W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 13Next pageLast page
2019-11-25 17:45
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Dobra Panowie, cały czas widzę że coś jest nie tak. Porobiłem zdjęcia wszystkiego, jeśli coś potrzebne jeszcze to piszcie. Ten czujnik temperatury chyba nie działa, nie wiem co robić, gdzie go szukać? Dzwonić na gwarancję?

















2019-11-25 17:57
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Jak to gdzie go szukać , wszystko masz na schemacie i na pokrywie obudowy sterownika  Sprawdź czy jest prawidłowo zamontowany w kostce , musisz otworzyć obudowę czujnika i sprawdzić jego mocowanie
2019-11-25 18:02
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-25 17:57
Jak to gdzie go szukać , wszystko masz na schemacie i na pokrywie obudowy sterownika  Sprawdź czy jest prawidłowo zamontowany w kostce , musisz otworzyć obudowę czujnika i sprawdzić jego mocowanie


Pędzę do kotłowni posprawdzać. 
2019-11-25 18:10
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Widzę tylko dwie pompy , co i cwu brak  pompy mieszającej widocznej na schemacie jako ochrona powrotu . Wyłącz ją w ustawieniach . Podobnie możesz usunąć zawór 4d w obwody co1 , bo nie masz siłownika i czujnika temperatury za zaworem 
2019-11-25 18:13
  DawidGronclo Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
A nie za mocno dmuchasz? Jak wygląda sytuacja na palniku?
2019-11-25 18:22
  budgie1 Posts: 602 Ostrzeżenie: 0
Eksperymentalne ustawienia
2019-11-25 18:40
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-25 18:10
Widzę tylko dwie pompy , co i cwu brak  pompy mieszającej widocznej na schemacie jako ochrona powrotu . Wyłącz ją w ustawieniach . Podobnie możesz usunąć zawór 4d w obwody co1 , bo nie masz siłownika i czujnika temperatury za zaworem 


Czyli w:

CO1 Typ obwodu:  Pompa CO + reg. pokojowy (wywaliłem zawór 4d) 
Czujnik podłączony jest dobrze, ale cały czas nie wskazuje - idę zobaczyć czy Ogniwo dało mi jakiś czujnik zapasowy - może spróbuje czujniki podmienić.
DawidGronclo napisał » 2019-11-25 18:13
A nie za mocno dmuchasz? Jak wygląda sytuacja na palniku?



DawidGronclo napisał » 2019-11-25 18:13
A nie za mocno dmuchasz? Jak wygląda sytuacja na palniku?


Moc dmuchawy: 38% 

budgie1 napisał » 2019-11-25 18:22
Eksperymentalne ustawienia

Co masz na myśli? Pomożesz te ustawienia poprawić?
2019-11-25 19:42
  halo Posts: 123 Ostrzeżenie: 1
kolego yaro coś nasrane w instalacji  temperatura powrót wieksza od temp. kotła o 9 stopni temperatura spalin ponad 200 stopni czyli grzejesz komin a nie dom ,obwód co1 daj pompa co bez regulatora pokojowego
2019-11-25 19:50
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Może znowu czujnik temp.kotla nie do końca wsunięty , a powrotu nie tam gdzie trzeba pewny Co z tym czujnikiem temp.wew. podłączyłeś go w końcu , sprawdziłeś ? Cwu działa bo tylko pokazuje w baniaku 22 st ?
2019-11-25 20:01
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-25 19:50
Może znowu czujnik temp.kotla nie do końca wsunięty , a powrotu nie tam gdzie trzeba pewny Co z tym czujnikiem temp.wew. podłączyłeś go w końcu , sprawdziłeś ? Cwu działa bo tylko pokazuje w baniaku 22 st ?


Nie mam pojęcia co tu się odpierdziela, CWU działa z kranu leci wrzątek (wg. schematu temp. 22st.), Czujnik wew założyłem drugi - niestety to samo nie wskazuje nic. Zamówie dla testów może radiowy? 

