Forum eCoal.pl v3.5 Problem po zamontowaniu pompy kotłowej z pompą CO Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Lukasz23l
|
Witajcie ponownie ...
Chwilę mi się zeszło zanim zrobiłem przeróbkę w instalacji ale dotacje na kotły swoje zrobiły i terminy napięte z monterami ... jeszcze raz dziekuję za pomoc leOn22 Gmaj22 Ameno25 Wczoraj zamontowałem pompę na powrocie za zaworem 4d i teraz ciekawostka ... 1 Gdy chodzą obie pompy za zaworem ustawiona jako mieszająca i CO wszystko jest niby ok oprócz wg mnie za szybko spadającej temperatury z kotła ... 2 Gdy wyłączę pompę mieszającą pompa CO nie może zaciągnąć ciepłej wody z zaworu 4d Czy tak to ma działać ?? Ogólnie spalanie poszło mi o 100% w górę Czy teraz wychodzi że zawór 4 nie jest za małej średnicy? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ewidentnie masz coś nie tak , możesz zrobić jakiś schemat jak to zostało przerobione , plus jakies zdjecie dla przypomnienia
|
|||
|
||||
Lukasz23l
|
ta pompa została dołożona góra dodane 2020-01-04 21:16siłownik chwilowo zdjęty bo sprawdzałem otwiranie w prawo nie w lewo ale jest jeszcze gorzej Co jeszcze zmienione : zawór 4d ma z tyłu strzałkę z napisem hv ...czyli coś tam z zasilaniem wcześniej zawór był ustawiony z tą strzałką skierowaną do dołu na zasilanie CO a teraz jest na zasilaniu z kotła |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Przegroda w zaworze powinna byc pionowo , po przekręceniu zaworu w lewo tak aby przesłona byla na 11 i 17 godzinie na rurze zasilającej czyli pionowej gornej ma byc temp taka jak na kotle , zaś jesli zawór przekręcisz w prawo na godzine 13 i 19 rura powrotu z 4d do kotła ma miec temp kotła .
Najpierw ustal pionowa pozycje przegrody , pozniej przekręcaj o 45 * Pompa na powrocie z 4d nie ma zaworu którym można zmniejszyć przepływ , ustaw tą pompę na najmniejszą moc |
|||
|
||||
Lukasz23l
|
Pompa jest ustawiona na najmniejszą moc ...
Ja tak zrobiłem jak piszesz ... ale to nic nie dało .. a i z poprzedniego tematu też sobie wnioski wyciągnąłem i czasami też do niego zaglądam Lukasz23l napisał » 2020-01-04 18:59 1 Gdy chodzą obie pompy za zaworem ustawiona jako mieszająca i CO wszystko jest niby ok oprócz wg mnie za szybko spadającej temperatury z kotła ... 2 Gdy wyłączę pompę mieszającą pompa CO nie może zaciągnąć ciepłej wody z zaworu 4d muszą chodzić obie żeby CO miało ciepłą wodę. czy ta helwita to nie jest czasem lewy zawór ( gdzieś kiedyś rzuciło mi się w oczy że fabrycznie jest jako lewy i będzie miało znaczenie jego zamontowanie ...? mam chęć go przekręcić o 180st tylko tak ze teraz sterownik od 4d miałbym od ściany ... wcześniej przed przekręceniem zaworu sytuacja była odwrotna. nie zaciągało mi wody na powrót z zaworu . |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Nie ma lewych i prawych zaworów 4D. Miałeś zdemontowany i nie popatrzyłeś, czy przegroda jest prostopadle czy równolegle do tego stalowego bolca ? Przeczytałem Twój poprzedni temat - instalacja zrobiona niegłupio, bo wyjście i powrót spięte na 5/4, jedynie kolejność trochę nie ta, + przeładowana, + dodatkowy bonus, który właśnie zamontowałeś.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
na rurze powrotnej z instalacji powinnien byc jeszcze zawór zwrotny , jest ?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Po pierwsze: zamień pompę kotłową z którąś Wilo z płynną regulacją - najlepiej ta od CWU.
Po drugie: nie podoba mi sie podłączenie powrotów podłogówki, grzejników i CWU do kotła - dasz radę naszkicować albo zrobić zdjęcie, jak przebiegają? Po trzecie: nie widać jak są rury nad pompami, ale domyślam się, że idą do góry i wracają na dół. Dlaczego zatem nie dałeś tego "kolektora" 5/4 cala wyżej z pompami tłoczącymi do dołu i 4D dokładnie nad powrotem, żeby uniknąć tych dwóch kolanek na powrocie? Być może obeszło by się bez pompy kotłowej. Po czwarte: masz 4D na grzejniki i 3D termostatyczny na podłogówkę - oba sterowania niezależnie. Jeśli na grzejnikach sa termostaty, to moim zdaniem lepiej było dać 4D na podłogówkę, a 3D termostatyczny 30-60 C na grzejniki. Wtedy przez 4D powrót byłby lepiej dogrzany - prawdopodobnie nawet bez pompy kotłowej. Tak jak zauważył @ameno- coś tam jest nie halo. Albo w instalacji, albo z przepływami. |
|||
|
||||
Lukasz23l
|
Nikt mi nic nie kazał zrobić to dla uspokojenia....
