Forum Pello v3.5 RBR-BIO 20 kW - ustawienia i regulacja Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
markos2101
|
Michal86 napisał » 2020-02-08 19:09 Właśnie o to chodzi aby tak nie robił. 11.02 o 8.20 na próbę zmieniłem pompę na TAK 12.02 o 8.40 przywróciłem na NIE Z włączoną pompą stabilniejsza jest temperatura powrotu i zaworem ale piec częściej się odpala. Zawór 4D nadal stoi. Czy temperatura CWU powinna oscylować jak temperatura kotła czy być w miarę stabilna? Przecież to chyba osobny układ? Za wszystkie sugestie i porady z góry dziękuję. |
|||
|
||||
Michal86
|
Jak nie chcesz sterować regulatorem pokojowym to zwiększ temperaturę pomieszczenia na jakieś 25st aby nidgy jej nie osiagnal bo i tak jak zrobisz pompy on czy off to sterownik zamyka zawór 4d do zera. I jakaś niska temp powrotu. Jak masz ustawioną pompę mieszającą?
|
|||
|
||||
karoka65
|
Markos już Ci pisałem, zamiast słuchać forumowych wróżbitów powinniście tam mieć człowieka który sie tym zajmuje.
Nie wiem jak jest u Was ale wyglądało to tak że idą ekipy instalatorów i montują hydraulikę a za nimi gostek który montuje palniki i je odpala? Macie na miejscu to wymagajcie bo jak sie cała "impreza" zakończy to już naprawdę tylko Ci wróżbici zostaną. Niech podejdzie ten gostek i to sprawdzi czy ktoś kto za ten bajzel odpowiada, może ktoś zostawił zawór w manualu? |
|||
|
||||
markos2101
|
Dzięki Karkoa, spróbuję się do niego zwrócić.
|
|||
|
||||
minertu
|
markos2101 napisał » 2020-02-07 08:14 A jaki masz, zawór z siłownikiem?
Dziękuję za porady. U mnie dom to ok 160 m2, stare budownictwo, mur z pustką docieplony styropianem 8, strop na piętrze jeszcze nie docieplony. Zatrzymanie pompy na NIE - ciepło równiej rozkłada się w domu, wcześniej kaloryfery na piętrze stygły i było tam chłodniej Zatrzymanie palnika - spróbuję na TAK ale czy piec wtedy za bardzo się nie wychłodzi? Zawór 4D - w pierwszych dniach rzeczywiście się ruszał a teraz stoi, nie mam pojęcia czemu? |
|||
|
||||
markos2101
|
Zawór okazuje się 3D 1" model CM-03-025
|
|||
|
||||
karoka65
|
Zamawiałem dzisiaj RBRa dla klienta i przypomniało mi się o Was wiec zapytałem producenta jak to tam wygląda, macie też tam człowieka który się zajmuje palnikami jak pisałem wcześniej. Zamiast słuchać wróżb na forum chyba lepiej tam się zwrócić o poradę bo jest wszystko na miejscu.
|
|||
|
||||
markos2101
|
Tak jak wyżej pisałem - jestem z nim w kontakcie. Chciałem tylko sprostować rodzaj zaworu.
Czy między zbiornikiem CWU a piecem montuje sie zawór zwrotny? |
|||
|
||||
minertu
|
Nie jeżeli masz z osobnego wyjścia zasilania.
|
|||
|
||||
markos2101
|
karoka65 napisał » 2020-02-07 12:34 dodane 2020-02-07 12:34Luknąłem teraz na Twoje wykresy, Czy możesz ponownie zerknąć na wykres? Czy to jest wg Ciebie prawidłowa praca kotła? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||