W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eSterownik.pl  Problemy z aktualnymi statystykami oraz wykresami Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
2020-01-17 08:17
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
W związku z coraz częstszymi pytaniami oraz zgłoszeniami o problemach z poprawnym wyświetlaniu statystyk, wykresów oraz zdarzeń w sterownikach wersji 3.5, chcemy odpowiedzieć na kilka z nich, tak żeby rozwiać wszelkie (a przynajmniej większość) wątpliwości.

- usługa zdalnego dostępu działa bez względu na stan statystyk i wykresów
- zdalny dostęp do sterowników ma bezwzględny priorytet a dane dotyczące wykresów i statystyk są uzupełniane w tle w miarę możliwości przerobowych serwera
- szybkość z jaką dane są uzupełniane jest uzależnione od jakości połączenia internetowego

Problemy z synchronizacją danych zostały spowodowane nagłym przyrostem ilości podłączonych urządzeń a co za tym idzie radykalnym zwiększeniem obciążenia serwera oraz bazy danych. Jesteśmy na etapie opracowywania nowego rozwiązania, które powinno zakończyć problemy.

Niestety przy tak dużej ilości w grę wchodzi tylko zaprojektowanie nowego systemu opartego na innych niż do tej pory rozwiązaniach, dlatego też te nie chcemy wprowadzać jakichkolwiek zmian teraz podczas trwania sezonu zimowego. Nie chcemy spowodować sytuacji, w której usługa zdalnego dostępu byłaby nieaktywna.

Elektro-System 
2020-01-17 08:23
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0

PrzemekP napisał » 2020-01-17 08:17
Niestety przy tak dużej ilości w grę wchodzi tylko zaprojektowanie nowego systemu opartego na innych niż do tej pory rozwiązaniach, dlatego też te nie chcemy wprowadzać jakichkolwiek zmian teraz podczas trwania sezonu zimowego. Nie chcemy spowodować sytuacji, w której usługa zdalnego dostępu byłaby nieaktywna.

Elektro-System 
Czy to oznacza, że takie problemy będą występować przez cały okres zimowy?
W końcu jakaś oficjalna informacja.
Ciekawe kiedy moje terabajty danych przetworzy
2020-01-17 08:33
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
wiktoriano napisał » 2020-01-17 08:23
Czy to oznacza, że takie problemy będą występować przez cały okres zimowy?
W końcu jakaś oficjalna informacja.
Ciekawe kiedy moje terabajty danych przetworzy

Staramy się cały czas poprawić pracę systemu odciążając usługę gdzie się da i jak tylko się da.
2020-01-17 08:47
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem obsuwę 1-2h ale to już dwa dni. Wybrałem ten sterownik miedzy inny mi że miały być statystyki. Coraz gorzej to dział już dwa dni bez wykresów i statystyk
2020-01-17 09:15
  pikpik Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Niestety ale padają nie tylko statystyki :/
2020-01-17 09:18
  k-nar Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie, własnie wszystko padło, tak jak koledzy piszą wyżej, rozumiem brak danych przez 1-2 h ale także mam lukę od 2 dni....
2020-01-17 09:18
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Powolniak napisał » 2020-01-17 08:47
Rozumiem obsuwę 1-2h ale to już dwa dni. Wybrałem ten sterownik miedzy inny mi że miały być statystyki. Coraz gorzej to dział już dwa dni bez wykresów i statystyk

Sterowniki posiadają funkcjonalność zdalnego dostępu z dowolnego miejsca i to jest ich główna cecha jako sterownika internetowego. Proszę pamiętać, że statystyki oraz powiadomienia mailowe oraz SMS są tylko dodatkiem do sterownika. 

2020-01-17 09:27
  Gustine Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
dajcie im pracować a nie narzekać z każdej strony widać że panowie z ES zajmują się problemem, czasu ludzie, czasu...
2020-01-17 09:53
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Dla tych co chcą koniecznie widzieć wykresy (statystyk nie ma)

W domu w ramach sieci lokalnej LAN
1. Wejdź na swój sterownik na platformie esterownik
2. Poszukaj Adres IP
3. Wpisz ten adres w przeglądarkę
4. Login i hasło: root

Żeby mieć dostęp z zewnątrz, z dowolnego miejsca należy przekierować porty na routerze.
dodane 2020-01-17 09:53
PrzemekP napisał » 2020-01-17 09:18
Sterowniki posiadają funkcjonalność zdalnego dostępu z dowolnego miejsca i to jest ich główna cecha jako sterownika internetowego. Proszę pamiętać, że statystyki oraz powiadomienia mailowe oraz SMS są tylko dodatkiem do sterownika.
To właśnie ten dodatek robi dużą robotę, że ludzie kupują ten sterownik. Powiem za wszystkich, ponieważ pewnie się ze mną wszyscy zgodzą. Mamy nadzieję, że nie zostanie usunięta ta opcja.



