Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Niska temperatura za zaworem 4dr. Subskrybuj | ||||
|
||||
Zamer
![]() |
Witam
Może ktoś zajrzeć w moje ustawienia. Mam problem z niska temperatura w CO. Przełączyłem pompę na 3 bieg z Autoadapt. bo jak zrobiło się na minusie to nie może podbić temp. Za zaworem. W nocy jest chłodno w domu.
|
|||
|
||||
Yreku71
![]() |
zawór 4D masz max otwarcie 55% a temp. za zaworem około 33 wróć do max 60 albo wyżej.
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Najlepiej wyłącz regulator pogodowy za zaw. 4D lub krzywą grzewczą se popraw.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
A 3bieg w pompie CO nie podgrzeje Ci bardziej wody w obiegu , tylko ją wystudzi
![]() dodane 2019-12-06 21:06Reszta jak koledzy radzą wyżej . Krzywą ustaw na 37/42st dla +10/-10* ![]() |
|||
|
||||
Zamer
![]() |
Jak zmieniłem na 60% to było jeszcze gorzej krzywa też już podnosiłem do góry ☹️
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Histerezę kotła daj na 0.2st przejście na moc max 2st i dodaj moc max w grupowym 16 kw po 5 podań
![]() dodane 2019-12-06 21:27Otwórz ten zawór na 100% w ustawieniach ![]() |
|||
|
||||
Yreku71
![]() |
Z wykresów wygląda, że zawór chyba otwiera się w złym kierunku. Rośnie procentowo otwarcie a spada temp. za zaworem.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dlatego prosiłem, żeby w ustawieniach max kąt otwarcia dał na 100% , dla małego testu . Oczywiście nie zrobił tego ale faktycznie coś jest skopane w zaworze 4D
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
wiktoriano
![]() |
Jak masz dobre statystyki to zdecydowanie za dużo ci spala
|
|||
|
||||
Zamer
![]() |
No temperatura za zaworem dobiła do 40 ale za to tem. Powrotu jest niska teraz piec nie chce dobić do 60
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Bo moc palnika za niska ? Puść go w automacie, z korektą na minus i zobaczysz czy dobije.
|
|||
|
||||
Zamer
![]() |
A na które biegi ustawić te pompy do CW i CO ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dasz wyższy na CO, to teoretycznie zwiększysz sprawność wymiennika, spróbuj. CWU na tyle, by dogrzewało baniak, najczęściej I bieg wystarcza.
|
|||
|
||||
Zamer
![]() |
Dzisiaj nie dam rady siedzieć i ustawiac. Teraz wyskoczyło za wysoka tem. Podajnik. Jadę dzisiaj i będę poza domem. Ustawiłem na automat bieg na pompie od CO ustawiłem na 2 a od CW na pierwszy. Temperaturę żądaną za zaworem ustawiłem na 34 bo przy 40 znowu jest za gorąco.
|
|||