Ameno25 napisał » 2020-01-05 09:40 na rurze powrotnej z instalacji powinnien byc jeszcze zawór zwrotny , jest ? tak jest zawór zwrotny I teraz tak Ameno25... Ja wiem do czego dążysz z tymi ustawieniami ... w tej pozycji którą mi kazałeś zrobić jest pozycja maks otwarcie i w tej pozycji pompa Co ciągnie bez włączonej pompy za zaworem ... wystarczy że tylko trochę zawór przymknę i pompa CO juz nic nie pobiera z zaworu przy wyłączonej za zaworem ... a jak włączę jest ok . Witaj Gmaj22 proszę bardzo foty |
|||
|
||||
karoka65
|
Hmmm? piszesz że dziękujesz?
jak bardzo delikatnie sprawę ujmując to bym się raczej bardzo wku....ił niż dziękował. Tak się wróży ze zdjęć a jeszcze jak się za to nie płaci to tak można radzić i radzić. Ktoś pisze że masz coś ewidentnie nie tak? Tak masz. A wiesz co? Przestań czytać te durne fora a skończą się szybko Twoje problemy bo jak nic zaraz będzie kolejna przeróbka i będziesz znowu "lżejszy" o parę stówek. |
|||
|
||||
Lukasz23l
|
karoka65 no to wypowiedz się w temacie ... ?
Dlaczego pompa CO nie ciągnie wody z zaworu 4d jak nie chodzi ta na powrocie .. ? przed zmianą pozycji zaworu zaciągała i przed dołożeniem pompy. |
|||
|
||||
gmaj22
|
||||
|
||||
karoka65
|
I nie szukajcie drugiej dziury w doopie z tymi rurami. Wymienialiśmy 2 lata temu kocioł w sumie u mojego kolegi, dom 160m z małym haczykiem, ze śmieciucha wychodziło zasilanie na rurce miedzianej 18-ce i taki sam był powrót. Dołożyliśmy do groszkowca tylko calowy zawór 4D i dalej wszystko zostało na tych 18-tkach i jakoś grzeje do dzisiaj.
Drugi dom a raczej zamczysko chyba 340m wymiana kotła na groszka wiosną tego roku. Kotłownia na końcu domu a cały dom długi pewnie z 16 może nawet 18m, na śmieciuchu wychodziło zasilanie i wracał powrót na 22, dołożony 4D z siłownikiem i dalej zostało jak było i o dziwo jak grzało tak grzeje dalej. Naprawdę przepraszam że grzeje i nie wsadziliśmy rur 2 cale. |
|||
|
||||
Lukasz23l
|
ja w dalszym Ciągu mam wrażenie od samego początku że ten mieszacz helwity nadaje się na przetopienie...
|
|||
|
||||
karoka65
|
Lukasz23l napisał » 2020-01-05 10:49 karoka65 no to wypowiedz się w temacie ... ? Przecież napisałem wyraźnie i to nie raz że nie wróżę ze zdjęć i trzymaj się tego co Ci napisałem wyżej, skończ z internetem a będziesz miał spokojniejszą głowę |
|||
|
||||
Lukasz23l
|
Gmaj22 https://esterownik.pl/forum/posty,4912/pomoc-w-ustawieniu-eko-plus-m-,1
dodane 2020-01-05 10:57 teraz to ja muszę dojść co jest nie tak ... wcześniej paliłem 13 kg z doby a teraz 25 . wole to zrobić i mieć spokój ... dodane 2020-01-05 10:59 Inter-qrwa-nauta napisał » 2020-01-05 09:33 Nie ma lewych i prawych zaworów 4D. Miałeś zdemontowany i nie popatrzyłeś, czy przegroda jest prostopadle czy równolegle do tego stalowego bolca ? Miałeś ten zawór kiedyś w ręku ...? |
|||
|
||||
gmaj22
|
cyt: "wychodziło zasilanie i wracał powrót na 22, dołożony 4D z siłownikiem i dalej zostało jak było i o dziwo jak grzało tak grzeje dalej.
Naprawdę przepraszam że grzeje i nie wsadziliśmy rur 2 cale." Wierzę Ci, bo zostały na tym tylko grzejniki, a CWU podłączyłeś z drugiego króćca zasilania i powrotu kotła Gdyby jeszcze dodał na tej Cu 22 podłogówkę, już nie byłoby tak różowo. U kol. @Lukasz231 ten grubszy "kolektor" jest wskazany. @Lukasz 23i Jeszcze jedno: za 4D sa dwa zasilania a widać tylko jeden powrót od góry z rozdzielacza. Gdzie jest drugi i czy obydwa są podłączone do 4D z lewej strony? dodane 2020-01-05 11:07 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Lukasz miałeś wykonać proste polecenie aby ustaliic poprawność połozenia przegrody w zaworze , po tym jak zostały dokanoane przeróbki , zamiast tego szukasz nastepnych doradców .
Z tamtego tematu się wycofałes zakonczyłes rzekomo pisząc ze wiesz co masz robic , co poskutkowało tym że jakis hydraulik wstawił pompe na powrocie 4d , najprawdopodobne zle ustawił 4d , a Ty wróciłes na forum , Albo robisz to o co sie ciebie prosi , albo radz sobie sam |
|||
|
||||
gmaj22
|
Sprawdziłem w tamtym temacie i doradzałem cos zupełnie innego: tam zasilanie podłogi i grzejników miały być ZA 4D
A zostało zrobione inaczej, a praktycznie pozostało tak jak było - została jedynie dołożona pompa kotłowa. Powroty CO do 4D sprawdziłem- są OK. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||