Forum  eCoal.pl v3.5  Wybór obwodu CO1 i CO2 oraz ustawienia... Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 13Next pageLast page
2019-11-24 18:56
  yaro2004 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
Witam, 
Proszę Państwa czy mógłby ktoś zerknąć na moją instalację i mi powiedzieć czy ja w ogóle mam to dobrze poustawiane? Cały czas szukam rozwiązania problemu dużego spalania (nowy dom, dość dobrze ocieplony - przy obecnych temp. spalanie rzędu 25 kg/dobe), ogrzewam około 150m. W domu mam zrobione dwa systemy, wszędzie mam ogrzewanie podłogowe i dodatkowo grzejniki z zaworami termostatycznymi. 

Piec Ogniwo Eko Plus+ 16kw

CO1 - Pompa CO+reg pokojowy  (ja nie mam żadnych regulatorów pokojowych)
CO2- Pompa CO (pod drugą pompe mam podłączone ogrzewanie podgłogowe)

Czujniki mam założone tylko te co były z piecem (wewnętrzny i zewnętrzny).






2019-11-24 19:17
  leON22 Posts: 3041 Ostrzeżenie: 1
yaro2004 ten reg.pokojowy jest po to żeby wskazywał Ci temp.wew. z zamontowanego czujnika wew. jakoś jej nie widać  Czy faktycznie ten czujnik temp.wew. jest przypisany właściwie do obwodu CO1  Poprawnie powinno być tak CO1 - Pompa CO+zawór4D+reg.pokojowy , CO2-Pompa podłogowa 
dodane 2019-11-24 19:17PS. Zaktualizuj sterownik do najnowszej wersji
2019-11-24 20:26
  yaro2004 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-24 19:17
yaro2004 ten reg.pokojowy jest po to żeby wskazywał Ci temp.wew. z zamontowanego czujnika wew. jakoś jej nie widać  Czy faktycznie ten czujnik temp.wew. jest przypisany właściwie do obwodu CO1  Poprawnie powinno być tak CO1 - Pompa CO+zawór4D+reg.pokojowy , CO2-Pompa podłogowa 
dodane 2019-11-24 19:17PS. Zaktualizuj sterownik do najnowszej wersji



A gdzie powinienem przypisać ten czujnik? Aktualizacja nie robi się automatycznie? Bo nie wiem jak zaktualizować Pozostałe parametry zmieniłem tak jak Pan powiedział
. Zobaczymy czy cokolwiek się zmieni.
2019-11-24 20:45
  toriman Posts: 94 Ostrzeżenie: 0


Potrzebne są bardzo dokładne zdjęcia instalacji w kotłowni bo z rysunku widać, że zawór 4D jest cokolwiek dziwacznie wrysowany! Dlaczego nie ma wartości temperatury za zaworem 4D? Gdzie jest czujnik? Nie jestem jakimś ekspertem ale to podstawy w regulacji.



No i faktycznie jeśli chodzi o temperaturę wskazywaną przez czujnik spalin to masz jakąś bardzo dziwną wartość i przy takim ostrym paleniu temperatura na kotle byłaby o wiele wyższa.

Niech się raczej wypowiedzą lepiej orientujący się w instalacjach CO.
2019-11-24 21:04
  yaro2004 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
Jutro zrobię dokładne zdjęcia kotłowni.
 
2019-11-24 21:11
  leON22 Posts: 3041 Ostrzeżenie: 1
To będzie najlepsze rozwiązanie, żeby nie wróżyć Zrób reset sterownika może ten czujnik temp. wew. załapie, czy zawór 4D ma siłownik i jest zamontowany czujnik temp.za zaworem? 
dodane 2019-11-24 21:11PS.Swoją drogą ludziska kochane, kto wam to montuje i zostawia z takimi problemami? 
2019-11-24 21:32
  yaro2004 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-24 21:11
To będzie najlepsze rozwiązanie, żeby nie wróżyć Zrób reset sterownika może ten czujnik temp. wew. załapie, czy zawór 4D ma siłownik i jest zamontowany czujnik temp.za zaworem? 
dodane 2019-11-24 21:11PS.Swoją drogą ludziska kochane, kto wam to montuje i zostawia z takimi problemami? 


