Forum  eCoal.pl v3.5  Czas opóźnienia zamknięcia zasobnika Subskrybuj
2019-11-17 19:43
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Witam , pytanie do programistów z ES , czy przy następnej aktualizacji jest możliwość wydłużenia w/w czasu do min 180s Fabryczne 60s , to trochę za mało na zasyp , jak w moim przypadku 3x20kg paliwa. Oczywiście da się to zrobić w 60s ale potem pełno syfu w kotłowni przy suchym jak pieprz opale  Dałoby to możliwość zasypu paliwa, bez wyłączania zabezpieczenia ( Czujnik zamknięcia zasobnika ) tym samym nie generowania alarmu i utraty punktów z konta, co niektórym użytkownikom . Z góry wielkie THX , pozdrawiam
dodane 2019-11-17 19:43PS. Co niektórzy żeby mieć spokój ( do dzisiaj byłem wśród nich ) wyłączają to zabezpieczenie , a potem płacz , bo żar cofnął się do zasobnika  
2019-11-17 21:06
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Przyłączam się do zapytania. To byłoby bardzo pomocne.
2019-11-18 17:41
  berni641 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Witam,   czegoś  chyba  nie   kumam,  co  czujnik   otwarcia zasobnika, ma do cofnięcia  się  żaru  do  zasobnika  ? 
Aaa,   ok,  zaskoczyłem ,  dodatkowe  powietrze...  Sorry,  za   głupie  pytanie 
2019-11-19 07:00
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Ale pomysł !

Stycznik co ma robić ? Ma zatrzymać podajnik i dmuchawę po zadanym czasie. Otwierasz klapę, podajnik stop / sypiesz, zamykasz, podajnik start. Już 15sec potrafi zadymić, jeśli podajnik jest na wysokiej mocy, po 3min już się może ładnie w rurze palić.
2019-11-19 08:01
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Ma robić swoje ma zatrzymać podajnik i dmuchawę na określony czas fabrycznie max to 60s , a mnie chodzi żeby ten czas max wydłużyć do 180s , nic więcej
2019-11-19 08:25
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Chyba Ci tam coś nie działa jak ma, bo te max 60sec to czas opóźnienia. Po zadziałaniu zespół nie ruszy do czasu zamknięcia klapy.
2019-11-19 08:43
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Wszystko działa jak należy tylko u mnie po 60s generuje alarm otwarcia zasobnika  Dlatego moja prośba o wydłużenie tego czasu . Jak nie nie da pozostaje wyłączenie tego zabezpieczenia , a z tym już może być niebezpiecznie 
2019-11-19 08:55
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Po to się alarmem zwie. Po kliknięciu  w wyświetlacz powinien przestać wyć, bez uruchamiania palnika.
2019-11-19 09:03
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Dopóki wyrwigrosze nie wymyślili 5-ych klas nie było czujnika klapy i jakoś wszyscy żyją.
Dla mnie pisanie aby pisać bo się komuś nudzi.
Kup se jeden z drugim czujnik czadu jak już tak boisz się umrzeć, na pewno będzie bezpieczniej.
2019-11-19 10:33
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Nie piszę żeby sobie pisać , bo mi się nudzi  Czy wszyscy żyją ?Tego akurat do końca nie wiemy , na pewno nikt się tutaj nie pochwali że mu się zapaliło w zasobniku . Nie pamiętam ale chyba Wiesiu sam o tym pisałeś w temacie o Varmo Piszę o tym po ostatnim przypadku , który znam z racji udzielania się na forum . Zapalił się pellet drzewny , zasobnik zasypany do pełna kocioł i sterownik wyłączony , pokrywa otwarta a w retorcie zostało pewnie trochę żaru i nieszczęście gotowe . Dobrze, że domownicy byli na miejscu , bo strach pomyśleć co się mogło stać 
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-11-19 08:55
Po to się alarmem zwie. Po kliknięciu  w wyświetlacz powinien przestać wyć, bez uruchamiania palnika.

Wiem, o tym doskonale tylko szkoda mi punktów z konta na generowanie takich głupich alarmów
2019-11-19 10:46
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
A myślisz że jak zasobnik będzie zamknięty to żar nie przejdzie do zasobnika z pelletu czy Varmo?
Jeśli warunki będą sprzyjające przejdzie czy zasobnik będzie zamknięty czy nie. 
Czy stare varmo czy nowe zasobniki dalej "płoną" te z czujnikami klapy i przy zamkniętych klapach także.
To że ktoś tu napisał że u niego nic się nie dzieje nic nie znaczy bo to u niego, ten dom, ten komin i tylko ten, co będzie w drugim domu tego nikt nie wie.
2019-11-19 11:04
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Tu się z Tobą zgodzę ale przy klapce na dmuchawie ( tak jak u mnie) I zamkniętym zasobniku to ryzyko jest mniejsze ale zawsze jest Pozostaje pytanie czy przy włączonym sterowniku w trybie ręcznym zadziała czujnik temp.podajnika żeby załączyć ślimak I wypchnąć paliwo w drugą stronę pewny
2019-11-19 11:58
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

karoka65 napisał » 2019-11-19 10:46
A myślisz że jak zasobnik będzie zamknięty to żar nie przejdzie do zasobnika z pelletu czy Varmo?
Ale ryzyko jest zmniejszone. Dobrze to zrobione, i nie ma co grzebać. Do szczelnie zamkniętego zasobnika żar nie przejdzie.

2019-11-24 22:18
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Odświeżę temat , bo znowu gdzieś zginął w gąszczu innych  ważniejszych pewny . Oczywiście ponownie zjadło mi z konta 0.25 punktu , bo podczas dosypywania paliwa zapomniałem, że mam włączony czas opóźnienia otwarcia zasobnika na 60s co dla mnie jest zbyt małą wartością  Proszę o odpowiedź Panów Programistów z ES w tym temacie , czy się da czy nie  Czy jak się da , to się da 
2019-11-24 22:35
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Da się. Zostanie zwiekszone prsy okazji najblizszej aktualizacji. 
2019-11-24 22:40
  toriman Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Super. Dzięki za info.
2019-11-24 22:42
  leON22 Posts: 5128 Ostrzeżenie: 1
Super , dzięki bardzo Panowie . Takie byle co ale cieszy 
dodane 2019-11-24 22:42Można wiedzieć do ilu "bezpiecznych sekund" będzie wydłużony czas opóźnienia 
Users on-line: adamrybnik, bonapartus, cipis177, dawidt73