W związku z problemami z dostępnością statystyk oraz wykresów prosimy o zapoznanie się z tym wątkiem
Forum  eCoal.pl v3.5  Prośba o pomoc przy mojej instalacji - zdjęcia Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2020-01-12 21:22
  rafflo117 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Witam,

załączam zdjęcia mojej instalacji . Główny problemy to:

1)piec nie może uzyskać zadanej temperatury kotła 55 stopni, maksymalnie było 22 stopnie, temperatura powrotu ustawiona na 35 stopni i ta temperatura jest osiągnięta, dmuchawa i podawanie praktycznie się nie wyłacza
2) ogromne spalanie - 50 kg doba w trybie automatycznym
3) bardzo duże spieki
Dom 220 metrów, podłogówka w całym domu plus 2 grzejniki w łazienkach, ale grzejniki jeszcze nie podłączone, dlatego pompa zielona Wilo odłączona od zasilania.OGrzewam tylko podłogówkę i CWU. CWU również nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury.
Panowie co robić jakie ustawienia pozmieniać ?

dodane 2020-01-12 21:22
2020-01-12 21:52
  Ameno25 Posts: 2588 Ostrzeżenie: 0
Kto Ci  to robił , tylko nie mów że hydraulik 
dodane 2020-01-12 21:46Kto Ci  to robił , tylko nie mów że hydraulik 
dodane 2020-01-12 21:52
1Czy ta zielona pompa obok naczynia przeponowego to jet do CWU czy do  tych grzejników?

2Czy to nowy dom ? 
3 Jaka temp. idzie na podłogówkę 
4 zdjęcie rozdzielacza 
5 sterownik nie jest online więc nie ma jak zerknąc 


2020-01-12 22:11
  leON22 Posts: 3344 Ostrzeżenie: 1
Zrób foty z tyłu kotła podłączeń zasilania i powrotu i cwu, ciekawe jak to wygląda ?
2020-01-12 22:27
  rafflo117 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
tak robił to hydraulik.
1. tak to pompa od grzejnikow. od CWU jest z lewej strony nie widac na zdjeciu. Jutro dosle.
2. tak nowy dom.
3. Gdzie to sprawdzić?
4. sa 2 rozdzielacze parter i pietro. podesle jutro.
5. z racji tego ze nie mam tam jeszcze internetu udestepniam internet przez tel.  Pracuje na rano wiec podlacze sie ok. 14.30.
bede dozgonnie wdzieczny za pomoc.
dodane 2020-01-12 22:27ok jutro wysle reszte fotek.
2020-01-12 22:31
  Ameno25 Posts: 2588 Ostrzeżenie: 0
Jesli to nowy dom to na zaworze 4d ustaw tak na 2  tak zeby rura za pompą miała około 20* , sprawdz w rozdzielaczach czy nie ma termometrów , jesli nie ma musisz ustawić na czuja nie wiecej niż 20* , trzeba insalacje oraz dom wygrzać ale pomału , jak podłaczysz net to sie ustawi 
2020-01-13 08:35
  gmaj22 Posts: 1979 Ostrzeżenie: 0
Nie potrzeba więcej zdjęć... 
Instalacja skopana a podłączenia do mieszacza do całkowitej poprawy Kto wpadł na pomysł, aby pompę CWU podłączać tak, aby zasysała z  powrotu instalacji do 4D??
2020-01-13 08:47
  Inter-qrwa-nauta Posts: 220 Ostrzeżenie: 0
Grzesiek, wg mnie ta skośna idzie z kotła, i w dół na grzejniki, w górę na zawór/podłogę. Teoretycznie OK, ino ta skośna trochę rachityczna, i ZZ nie widać - jakaś nowa moda czy co ?
2020-01-13 09:35
  gmaj22 Posts: 1979 Ostrzeżenie: 0

Patrząc na drugie zdjęcie (to mniejsze), to możesz mieć rację, że ta skośna jest zasilaniem z kotła a sam 4D obrócony. Do tego ten obieg kotłowy z PP- aż ciarki chodzą po grzbiecie. 
Jeśli mamy jeden obieg za 4D, to w zasadzie zawór zwrotny jest niepotrzebny - pod warunkiem że jest siłownik, który się zamknie w auto-lato albo przy priorytecie CWU. Rura od zasilania jest za cienka i jak włączy CWU, to temp. za mieszaczem spadnie mu o kilkanaście stopni (jak na podłogę to o kilka)
Ten rozdzielacz obok kotła to grzejniki czy podłogówka? Jak podłogówka, to problemy z odpowietrzeniem murowane. Rura PEX do góry to samo: jak do podłogówki, to za cienkie - pytanie, ile pętli? I czy jest dodatkowy mieszacz na rozdzielaczu podłogówki, czy jest zasilana bezpośrednio z 4D?
Priorytet CWU też kicha, bo mieszacz się nie zamknie i pompa będzie ciągnęła z zasilania kotła i podłogówki, bo nie ma ZZ za pompą podłogi.
2020-01-13 09:47
  rafflo117 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
martwia mnie Wasze opinie ;/.
Zaraz po powrocie z pracy wrzuce wiecej zdjęć, ewentualnie  nagram wszystko na filmie, aby bylo widac co i jak gdzie.
Ta skosna rura to zasilanie z kotla.
2020-01-13 09:51
  Inter-qrwa-nauta Posts: 220 Ostrzeżenie: 0
Grzesiek, masz rację z tym ZZ za zaworem, ale jak piszesz - warunek siłownik i ciągła praca pompy w trybie zima. My dajemy ZZ żeby mieć spokój, bo ludzie i tak zaczynają grzebać w sterach jak ino się odjedzie, a potem dzwonią, że coś pokręcili hehe
2020-01-13 10:11
  coolio Posts: 61 Ostrzeżenie: 0
Fajne te rurki, takie nie za grube.
2020-01-13 15:06
  Ameno25 Posts: 2588 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2020-01-13 08:35
Nie potrzeba więcej zdjęć... 