Tylko będzie mi potrzebny ten zestaw? 
https://sklep.esterownik.pl/produkt/103
Czy wystarczy mi sam czujnik? https://sklep.esterownik.pl/produkt/49

Dzwonie do hydraulika co mi to montował, bo ja już nie wiem co mam robić.
2019-11-25 20:16
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Może  te 22st to twoja temp. wew ?  Zrób porządne foty z miejscami przyłączeń czujników powrotu i cwu . Czy ten czujnik próbowałeś podłączyć na krótko zaraz przy kotle ? Zrób zdjęcie tego czujnika tylko otwórz obudowę i sprawdź czy dobrze siedzi  w kostce .
2019-11-25 20:20
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-25 20:16
Może  te 22st to twoja temp. wew ? 



Nie podłączył czujnika w bojlerze, właśnie sam sobie podłączyłem i temp. wskazuje.

Hydraulik twierdzi, że nie podjedzie bo on wszystko dobrze zrobił a to wina sterownika i trzeba go reklamować. Bo on z elektroniką nie zrobi nic :(
2019-11-25 20:31
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
pawel3 coraz trudniejsze przypadki się tutaj trafiają  
yaro2004 i gdzie włożyłeś ten czujnik cwu ?
2019-11-25 20:37
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
no tak.
sterownik w temp wewnętrznej wskazuje-----.
to oznacza że nie ma odczytu. albo czujnik był podłączany na sterowniku załączonym albo nie ma gdzieś przejścia.
najpierw to wyłącz i włącz sterownik.
jak to nie pomoże to
wyłącz sterownik, odkręć przy PCB czujnik wewnętrzny i czujnik Cwu. czujnik Cwu wkręc w miejsce czujnika t wew.
załącz sterownik jak wskazuje to gdzieś Twój kabelek nie styka
jak nadal by nie wskazywał to problem sterownika
2019-11-25 20:41
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
czujnik Cwu mierzył mu temperaturę kotłowni, widać było że był fabrycznie podłączony pod PCB
2019-11-25 20:51
  yaro2004 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Dzięki Paweł ale....
Sterownik resetowany, aktualizacja zrobiona. Czujnik przestał działać nie podczas podłączania a samoczynnie.

Czy mogę zmienić T.WEW na T.ZEW? Bo chyba czujniki t,wew i t.zew są takie same KTY81-210 a od cwu chyba jest inny?
dodane 2019-11-25 20:51Bo domyślam się że problem jest z tym czujnikiem ? 
https://sklep.esterownik.pl/produkt/43
2019-11-25 20:53
  toriman Posts: 108 Ostrzeżenie: 0
A tak w ogóle to termometr analogowy kolega ma zapięty na powrocie do zaworu 4D bo tak to wygląda na zdjęciu. Moim zdaniem powinien być przytulony na wyjściu z pompy obiegowej.

T1 i T2 na PCB niepodłączone (no bo w sumie niby po co skoro nie ma siłownika, heh) Reszta czujników podłączona ale gdzie umieszczona? czy na pewno czujnik temperatury spalin jest w czopuchu? Chciałbym to zobaczyć bo temperatura wskazywana przezeń jest nienormalnie wysoka!

Zdjęć jest kilka ale małe i za mało - nie widać szczegółów podłączeń aparatury do kotła. Trudny przypadek
2019-11-25 20:53
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Możesz zamienić czujniki wew i zew zobaczymy czy działa na wyjściu ze sterownika , bo pewnie tam coś nie styka 
2019-11-25 20:53
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
czujnik Cwu to ten sam czujnik tylko w innej obudowie.
albo zamiast Cwu podłącz dodatkowy do Zaworu 4D bo nie masz i tak siłownika.
proszą podłącz fabryczny zarobiony czujnik będziesz pewny co nie działa
2019-11-25 20:54
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
 Na tym zdjęciu zaworu 4D nie wiadomo gdzie co jest .
First pagePrevious page2 / 13Next pageLast page
Users on-line: Gato92, Kiler5, marcell7