Gustine napisał » 2020-01-17 09:27
dajcie im pracować a nie narzekać z każdej strony widać że panowie z ES zajmują się problemem, czasu ludzie, czasu...
Dajemy, brakowało tylko oficjalnego komunikatu, teraz to inaczej wygląda.

2020-01-17 10:36
  Michal86 Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
W pello wystarczy przemnożyć czas pracy podajnika przez jego wydajność i macie zużycie od zasypu do zasypu. Podzielić to na dni lub godziny i statystyka zużycia paliwa gotowa😜
2020-01-17 10:47
  Djack Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

Może ES udostępni kody źródłowe odpowiedzialne za zbieranie i wyświetlanie wykresów oraz statystyk.

Cześć użytkowników ma odpowiednie zasoby żeby to ogarnąć po swojej stronie, a i społeczność mogła by się włączyć w rozwój tych funkcjonalności.
2020-01-17 11:41
  PLUS-MAD Posts: 69 Ostrzeżenie: 0
wiktoriano napisał » 2020-01-17 09:53
Dla tych co chcą koniecznie widzieć wykresy (statystyk nie ma)

W domu w ramach sieci lokalnej LAN
1. Wejdź na swój sterownik na platformie esterownik
2. Poszukaj Adres IP
3. Wpisz ten adres w przeglądarkę
4. Login i hasło: root

Niestety ja wpisuje login i hasło. Nie mam możliwości podglądu temperatury i modyfikowania parametrów sterownika. 

Żeby mieć dostęp z zewnątrz, z dowolnego miejsca należy przekierować porty na routerze.
dodane 2020-01-17 09:53
PrzemekP napisał » 2020-01-17 09:18
Sterowniki posiadają funkcjonalność zdalnego dostępu z dowolnego miejsca i to jest ich główna cecha jako sterownika internetowego. Proszę pamiętać, że statystyki oraz powiadomienia mailowe oraz SMS są tylko dodatkiem do sterownika.
To właśnie ten dodatek robi dużą robotę, że ludzie kupują ten sterownik. Powiem za wszystkich, ponieważ pewnie się ze mną wszyscy zgodzą. Mamy nadzieję, że nie zostanie usunięta ta opcja.



Gustine napisał » 2020-01-17 09:27
dajcie im pracować a nie narzekać z każdej strony widać że panowie z ES zajmują się problemem, czasu ludzie, czasu...
Dajemy, brakowało tylko oficjalnego komunikatu, teraz to inaczej wygląda.

2020-01-17 12:10
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
PLUS-MAD napisał » 2020-01-17 11:41
Niestety ja wpisuje login i hasło. Nie mam możliwości podglądu temperatury i modyfikowania parametrów sterownika. 

Nie ma, widać tylko wykresy.
2020-01-17 14:13
  lotek Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Takie moje przemyślenia - bo programistą nie jestem.


Skoro sterownik ma kartę pamięci, z której korzysta to może te statystyki niech będą dostępne lokalnie. 
Globalnie - na przykład aktualizacje powiedzmy - co dwie godziny.
Zdalny dostęp do sterownika całodobowo.
Myślę, że takie coś usatysfakcjonuje zdecydowaną większość z nas.
2020-01-17 14:32
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
lotek napisał » 2020-01-17 14:13
Takie moje przemyślenia - bo programistą nie jestem.
Skoro sterownik ma kartę pamięci, z której korzysta to może te statystyki niech będą dostępne lokalnie. 
Globalnie - na przykład aktualizacje powiedzmy - co dwie godziny.
Zdalny dostęp do sterownika całodobowo.
Myślę, że takie coś usatysfakcjonuje zdecydowaną większość z nas.

Karta pamięci jest najsłabszym ogniwem. Docelowo chcemy pozbyć się karty pamięci z produkowanych przez nas urządzeń.
Ale nawet teraz, sterownik mógłby tam zapisywać jedynie czas pracy podajnika, a do wyliczeń statystyk niezbędne są dane o zasypanym paliwie - tego już w sterowniku nie będziemy upychać.
2020-01-17 15:18
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
Ja nie pamiętam żebym kiedykolwiek  miał problem z wykresami czy statystykami , to że platforma dziła coraz wolniej to już inna sprawa
dodane 2020-01-17 15:18A nie sorry  właśnie mi się zatrzymał wykres dzis na godzin 8.30 dalej nie  pokazjue :( , omg co teraz uczynić
2020-01-17 15:55
  leON22 Posts: 3652 Ostrzeżenie: 1
Mam i ja U mnie OFF statystyk i wykresów o dziś 12.00 
dodane 2020-01-17 15:55PS. Właśnie zaktualizowało , jest OK
2020-01-17 16:20
  Gustine Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
jednak u mnie też padły o 13
2020-01-17 17:41
  janklos12 Posts: 462 Ostrzeżenie: 0
A u mnie jest ok.  
2020-01-17 20:13
  lulekp Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Witam

Czegos nie rozumiem.
Niektorzy maja dostep do wykresow, a niektorzy nie ?
Ja nie mam wykresow od 16-tego.
To od czego to zalezy ?

Lulekp
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
Users on-line: