W związku z problemami z dostępnością statystyk oraz wykresów prosimy o zapoznanie się z tym wątkiem
Forum  Pello v3.5  RBR-BIO 20 kW - ustawienia i regulacja Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-02-06 13:00
  markos2101 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich
Od 1 lutego jestem użytkownikiem pieca na pellet RBR-BIO 20 kW. Po uruchomieniu wszystko ładnie ruszyło, dom się nagrzał. Po próbie zmiany temperatury na noc w dół, temperatura zaczęła wzrastać zamiast maleć. Dodatkowo piec rozpalał się ok 50 razy na dobę.
Zmniejszyłem moc maksymalną na 80% dzięki czemu praca się ustabilizowała ( ale teraz w ogóle nie staje ).
Jakie kolejne kroki podjąć?
2020-02-06 13:12
  karoka65 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Nie było takiego RBRa, Z Bio były dostępne moce 9,13 i 18kW ale na Bio skończyły się badania w zeszłym roku, po czym wycofano je z produkcji.
Zastąpiła je nowa seria RBR-B z badaniami z Brna a dostępne moce to 13,19 i 26kW.
2020-02-06 21:53
  markos2101 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0

Dziękuję za informację - na stronie producenta nie ma za wiele informacji ale na tabliczce jest właśnie taki model

dodane 2020-02-06 21:53
2020-02-06 21:58
  karoka65 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jest jeszcze jedna możliwość że jest to kocioł z serii na przetargi.
2020-02-06 21:59
  markos2101 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0

Tak, jest to kocioł zakupiony z dofinansowanie do OZE
Czy w takim razie parametry z tabliczki nie są rzeczywiste?
2020-02-06 22:05
  karoka65 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Nie znam tej serii, nie są dostępne poza przetargami. Wiem że mają badania chyba z Łodzi ale nie wiem na jakie moce bo mnie to nie interesuje skoro w sprzedaży ich nie ma.
2020-02-06 22:11
  markos2101 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście rozumiem, ale w kwestii sterowania to chyba nic nie zmienia?
2020-02-06 22:32
  karoka65 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
To że pracuje cały czas to akurat bym się cieszył a że Ci przegrzewa to tak go ustawiłeś że po dogrzaniu pomieszczenia pompa na "nie" on ma w nosie zadane temperatury a czy Ci się to będzie podobać jak pompa będzie się wyłaczać to ja pewny nie jestem, ja bym nie był. Zawór niby na schemacie jest a jakby go nie było?. Wiem że miał być tam człowiek który miał ogarniać palniki i sterowniki to dzwonić do niego a nie baźgrać po forach.
2020-02-06 22:39
  markos2101 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0

Był, a i owszem - próbuje też pomóc przez telefon - nie zaprzeczam.

Tak czy inaczej dziękuję za wskazówki - na tym właśnie forum wyczytałem, że każdy piec wymaga indywidualnego podejścia, tym bardziej podpięty do starej stalowej instalacji.
2020-02-07 03:55
  mirekk501 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam mam taki sam piec w ustawieniach obwody co1 - zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia masz na NIE musisz dać na TAK wtedy po dojściu temp. do zadanej pompka powinna się wyłączyć. Albo w obwody co1 - zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia daj na TAK i piec się wtedy wyłączy
2020-02-07 08:14
  markos2101 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0

Dziękuję za porady. U mnie dom to ok 160 m2, stare budownictwo, mur z pustką docieplony styropianem 8, strop na piętrze jeszcze nie docieplony.

Zatrzymanie pompy na NIE - ciepło równiej rozkłada się w domu, wcześniej kaloryfery na piętrze stygły i było tam chłodniej
Zatrzymanie palnika - spróbuję na TAK ale czy piec wtedy za bardzo się nie wychłodzi?

Zawór 4D - w pierwszych dniach rzeczywiście się ruszał a teraz stoi, nie mam pojęcia czemu?
2020-02-07 10:36
  karoka65 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Dlatego napisałem wcześniej że nie wiem czy w Twoim domu będziesz "szczęśliwy" z tego że pompa po dogrzaniu się wyłaczy, przy starszych dużych domach jeśli nie ma termostatów na grzejnikach o wiele wiele większy komfort cieplny utrzymuje się na zaworze, nie wyłączająć pompy a obniżająć temp. za zaworem po dogrzaniu pomieszczenia.
Mirek to chyba z obecnego przetargu koło Mielca, wiem że gdzieś jest wymieniana następna partia kotłów.
2020-02-07 11:14
  Michal86 Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2020-02-07 10:36
Dlatego napisałem wcześniej że nie wiem czy w Twoim domu będziesz "szczęśliwy" z tego że pompa po dogrzaniu się wyłaczy, przy starszych dużych domach jeśli nie ma termostatów na grzejnikach o wiele wiele większy komfort cieplny utrzymuje się na zaworze, nie wyłączająć pompy a obniżająć temp. za zaworem po dogrzaniu pomieszczenia.
Mirek to chyba z obecnego przetargu koło Mielca, wiem że gdzieś jest wymieniana następna partia kotłów.