W obrębie 50km nie znalazłem ani jednego hydraulika, który by się podjął skonfigurować sterownik i piszę serio. Hydraulik mi podłączył piec i powiedział - resztę doczytasz w instrukcji bo ja się nie znam na elektronice. 

Sterownik zresetowałem, link do sterownika: 
https://esterownik.pl/device/17703
Zawód 4d niestety nie ma siłownika, również nic nie wiem na temat czujnika za zaworem - na 99% nie mam.
2019-11-24 21:38
  karoka65 Posts: 2565 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
A skąd Ty jesteś?
2019-11-24 21:43
  yaro2004 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2019-11-24 21:38
A skąd Ty jesteś?


Woj. świętokrzyskie, okolice Końskich

leON22 napisał » 2019-11-24 19:17
yaro2004 ten reg.pokojowy jest po to żeby wskazywał Ci temp.wew. z zamontowanego czujnika wew. jakoś jej nie widać  Czy faktycznie ten czujnik temp.wew. jest przypisany właściwie do obwodu CO1  Poprawnie powinno być tak CO1 - Pompa CO+zawór4D+reg.pokojowy , CO2-Pompa podłogowa 
dodane 2019-11-24 19:17PS. Zaktualizuj sterownik do najnowszej wersji




Sterownik zaktualizowałem.... niby doszło do 100% kazało czekać i w końcu wyatąpił "błąd aktualizacji" ale widzę że chyba pobrało OK bo jest nowa wersja podana.
2019-11-24 21:47
  leON22 Posts: 3041 Ostrzeżenie: 1
Chyba się przekwalifikuję na stare lata i zacznę to ustawiać zawodowo. Serwisant od mojego kotła gazowego ACV za zerowy przegląd skasował 200zeta za 30min przegląd z analizą spalin 
dodane 2019-11-24 21:47PS.OK zaktualizowało ster ale wskazań temp. wew. Brak  Pewnie źle podłączony czujnik, o ile wogóle jest podłączony pewny
2019-11-24 21:49
  yaro2004 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-24 21:47
Chyba się przekwalifikuję na stare lata i zacznę to ustawiać zawodowo. Serwisant od mojego kotła gazowego ACV za zerowy przegląd skasował 200zeta za 30min przegląd z analizą spalin 
dodane 2019-11-24 21:47PS.OK zaktualizowało ster ale wskazań temp. wew. Brak  Pewnie źle podłączony czujnik, o ile wogóle jest podłączony pewny



Powiedz mi proszę, ten czujnik którego nie widać, to jest to ten czujnik co były T1 i T2? (Temp we i temp zew) ? Może jest uszkodzony i trzeba go wymienić ? Bo jeden z czujników mi padł (zewnętrzny) i wskazywał -40st wymieniłem i niby pokazuje OK, ale znowu teraz problem z jakimś innym .... 
2019-11-24 21:51
  leON22 Posts: 3041 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie sprawdź jego połączenie i nie T1  Otwórz zawór 4D na 50%, Podnieś temp na kotle na min. 55st. 
2019-11-24 22:03
  toriman Posts: 94 Ostrzeżenie: 0

Czujnik za zaworem 4D podłączony ma być na wejście T1 według instrukcji.

