Forum eCoal.pl Opał na sezon 2019/2020 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Rotaz
|
Pewnie z miałem z "polskiej kopalni" tak jest jak mowisz.Poniewaz praktycznie tylko kopalnia Piast oraz ZPE w Woli (tez podmiot PGG) oraz Zaklad Przeróbczy Juliusz w Sosnowcu ma w ofercie miał na sprzedaz o kopalnianych parametrach ,to nie mozliwosci kombinowania na składach.Zza granicy przychodzi raczej grubszy sort? Piast: miał II 23MJ- 452 zl br/t ba ZPE :Greenpal Ekomiał- 496 .92 zl br/t ba Wegiel Katowice (Zaklad Przerobczy Juliusz): miał IA, ziarn. 0-31 mm, 23 MJ, -390 zł netto ba miał IIA, ziarn. 0-20 mm,23MJ, 370 zl netto ba IIA,24 MJ, 400 zl netto ba W moim przypadku z powodu bliskosci Piasta ,palenie mialem w OEPM to jedynie oszczednosc 230 zl/sezon( 100 zl/t roznicy miedzy obecna cena Retopala a obecna cena Greenpala ).Czy dla 230 zl warto sprobowac? Szukac kłopotów? Suchosc miału (ekg) to podstawa ,na pewno wieksze pylenie przy zasypie miału do zasobnika. Jak z temperatura podajnika? |
|||
|
||||
simko1
|
Mam kilkanaście worków KGM GOLD. Jest może ktoś z okolicy Brzeszcz kto chciałby się wymienić 1 do 1. Mój KGM za jakiś inny eko workowany lub luzem.
|
|||
|
||||
leON22
|
A co z nim jast nie teges
|
|||
|
||||
simko1
|
U mnie się nie sprawdza. Mam trochę za duży kocioł . Może u kogoś innego na innym palniku się sprawdzi.
|
|||
|
||||
leON22
|
Próbowałeś palić nim w trybie ręcznym, też mam 16-kę, fakt jest taki że paliwa wysokokaloryczne syfią kocioł przy obecnych warunkach atmosferycznych
|
|||
|
||||
simko1
|
No dokładnie. Syfi A na ręcznym to już w ogóle. Teraz pale KARLIKIEM i mam porównanie.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ile tego masz ? Mnie jedno co sypię, byle miało moc, to może się dogadamy. Na wymianę mam workowanego Karlika z kwietnia 2019r.
|
|||
|
||||
simko1
|
Ze 25 worków. Za KARLIKA chętnie. Ilość worków do ustalenia.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Włączyłem priv, to pisz co i jak. Poczytałem, że ten Twój ma 29Mj, to chyba worek za worek będzie OK ? Masz jak to podrzucić na wymianę ?
|
|||
|
||||
karoka65
|
Simko a gdzie to kupiłeś? bo na takiej jednej grupie na fejsie strasznie zadowolonych kilku z tego węgla widziałem?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Nie wiem jak inni, ale ja na jednej grupie na FB napisałem, że KGM Gold jest przereklamowany. Sprawdziłem...
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
simko1, z wymiany rezygnujesz ? Miałeś dzwonić... warto choć napisać co i jak.
|
|||
|
||||
simko1
|
Nie , nie. Dziś byłem ogarnąć przyczepkę. Reszta na priv.
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Prestige classsic po 5 godzinach bez problemu wstaje.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Dzięki sg9tbu za info. Kiedyś jak mnie najdzie, to specjalnie wypnę kocioł z zasilania, zacznę od 4h hehe Worki wymienione z simko1, za jakiś tydzień zejdzie karlik, to wsypię to coś i dam info hehe |
|||
|
||||
procho
|
sq9tbu a ten classic dobrze się spala? dużo z niego popiołu jest?
muszę dokupić chyba jeszcze tonę ekogroszku dlatego pytam mam teraz bartex rubin i powiem szczerze że sporo jest popiołu no i spieka się w czasami spore kalafiorki |
|||
|
||||
Walter
|
Panowie, mam zamiar kupić Karlika, jak to się pali? Jakie spaliny na tym? Workowany mokry? Czy kupić luzem i pakować w wory? Dotychczas najbardziej zadowolony jestem z wesołej, choć w lecie przy grzaniu na wodę wymaga trochę kombinacji z ustawieniami. Ktoś ma jakieś doświadczenie ? Opinie?
|
|||
|
||||
simko1
|
Ja pale obecnie karlikiem. Luzem jest grubsza frakcja niż w workach. Luzem mokry tzn . wziąłem taki najmokrzejszy 2000g i po 2tyg koło kotła ubyło 105g.
Tego luzem w auto mam korektę wiatru na -8 a workowany miałem na +2. Chyba frakcja tu dużo robi. Czy luzem czy w workach tak samo syfi czyli mało . W sumie to nigdy nie wiesz jak trafisz. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Czyli nie ubyło prawie nic hehe. Gęstość ma znaczenie, ten co dostałeś jest różny. Wolałbym mieć albo drobny albo gruby, a nie mieszankę. Ogólnie drobny "chodzi" lepiej na burnerze i na batorym też. Greenpalem pal, i będziesz miał wy..bane na kotłownię. Jak chcesz, to podsunę link do kotła OEP25, w którym "nie chciało się palić należycie", a na greenie gada fajnie, spala mniej, i nie trzeba często pucować.
|
|||
|
||||
leON22
|
Widzę ,że powstała tu nowa "grupa" towarzystwo wzajemnej adoracji opału
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||