stary sterownik w innej wersji. Nie wiesz-nie pomagaj. Po co robisz tu jeszcze wiekszy balagan.

dodane 2020-03-29 17:28Logowanie ktore wskazales pokazuje tylko o ktorej godzinie byl ostatnio widziany na platformie. On jako uzytkownik. Nie sterownik... 
2020-03-29 17:28
  leon Posts: 343 Ostrzeżenie: 0
Po Waszych pomocach jutro serwisan powie by zrobił restart sterownika i przepisał z wyświetlacza nowy adres nową bramę.Poczekam jutra.Puder napisz jutro jak rozgryzłeś problem Pozdro
2020-03-29 17:31
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Ale wiesz ze na wyswiwtlaczu pokazuje sie adres ip brama i maska takie ktore sterownik otrzymuje od routera. A sterownik pudra (jak go ladnie nazwales) nie otrzymuje tych danych. Kolejna prosba. Wlacz myslenie i skoncz pieprzyc. 
2020-03-29 17:31
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

leon, te dane które wkleiłeś to my widzimy i zapewne puter też to widzi, a zwłaszcza to: Urządzenia: 0
i właśnie w tym tkwi problem, że w sieci lokalnej wchodząc np w przeglądarką na ip sterownika widać go, czyli port ethernet działa. Nie można wejść z zewnątrz czy ja czy Ty czy sam autor postu.
Ale sam port w sterowniku na bank działa.
Sa1666:
Sa1666 napisał » 2020-03-29 17:12
Na recznym ip musi wpisac do sterownika dane ktore generuje router zmieniajac ostatni znak adresu ip. Tak jak sie robilo w starym sterowniku.

Tego albo nie rozumiem (ja mam jakby co inny sterownik) albo się nie zgodzę. Jeśli na routerze widzi sterownik pod adresem jaki napisał czyli 192.168.1.47 to taki też ma być "przybity" w sterowniku.

Czy właśnie tu czegoś nie rozumiem?
Jeszcze zaczepiłem temat ewentualnej zmieny parametru w sterowniku DHCP z włączonego na wyłączony, bo jeśli ten parametr zmienił to BYĆ MOŻE trzeba spowrotem sparować sterownik z platformą. Może tu się coś zmieniło. No tylko "byćmożam" i gdybam ale trudno na odległość wszystko sobie wyobrazić. A może wszystko jest w porządku tylko na platformie jest coś zwalone i tyle. Sam przez ostatnie kilka dni miałem problemy z połączeniem do platformy, albo błąd czujnika albo co jeszcze, tyle że u mnie to raz działała a raz nie, a u niego padło i nie ma.
2020-03-29 17:34
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Ok, to co pisałem wcześniej tylko teraz na zdjęciach, po mojemu to jest dobrze powpisywane wszystko.


2020-03-29 17:42
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

niby wszystko jest OK ale nie działa A skąd tam maska podsieci się wzięła 252? Coś przeoczyłem wcześniej?
Moim zdaniem tak nie zadziała.
         Sa1666? Do odpowiedzi
2020-03-29 17:49
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Powinno być 255
2020-03-29 17:50
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Rafalsk. Dhcp to tylko wybor automat/reczne otrzymywanie adresu ip z routera. 
dodane 2020-03-29 17:50Nie przeoczyles. Kolega puter napisal ze jest 255 
2020-03-29 17:50
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Kurcze rafalsk już miałem nadzieję że znalazłeś przyczynę wszystkiego :| niestety byłąd musiał się wkraść jak wyłączałem DHCP na piecu. Już poprawione restart wykonany i w dalszym ciągu jest tak samo. :(
2020-03-29 17:51
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

leon22 właśnie o tym mówię
Pewnie zmieni maskę na prawidłową w ustawieniach sterownika i wszystko wróci do normy

255.255.255.0
2020-03-29 17:57
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
rafalsk napisał » 2020-03-29 17:51

leon22 właśnie o tym mówię
Pewnie zmieni maskę na prawidłową w ustawieniach sterownika i wszystko wróci do normy

255.255.255.0



Naprawdę miałem nadzieję, że tak się stanie :( niestety nie.
dodane 2020-03-29 17:57
2020-03-29 18:07
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

No cóż ale i tak jeden błąd poprawiony. Bez tego i tam by nie zadziałało moim zdaniem. I po zmianie MAC adres się pojawił.
Jak możesz to powtórz dla pewności ostatnie swoje zdjęcia nr 4, 5 i 6
2020-03-29 18:26
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0

rafalsk proszę bardzo
2020-03-29 18:32
  leon Posts: 343 Ostrzeżenie: 0
puter przeczytaj priwat
2020-03-29 18:34
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
sorry puter, tak tajemniczo się o coś zapytam. Czy mówi Ci coś termin rav-dom?
First pagePrevious page4 / 5Next pageLast page
Users on-line: bouD3, heniekwi, Lukka16, Piecstrumykowa, PiotrPasieko, spirch, timi4bolo2009, tomasz41, w84u