Forum  eCoal.pl v3.5  Kilka pytań świeżego użytkownika Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 10Next pageLast page
2019-11-24 09:10
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0

Witam, tak jak w temacie jestem świeżym użytkownikiem i nie za bardzo wiem co i jak z tymi wszystkimi ustawieniami, wiec mam prośbę do tych bardziej doświadczonych żeby troszkę mi podpowiedzieli.

Zamontowane mam u siebie dwie pompy jedna do wody i jedna do ogrzewana do tego jest zawór 4D o ile z grzaniem wody nie ma problemu no to grzejniki to masakra jakaś praktycznie nie grzeją. Cała noc a w domu wcale nie jest cieplej jak było. Jak miałem ustawioną ochronę powrotu przez zawór 4d to cały czas były zimne jak zmieniłem na pompę CWU to są przynajmniej letnie ale w domu dalej chłodno  co i jak tam poustawiać bo już głupieję.


Dodaję obraz jak to mniej więcej wygląda może ktoś coś podpowie. Z góry dzięki.



dodane 2019-11-24 09:10

2019-11-24 09:43
  gmaj22 Posts: 2200 Ostrzeżenie: 0
Najpierw daj schemat a najlepiej zdjęcia instalacji, bo najczęściej to nie wina ustawień a błędów instalacyjnych.
Tu nawet ustawień nie można sprawdzić, bo nie udostępniłeś sterownika do wglądu.
Zanim cokolwiek napiszesz, skorzystaj z "białego paska" na górze strony
2019-11-24 09:45
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0

gmaj22 napisał » 2019-11-24 09:43
Najpierw daj schemat a najlepiej zdjęcia instalacji, bo najczęściej to nie wina ustawień a błędów instalacyjnych.




W sensie że zrobić zdjęcie pieca co i jak jest podłączone i wstawić tu?? Jeśli o to chodzi to zrobię to jak wrócę do domu, dzięki za zainteresowanie
Sterownik mogę udostępnić tylko nie wiem jak mam to zrobić
2019-11-24 10:08
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Tak .
Opisz dokładnie swoja instalacje , i dodaj jej zdjęcia  najlepiej z opisem  rur ,  a sterownik podłącz do internetu 
Na forum jest pełny opis jaks ie podłącza sterownik do neta , jak to zrobisz napisz tutaj ktos Ci pomoże 

2019-11-24 10:16
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Sterownik mam podłączony do internetu, zdjęcia zrobię, co do opisu rur to już może być problem bo kompletnie się na tym nie znam i nie wiem która od czego jest.
2019-11-24 10:33
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Ok to zrób zdjecia tak aby było widać całość instalacji  i jej czesci 
2019-11-24 11:02
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Zdjęcia zrobię jak wrócę, na chwilę obecną udostępniłem sterownik - DobryLas73.
2019-11-24 11:47
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Tylko usiąść i płakać.
2019-11-24 11:50
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0

budgie1 napisał » 2019-11-24 11:47
Tylko usiąść i płakać.



nad moją widzą w tym zakresie?? czy nad ustawieniami bo nie rozumiem.

2019-11-24 11:54
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Na tym forum znajdziesz wiedzę, która pomoże ci w ustawieniach kotła. Mnie ciekawi tylko temp. spalin przy tych obrotach dmuchawy...
2019-11-24 11:59
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Właśnie tej wiedzy szukam, co z tą temperatura za wysoka czy za niska??
2019-11-24 12:02
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Przy 58% mocy dmuchawy to kocioł powinien lewitować, a czopuch być "czerwony" pewny
2019-11-24 12:06
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
Tak to zostało ustawione nic za specjalnie tam nie kombinowałem, czy możliwe że coś jest nie tak?? Czy to może być kwestia ekogroszku?? Wartość opałowa na poziomie 25 MJ, ale stał trochę w chlewku nie ogrzewanym.
2019-11-24 12:15
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Mówiąc szczerze..moim zdaniem..wszystko jest nie tak. Myślę jednak, że przy pomocy fachowców z forum uda się to doprowadzić do porządku. Sam korzystałem z ich wiedzy i jeszcze raz im dziękuję.
dodane 2019-11-24 12:15Temperatura opału nie ma znaczenia 
2019-11-24 12:22
  OEP16-KOSINA Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Witam
Miałem podobne problemy,
Wyłączyłem ochronę powrotu i ustawiłem zawór 4d na sztywno , jak widać na płynna praca .