Pasowałoby zobaczyć gdzie jest wpięte CWU 
Te dwie drabinki co wiszą na tej pompie willo nie powinny robić problemu dla pracy 4d ,  trzeba tylko pompę puscic na min na ciągła prace ,  a temp grzejników ustawić termostatami , jeszcze powrót dogrzeją  

Ogólnie materiał który został użyty do wykonania instalacji przy-kotłowej , przekroje rur , wykonanie , wygląda tak jakby robił to jakiś amator , a nie instalator , ale działać powinno 
Szkoda tylko że chaułpa 220 m2 czyli grosza trzeba było włożyć w budowę a kotłownia taki zonk 
2020-01-13 15:21
  leON22 Posts: 3344 Ostrzeżenie: 1
coolio napisał » 2020-01-13 10:11
Fajne te rurki, takie nie za grube.
Może I fajne ale do zimnej wody nie do CO 

Co do instalacji i jej fotek, to nie zaszkodzi im więcej danych tym lepiej, szczególnie że z tyłu kotła nic nie widać o cwu nie wspomnę  
2020-01-13 15:39
  rafflo117 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Panowie przesylam dodatkowe zdjecia. wczoraj wieczorem bylem bezsillny i zmienilem na grupowe 12/16. piec nadal nie osiaga zadanej temperatury ;/
dodane 2020-01-13 15:33i fotki
dodane 2020-01-13 15:36foty
dodane 2020-01-13 15:37
dodane 2020-01-13 15:37
dodane 2020-01-13 15:38
dodane 2020-01-13 15:38
dodane 2020-01-13 15:38
dodane 2020-01-13 15:39
dodane 2020-01-13 15:39
dodane 2020-01-13 15:39
2020-01-13 16:00
  Ameno25 Posts: 2588 Ostrzeżenie: 0
miszczu gdzie jest pompa CWU , ?
dodane 2020-01-13 15:55Ta willo pcha na drabinki i na bojler?

Miałeś pokazać jak wyglądaja rozdzielacze na podłogówkę 

Jaka jest temp zaslania  podłogówki obecnie ?
dodane 2020-01-13 15:59W zestawie masz czujnik  temp. za zaworem podłacz go do sterownika i umieść za pompą CO  na tym trójniku  mosiężnym , bedziesz miał podgląd temp jaka idzie na podłogówkę
dodane 2020-01-13 15:59W zestawie masz czujnik  temp. za zaworem podłacz go do sterownika i umieść za pompą CO  na tym trójniku  mosiężnym , bedziesz miał podgląd temp jaka idzie na podłogówkę
dodane 2020-01-13 16:00Chyba masz słaby net tam bo coś sie nie chcą ładować stronki 
2020-01-13 16:03
  rafflo117 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
https://youtu.be/XcHVVOY5sQE link do filmu
2020-01-13 16:08
  Ameno25 Posts: 2588 Ostrzeżenie: 0
Kolego pierwsza sprawa , proszę sprawdz wszystkie czujniki , czy są odpowiednio podlaczone w sterowniku i w jakich miejscach są zamocowane za rurach ,  czujnik  temp kotła sprawdz czy dobrze siedzi .
Odpowiadaj na pytania inaczej nie ma sensu gadac 
dodane 2020-01-13 16:08Piszesz ze ta zielona pompa willo jest do drabinek ,a  jest do CWU , 
Daj uprawnienia dos terownika i podłacz wszystkie czujniki
2020-01-13 16:20
  rafflo117 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0

Rozdzielacze parter i piętro,


są 2 pompy wilo, jedna na grzejniki reuga na boiler.





2020-01-13 16:28
  Ameno25 Posts: 2588 Ostrzeżenie: 0
Termometrów brak więc , załoz czujnik temp za zaworem zebys wiedział ile idzie w tą podłogę 
Ten dom jest docieplony już . dach sciany itp ? kiedy były wylweki lane ?
dodane 2020-01-13 16:27Gdzie Ty masz dwie pompy willo ?  ja widzę jedną , no chyba że masz na mysli tą od cyrkulacji 
dodane 2020-01-13 16:28Wykresów Ci nie rysuje , karta pamięci jest w sterowniku ?
2020-01-13 16:34
  simko1 Posts: 324 Ostrzeżenie: 0
Ciekawe czy rurki PP są zbrojone włóknem lub wkładką aluminiową?
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: AndiDrozd, BasiaDom, bbmariusz, dorsla, jolantalat, klaudiusz3, LeszekZ, lulekp, maagda75, marian1955, Miklo, mojapeca1, rafa497, Ralfcio, seba81, Szerem91