Prawda. Przy dużym syarszym domu do tego ze starą instalacją grzanie ON/OFF przyniesie tylko straty i brak komfortu.
Wiem z własnego doświadczenia😜
Tak jak pisze karoka albo głowice na grzejnikach albo obniżaj, zwiekszaj za zaworem. 
2020-02-07 12:34
  karoka65 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Ktoś chyba coś nakramował z zaworem, może przełączył na manuala?, sam czas otwarcia 147s? sprawdź ten czas jaki jest, na siłowniku jest naklejka i jest tam podany czas. Uruchomić zawór, ustawić krzywą wg. pogodówki i grzać, wtedy ewentualnie można się wspomóc pokojówką do obniżenia temp. za zaworem po osiągnięciu zadanej aby pompa pracowała dalej tyle że z obnizoną temp. za zaworem.
Macie człowieka od tego, on ma to wszystko wiedzieć.
dodane 2020-02-07 12:34Luknąłem teraz na Twoje wykresy, zobacz jak ten kocioł pięknie pracował od około 20.40 dnia 5 luty do 17.15 dnia 6-ego lutego, kto to zepsuł? Ty? czy już jakiś fachowiec samozwaniec zaoferował pomoc na PW?
2020-02-07 15:08
  mirekk501 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Co do przetargu to prawda. Kocioł mam od tygodnia więc się uczę go obsługiwać i opanować te wszystkie parametry.
2020-02-07 15:27
  markos2101 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0

karoka65 napisał » 2020-02-07 12:34


kto to zepsuł?



Ja... Tyle, że właśnie piec się ustabilizował gdy było ustawione zatrzymywanie pompy i było zimno na piętrze.
Wieczorem sprawdzę czas na zaworze 4D i spróbuję regulować temperaturę za nim.


mirekk501 napisał » 2020-02-07 15:08
Co do przetargu to prawda



Mój jest z tego samego przetargu. Jaki masz pellet?



2020-02-07 16:16
  mirekk501 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Dzisiaj zasypie GRAFA a tak od piątku tamtego tygodnia miałem 10 worków z Dankrosa.
Z czystej ciekawości skąd jesteś?
2020-02-08 15:30
  markos2101 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0

@mirekk501 - ten sam przetarg, ta sama wieś pellet też mam zasypany Dankrosa po 15 zł za worek 15 kg i właśnie jestem na etapie szukania dostawcy.

Siłownik Invena UNI 3P - jest na nim 147s/90*, max 15Nm

dodane 2020-02-08 15:30Obniżyłem temperaturę za zaworem, obniżyłem zadane temperatury krzywej zaworu 4D a piec dalej podnosi temperaturę w domu
2020-02-08 15:52
  mirekk501 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Wyłącz pompkę po dogrzaniu pomieszczenia wtedy temperatura spadnie do zadanej w programatorze spadnie o histerezę o taką jaką masz wpisaną i pompka się sportem włączy i podgrzeje od temperatury zadanej
2020-02-08 19:09
  Michal86 Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
mirekk501 napisał » 2020-02-08 15:52
Wyłącz pompkę po dogrzaniu pomieszczenia wtedy temperatura spadnie do zadanej w programatorze spadnie o histerezę o taką jaką masz wpisaną i pompka się sportem włączy i podgrzeje od temperatury zadanej



Właśnie o to chodzi aby tak nie robił.


markos2101 napisał » 2020-02-08 15:30

Obniżyłem temperaturę za zaworem, obniżyłem zadane temperatury krzywej zaworu 4D a piec dalej podnosi temperaturę w domu




A napewno masz uaktywnioną pogodówkę?
Ustaw krzywą na 35 i 45. Jak za zimno to stopniowo o jeden ząbek do góry. Jak za ciepło analogicznie w dół i obserwuj.


Ja mam dom z pcztk lat 90 ale dość dobrze ocieplony. Aktualnie mam ustawione 38 i 46. Jak narazie ok choć dużych mrozów nie było wiec jak będzie przy -20 nie wiem.
Aha tyle, że mam jeszcze głowice na grzejnikach. Jedno z drugim się nie gryzie. 
Zawory ustawione na 22st. W domu zawsze ok 22.5-23.5st.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: akowalski1, jacekjaniuk