2019-11-24 12:26
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0
No właśnie jak ochrona powrotu jest wyłącz to grzało lepiej, do czego ona w ogóle jest co daje jej włączenie lub czym grozi wyłączenie??
2019-11-24 12:27
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
Ochrona powrotu jest ważna. Można ją spokojnie realizować przez pompę CWU. 
2019-11-24 12:30
  puter Posts: 90 Ostrzeżenie: 0

Ok, w tej chwili mam ja ustawioną właśnie przez CWU i jest trochę lepiej bo grzejniki są przynajmniej letnie ale w domu dalej chłodno. Co jeszcze mogę zrobić by uzyskać zadawalającą  temperaturę w pomieszczeniach??
Aha i czy to normalne że mimo zadanej temperatury CWU na 47 stopni wzrosła ona już do 50 stopni i cały czas rośnie?? Rozumiem że nie będzie ona dokładna jak zadana ale czy takie odchylenie jest ok??
2019-11-24 13:46
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Pompa obiegowa CO w ogóle działa? Daj jej wyższy bieg jeżeli możesz a pompie CWU niższy. Zawór 4D prawidłowo zamontowany? Tego nie wie nikt z mogących pomóc! Przecież nie wiesz do których wyjść sterownika jest podłączona konkretna pompa - może tu jest jakiś błąd?

Jak piszą wcześniej doświadczeni użytkownicy potrzeba dokładnych zdjęć instalacji, tak więc jakiekolwiek pytania pozostaną bez sensownej odpowiedzi.

2019-11-24 15:18
  OEP16-KOSINA Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Co do podłączenia pomp to na sterowniku są opisane.
Jaki masz typ kotła taki jak ustawiony w sterowniku  16 kw  czy EKO PLUS 16kw ?
Jaka powierzchnia do ogrzania, czy na grzejnikach są termostaty, za zaworem 4d widzę żę aktualnie masz 48 stopni , ja mam jakieś 45 stopni a w domu 23 stopnie.
Jeżeli pompa CWU działa jako ochrona powrotu to działa do momentum osiągnięcia zadanej  temp. powrotu 40 stopni wystarczy i cały czas podgrzewa CWU może nawet osiągnąć tep. kotła. 
Jaki ekogroszek bo widzę że nie osiąga aktualnie  temp. zadanej , u mnie przy 36% mocy dmuchawy dochodzi do zadanej  przy temp spalin  90 stop.
U ciebie dmuchawa pracuje teraz  na 58% a spaliny 90 stopni, co  się dzieje na palniku daj foto.
dodane 2019-11-24 15:06Czy w statystykach wprowadzony był zakup opału bo w statystykach nic nie ma?
mój kocioł 


dodane 2019-11-24 15:18
Wczoraj o 21:17 zrobiłeś zasyp 122kg, po czasie pracy podajnika  135 s to przy potencjale podajnika 0.2 a tyle około jest, to do chwili obecnej twój kocioł spalił 27kg . 
W obecnych warunkach 190m dom docieplony stare budownictwo  mój spala około 15 kg na dobę.
Z tego wynika albo słaby opał albo duża powierzchnia ? 

First pagePrevious page1 / 10Next pageLast page
Users on-line: 1000MB, Arturmilewski1, bruno62, esi71, Grzegorz7, horwat, lmnowak, Luke, Mery, MichalPuch87, Shin38, TomFa