Forum eCoal.pl v3.5 Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 13Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
yaro2004
|
||||
|
||||
leON22
|
Jak to gdzie go szukać , wszystko masz na schemacie i na pokrywie obudowy sterownika Sprawdź czy jest prawidłowo zamontowany w kostce , musisz otworzyć obudowę czujnika i sprawdzić jego mocowanie
|
|||
|
||||
yaro2004
|
leON22 napisał » 2019-11-25 17:57 Jak to gdzie go szukać , wszystko masz na schemacie i na pokrywie obudowy sterownika Sprawdź czy jest prawidłowo zamontowany w kostce , musisz otworzyć obudowę czujnika i sprawdzić jego mocowanie Pędzę do kotłowni posprawdzać. |
|||
|
||||
leON22
|
Widzę tylko dwie pompy , co i cwu brak pompy mieszającej widocznej na schemacie jako ochrona powrotu . Wyłącz ją w ustawieniach . Podobnie możesz usunąć zawór 4d w obwody co1 , bo nie masz siłownika i czujnika temperatury za zaworem
|
|||
|
||||
DawidGronclo
|
A nie za mocno dmuchasz? Jak wygląda sytuacja na palniku?
|
|||
|
||||
budgie1
|
Eksperymentalne ustawienia
|
|||
|
||||
yaro2004
|
leON22 napisał » 2019-11-25 18:10 Widzę tylko dwie pompy , co i cwu brak pompy mieszającej widocznej na schemacie jako ochrona powrotu . Wyłącz ją w ustawieniach . Podobnie możesz usunąć zawór 4d w obwody co1 , bo nie masz siłownika i czujnika temperatury za zaworem Czyli w: CO1 Typ obwodu: Pompa CO + reg. pokojowy (wywaliłem zawór 4d) Czujnik podłączony jest dobrze, ale cały czas nie wskazuje - idę zobaczyć czy Ogniwo dało mi jakiś czujnik zapasowy - może spróbuje czujniki podmienić. DawidGronclo napisał » 2019-11-25 18:13 A nie za mocno dmuchasz? Jak wygląda sytuacja na palniku? DawidGronclo napisał » 2019-11-25 18:13 A nie za mocno dmuchasz? Jak wygląda sytuacja na palniku? Moc dmuchawy: 38% budgie1 napisał » 2019-11-25 18:22 Eksperymentalne ustawienia Co masz na myśli? Pomożesz te ustawienia poprawić? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
kolego yaro coś nasrane w instalacji temperatura powrót wieksza od temp. kotła o 9 stopni temperatura spalin ponad 200 stopni czyli grzejesz komin a nie dom ,obwód co1 daj pompa co bez regulatora pokojowego
|
|||
|
||||
leON22
|
Może znowu czujnik temp.kotla nie do końca wsunięty , a powrotu nie tam gdzie trzeba pewny Co z tym czujnikiem temp.wew. podłączyłeś go w końcu , sprawdziłeś ? Cwu działa bo tylko pokazuje w baniaku 22 st ?
|
|||
|
||||
yaro2004
|
leON22 napisał » 2019-11-25 19:50 Może znowu czujnik temp.kotla nie do końca wsunięty , a powrotu nie tam gdzie trzeba pewny Co z tym czujnikiem temp.wew. podłączyłeś go w końcu , sprawdziłeś ? Cwu działa bo tylko pokazuje w baniaku 22 st ? Nie mam pojęcia co tu się odpierdziela, CWU działa z kranu leci wrzątek (wg. schematu temp. 22st.), Czujnik wew założyłem drugi - niestety to samo nie wskazuje nic. Zamówie dla testów może radiowy? Tylko będzie mi potrzebny ten zestaw? https://sklep.esterownik.pl/produkt/103 Czy wystarczy mi sam czujnik? https://sklep.esterownik.pl/produkt/49 Dzwonie do hydraulika co mi to montował, bo ja już nie wiem co mam robić. |
|||
|
||||
leON22
|
Może te 22st to twoja temp. wew ? Zrób porządne foty z miejscami przyłączeń czujników powrotu i cwu . Czy ten czujnik próbowałeś podłączyć na krótko zaraz przy kotle ? Zrób zdjęcie tego czujnika tylko otwórz obudowę i sprawdź czy dobrze siedzi w kostce .
|
|||
|
||||
yaro2004
|
leON22 napisał » 2019-11-25 20:16 Może te 22st to twoja temp. wew ? Nie podłączył czujnika w bojlerze, właśnie sam sobie podłączyłem i temp. wskazuje. Hydraulik twierdzi, że nie podjedzie bo on wszystko dobrze zrobił a to wina sterownika i trzeba go reklamować. Bo on z elektroniką nie zrobi nic :( |
|||
|
||||
leON22
|
pawel3 coraz trudniejsze przypadki się tutaj trafiają
yaro2004 i gdzie włożyłeś ten czujnik cwu ? |
|||
|
||||
pawel3
|
no tak.
sterownik w temp wewnętrznej wskazuje-----. to oznacza że nie ma odczytu. albo czujnik był podłączany na sterowniku załączonym albo nie ma gdzieś przejścia. najpierw to wyłącz i włącz sterownik. jak to nie pomoże to wyłącz sterownik, odkręć przy PCB czujnik wewnętrzny i czujnik Cwu. czujnik Cwu wkręc w miejsce czujnika t wew. załącz sterownik jak wskazuje to gdzieś Twój kabelek nie styka jak nadal by nie wskazywał to problem sterownika |
|||
|
||||
pawel3
|
czujnik Cwu mierzył mu temperaturę kotłowni, widać było że był fabrycznie podłączony pod PCB
|
|||
|
||||
yaro2004
|
Dzięki Paweł ale....
Sterownik resetowany, aktualizacja zrobiona. Czujnik przestał działać nie podczas podłączania a samoczynnie. Czy mogę zmienić T.WEW na T.ZEW? Bo chyba czujniki t,wew i t.zew są takie same KTY81-210 a od cwu chyba jest inny? dodane 2019-11-25 20:51Bo domyślam się że problem jest z tym czujnikiem ? https://sklep.esterownik.pl/produkt/43 |
|||
|
||||
toriman
|
A tak w ogóle to termometr analogowy kolega ma zapięty na powrocie do zaworu 4D bo tak to wygląda na zdjęciu. Moim zdaniem powinien być przytulony na wyjściu z pompy obiegowej.
T1 i T2 na PCB niepodłączone (no bo w sumie niby po co skoro nie ma siłownika, heh) Reszta czujników podłączona ale gdzie umieszczona? czy na pewno czujnik temperatury spalin jest w czopuchu? Chciałbym to zobaczyć bo temperatura wskazywana przezeń jest nienormalnie wysoka! Zdjęć jest kilka ale małe i za mało - nie widać szczegółów podłączeń aparatury do kotła. Trudny przypadek |
|||
|
||||
leON22
|
Możesz zamienić czujniki wew i zew zobaczymy czy działa na wyjściu ze sterownika , bo pewnie tam coś nie styka
|
|||
|
||||
pawel3
|
czujnik Cwu to ten sam czujnik tylko w innej obudowie.
albo zamiast Cwu podłącz dodatkowy do Zaworu 4D bo nie masz i tak siłownika. proszą podłącz fabryczny zarobiony czujnik będziesz pewny co nie działa |
|||
|
||||
leON22
|
Na tym zdjęciu zaworu 4D nie wiadomo gdzie co jest .
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 13Następna stronaOstatnia strona | ||||