Forum  eCoal.pl v3.5  Niska temperatura za zaworem 4dr. Subskrybuj
2019-12-06 20:41
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Witam

Może ktoś zajrzeć w moje ustawienia. Mam problem z niska temperatura w CO. Przełączyłem pompę na 3 bieg z Autoadapt. bo jak zrobiło się na minusie to nie może podbić temp. Za zaworem. W nocy jest chłodno w domu. 
2019-12-06 20:57
  Yreku71 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
zawór 4D masz max otwarcie 55% a temp. za zaworem około 33 wróć do max 60 albo wyżej.
2019-12-06 21:00
  budgie1 Posts: 704 Ostrzeżenie: 0
Najlepiej wyłącz regulator pogodowy za zaw. 4D lub krzywą grzewczą se popraw.
2019-12-06 21:06
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
A 3bieg w pompie CO nie podgrzeje Ci bardziej wody w obiegu , tylko ją wystudzi
dodane 2019-12-06 21:06Reszta jak koledzy radzą wyżej . Krzywą ustaw na 37/42st dla +10/-10*
2019-12-06 21:07
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Jak zmieniłem na 60% to było jeszcze gorzej krzywa też już podnosiłem do góry ☹️
2019-12-06 21:27
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
Histerezę kotła daj na 0.2st przejście na moc max 2st i dodaj moc max w grupowym 16 kw po 5 podań
dodane 2019-12-06 21:27Otwórz ten zawór na 100% w ustawieniach 
2019-12-06 22:11
  Yreku71 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Z wykresów wygląda, że zawór chyba otwiera się w złym kierunku. Rośnie procentowo otwarcie a spada temp. za zaworem.
2019-12-07 07:03
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
Dlatego prosiłem, żeby w ustawieniach max kąt otwarcia dał na 100% , dla małego testu . Oczywiście nie zrobił tego ale faktycznie coś jest skopane w zaworze 4D Przy takiej temp.na kotle 60st i otwarciu zaworu 4D na 60% powinien mieć za zaworem ponad 50st, a ma tylko 30*   @Zamer wyłącz tą "pogodówkę"  ( reg.pogodowy ) za zaworem, ustaw na sztywno temp.40st i zobaczymy co jest grane 
2019-12-07 08:40
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
Jak masz dobre statystyki to zdecydowanie za dużo ci spala
2019-12-07 09:43
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
No temperatura za zaworem dobiła do 40 ale za to tem. Powrotu jest niska teraz piec nie chce dobić do 60
2019-12-07 09:46
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Bo moc palnika za niska ? Puść go w automacie, z korektą na minus i zobaczysz czy dobije.
2019-12-07 09:47
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
A na które biegi ustawić te pompy do CW i CO ?
2019-12-07 10:18
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Dasz wyższy na CO, to teoretycznie zwiększysz sprawność wymiennika, spróbuj. CWU na tyle, by dogrzewało baniak, najczęściej I bieg wystarcza.
2019-12-07 11:53
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
 Dzisiaj nie dam rady siedzieć i ustawiac. Teraz wyskoczyło za wysoka tem. Podajnik. Jadę dzisiaj i będę poza domem. Ustawiłem na automat bieg na pompie od CO ustawiłem na 2 a od CW na pierwszy. Temperaturę żądaną za zaworem ustawiłem na 34 bo przy 40 znowu jest za gorąco.
Users on-line: adalbert, etna1, Gelo_26, henrykmistak, holyu, IoIo, jacpatron, karkut4, karolmonka, krzysiek6300, maciekzuk, Mario2705, Mateuszrychert, milous, ogniwo46, Pablos87, PAWEL0042, paweldebskipolna, rebuc, rosiu, Simba23, TKacprzyk, xMATEUSZx