Forum eCoal.pl Opał na sezon 2019/2020 Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
bodziasty
|
sq9tbu napisał » 2020-03-30 14:30 Nowa promocja posezonowa wyprzedaz Co o tym myślicie? Poczekamy jak będzie po 600 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Musi byc porzadnie suchy i zadnych problemow wtedy ze spiekami.
|
|||
|
||||
Lopi1
|
Inżynier Górnik a myli Ri ze spiekami żużlowymi. Podobnie jak kiedyś Kamil Miernik. Też kiedyś tak się myliłem ale ja to amator a nie vloger, infuencer i praktyk górniczy.
|
|||
|
||||
Walter
|
Dzisiaj przywiózł mi znajomy Karlika 2t. Cena z własnym transportem za workowany 738zł/t, luzem tańszy ok o 120zł. Towar suchy.
|
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Ale macie piękne ceny. U mnie Retopal po 830zł/t luzem, workowany 890zł/t , Pieklorz po 890zł/t luzem, workowany 960 zł/t.
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Tu masz spalanie perły KTK |
|||
|
||||
Hankacyganka
|
palił ktos super opałem STABEK chcialbym poznac wasze opinie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Stabek to jest to samo co czarna perła. Problem ze spiekami taki, że przychodzi węgiel mokry , ładują ludzie zaraz do zasobnika i robią się takie kalafiory wielkie jak w tym tescie co podeslal bodziasty wyżej. Jak komus nie przeszkadza duża ilość popiołu to z takich wysyłkowych ekogroszków perła teraz wychodzi chyba najlepiej pod wzgledem ceny do kalorycznosci. Tylko ten węgiel (zresztą każdy powinien być) musi być bardzo dobrze wysuszony i spala się bez spieków, nie potrzebuje dużego nadmuchu. Zaleta też taka, że ma mało siarki.
|
|||
|
||||
janklos12
|
Ja spaliłem prawie 1 tone Stabka i jest tak jak w poście wyżej, suchy i mało dmuchać. Moc mam podobną do Greenpala i rozważałem go na nast. zimę ale ekomiał staniał i kupiłem 4tony, na innym forum mała relacja https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/29182-stabek-czy-retopal/?do=findComment&comment=509294
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Wszędzie najtańszy groch po 900. Prestige classic, retopal.
A na hałdach zwały węgla a ceny trzymają. Ciekawe czy doczekamy czasów jak ceny zaczną spadać jak paliwa i tona będzie za 600. Miałem kupować teraz ale wstrzymam się może coś jeszcze potanieje do lata. W razie czego zaopatrzyłem się już w drewno najwyżej kupię tylko tonę i niech im zwały dalej rosną. |
|||
|
||||
Rotaz
|
Od lutego Retopal luzem na kop. Ziemowit kosztuje 590zlbr/t ba,Karlik luz na ZPE w Woli -607.62 zl br/t ba, groszek II luz na kop. Myslowice -Wesola 579 zlbr/t ba, Pieklorz Ekogroszek luz na kopalni ROW Ruch Chwalowice -618 zl br/t ba. Własciciele składow gdzies w Polsce ,mieszaja z nich na składach XX nazw ekogroszkow po 900 zlbr/t ,a przeciez oni kupuja na kopalniach ilosci ekg na wanny 24t i wagony 60 t,zapewne jeszcze z duzym rabatem. To dopełnienie do ceny 900 zl br/t ba,to transport ,workowanie ..i zysk . Tez czekam ,ale cena bezposrednio na kopalni juz raczej nie spadnie , jedynie groszek przyjedzie bardziej suchy niz w lutym ,kiedy przywoziłem 1.5 t prosto z Ziemowita. |
|||
|
||||
endriu
|
https://businessinsider.com.pl/finanse/handel/masowiec-agia-trias-w-porcie-gdansk/ese4lvp - o jaka ziarnistość węgla tu chodzi, czego polskie kopalnie nie są w stanie wyprodukować ?
|
|||
|
||||
leON22
|
Chyba tego drugiego : "Kolejnym powodem wymienianym przez Wysokie Napięcie jest, obok ziarnistości, jakość - czyli m.in. wysoka wartość opałowa przy jednocześnie niskiej zawartości siarki oraz popiołu. "
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
W dziedzinie ekogroszku z Taurona albo tego jareta tauron macie jakieś doświadczenia nowe czy dalej jest tak jak w poprzednich latach dziadostwo bo jest w tym roku wyjątkowo tani. Pani z Wyrobów Węglowych Prestige sobie ze mnie zażartowała myślę że muszę szukać innego dostawcy.
|
|||
|
||||
buggiman
|
Ja tam biorę albo z KWK Mysłowice albo sośnica kalorycznośc 28. Zamawiałem w tym składzie Sobianek, przywożża do domu i to w całym kraju. aLe pewnosc jest że dobry węgiel bierzesz. I wybór jest
|
|||
|
||||
Rotaz
|
Wczoraj przywieziona prosto z kop. Ziemowit 1t Retopala luzem (cena 608.85 zl br/t ba).Przywoz (25 km) 80 zł. Ekg wilgotny bo prosto z płuczki(jednak chyba cos fedruja mimo pandemi - odswieżajac ściany). Wydaje mi sie ,ze granulacja grubsza niz zwykle , nawet pojedyncze kawałki do 45 mm. Dopiero teraz zauwazylem ,ze na swiadectwie jakosci z kopalni,wymiar ziarna podaja 5-31.5 mm.Podobnie bylo na swiadectwie jakosci z lutego br. Wartosc opałowa min. 24 MJ/kg. W sklepie @pgg w specyfikacji Retopala widnieje uziarnienie 6-25 mm. Przykryty plandeka czeka na pogode i na zworkowanie. Ekogroszek na sezon 2021/2022.....będzie suchy jak pieprz. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
tak na papieże 6-25- w rzeczywistości od 0-25 na oko tego zera mam z 25% w 8 tonach kończę z ziemowitem po 40 latach z zakupem dziadostwa
|
|||
|
||||
Rotaz
|
Cóż to sie stało, jeszcze 1.5 roku temu pisałes; https://esterownik.pl/forum/posty,3508/jaki-ekogroszek-najlepszy-?m=124113#124113 "ja jak zwykle kupuję z kwk ziemowit fi 25mm bez pośredników uzdrawiających czarne złoto-zakup na pocz czerwca i nie narzekam- kolejny rok wyśmienity wiem że jest wart ceny -690 zł za 1000kg" Wczoraj skonczyłem workowac bo słonce było ,u mnie miału nie było. Tak jak pisałes wtedy,mój przywieziony w poniedziałek z Ziemowita Retopal luzem wart ceny 690 zł/t z przywozem. Pozdrawiam. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||