Czujnik temperatury wewnętrznej na wejście T wew

Czujnik temperatury zewnętrznej na T zew

Czujnik temperatury wewnętrznej dla obwodu CO2 na T2 - zresztą T2 może mieć różne zastosowania


Polecam instrukcję sterownika eCoal 3.5 co zresztą zapodał leON22

Jeśli nie masz czujników "w zapasie" no to kup KTY81-210 i zamontuj tam gdzie ich brakuje
2019-11-24 22:06
  leON22 Posts: 3041 Ostrzeżenie: 1
No właśnie , kłania się odwieczny problem NIECZYTANIA instrukcji obsługi przez użytkowników sterowników  "Fachowcom" się nie dziwię , bo oni trzepią kasę od "punktu" a nie od ustawiania klientowi sterownika  ,a potem tyle zbędnych pytań na Forum ES
2019-11-24 22:17
  yaro2004 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
 leON22, toriman, 

Dziękuje, może dzięki wam uda się coś w końcu wskórać. Dziś nie dam rady tego posprawdzać w kotłowni. Ale jutro wszystko ogarnę.
dodane 2019-11-24 22:15
leON22 napisał » 2019-11-24 22:06
No właśnie , kłania się odwieczny problem NIECZYTANIA instrukcji obsługi przez użytkowników sterowników  "Fachowcom" się nie dziwię , bo oni trzepią kasę od "punktu" a nie od ustawiania klientowi sterownika  ,a potem tyle zbędnych pytań na Forum ES


Niestety ale instrukcja przeczytana i to nie raz Ale za wiele nie wnosi tak naprawdę. 

dodane 2019-11-24 22:17
toriman napisał » 2019-11-24 22:03

Czujnik za zaworem 4D podłączony ma być na wejście T1 według instrukcji.

Czujnik temperatury wewnętrznej na wejście T wew

Czujnik temperatury zewnętrznej na T zew

Czujnik temperatury wewnętrznej dla obwodu CO2 na T2 - zresztą T2 może mieć różne zastosowania


Polecam instrukcję sterownika eCoal 3.5 co zresztą zapodał leON22

Jeśli nie masz czujników "w zapasie" no to kup KTY81-210 i zamontuj tam gdzie ich brakuje



Właśnie kupiłem więcej czujników, mam jeszcze 3 wolne. Jutro posprawdzam wszystko w kotłowni i dam znać.
A ten czujnik za zaworem 4d to w którym miejscu powienien być zamontowany? 
2019-11-24 22:20
  leON22 Posts: 3041 Ostrzeżenie: 1
Jak zrobisz zdjęcia swojej instalacji , to Ci powiemy gdzie i jak
2019-11-24 22:21
  halo Posts: 79 Ostrzeżenie: 1
a na cholerę mu te czujniki jak nie ma siłownika na 4D ,kolego yaro masz termometr w instalacji za zaworem 4D przejdz w grupowe -retortowe masz inny piec niż ogniwo ecoplus nowszy inny palnik ale spróbuj moc min 12kw max12kw 5 powtórzeń dmuchawa 40% hizteryza 0,8C ,leon22 mi kocioł montował instalator polecany w hurtowni z autoryzacją firmy ogniwo i spartolił totalnie i do dziś partoli a ludzie nie słuchają
2019-11-24 22:27
  leON22 Posts: 3041 Ostrzeżenie: 1
Jak zrobisz zdjęcia swojej instalacji , to Ci powiemy gdzie i jak Skoro nie masz siłownika to jego montaż będzie tylko w celach orientacyjnych , będziesz wiedział jaką temp.puszczasz w obieg CO
dodane 2019-11-24 22:27@halo  nie potrzebnie się irytujesz Ja np.lubię wiedzieć na jakich parametrach pracuje mój kocioł . Nie wszystkim inwestorom instalatorzy montują zwykłe termometry ferrobimetaliczne , potem nie wiadomo co i jak i jaka temp.za ..., a taki czujnik nic go nie kosztuje , no może parę pln za kilka metrów przewodu Może kiedyś zainwestuje w siłownik , nie wiadomo
2019-11-24 22:35
  yaro2004 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
Dziękuje Panowie widzę światełko w tunelu
2019-11-24 22:42
  toriman Posts: 94 Ostrzeżenie: 0
...a jak yaro2004 kiedyś będzie chciał zamontować siłownik to będzie jak znalazł
First pagePrevious page1 / 13Next pageLast page
Users on-line: