Forum  eCoal.pl v3.5  Prośba sprawdzenia instalacji po "fachowcu" Subskrybuj
2019-11-06 21:00
  Yoker Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
1. Opis domu 4 letni z poddaszem użytkowym,styropian 15 grafit,na Pn scianie 20 grafit, do 140m użytkowych,posadzka 15 cm styropianu,sufit do strychu 30 cm wełny lambda 0,35,skosy 25cm lambda 0,35.  Strych ściany od środka dodatkowo wełna 20cm i miedzy krokwie 15 cm 0,35. Okna 3 szybowe itd wentylacja grawitacyjna.
2. Opis instalacji Piec Eko Plus 10 KW Ogniwo, Bojler Kospel 140 l (rodzina 2 dorosłych + 3 dzieciaki),ogrzewanie podłogowe na parterze i na poddaszu,dwa rozdzielacze(jeden w kotłowni, adrugi na pietrze). Instalacja posiada zawór 4 drożny Afriso z siłownikiem (można sterować przez sterownik od pieca)  Cały układ zawiera dwie drabinki, które jeśli przerzucę piec na tryb lato i tak działają, myślę że woda z bojlera przez nie przepływa. Instalacja podłogowa rurek Tece alupex, natomiast w kotłowni wszystko miedź. Od początku instalację uruchamiało pokrętło Afriso w łazience z prysznicem na parterze, a drugie mieściło się w górnej łazience. Problem był taki, że po gorącym prysznicu ogrzewanie się wyłączało, więc to wywaliłem sam i parter steruje sterownik pieca plus czujka wewnętrzna oryginalna od pieca. Na górze natomiast wywaliłem pokrętło na korytarz,a za tydzień chce wymienić na bezprzewodową czujkę BT1. Instalator rozpalił w piecu i pojechał( od samego początku mówiłem mu, co tu będzie za piec i że duże możliwości sterowania przez internet itd i miał tak zrobić instalację, by wszystko hulało. Więc po załączeniu w ustawieniach przeze mnie ,że ma sterować zawór 4D plus regulator pokojowy, pieca nie szło dogrzać itd jak całość załączam,czyli parter, poddasze i woda za jednym razem to jakby coś nie dawało rady. Więc załączałem osobno dół i później górę by się mijało i w miarę było ok tylko problem, że woda zimna, więc temperatura za zaworem wyższa by uzyskać w bojlerze cieplejszą wodę,wtedy znów w domu za gorąco. Zrezygnowałem z zaworu 4D, bo stwierdziłem, że w instalacji coś nie gra. W tym roku parter jak narazie steruję ustawianiem pracy pompy CO1, jak chłodniej to włączam czas 5 minut co 25 minut,jak za ciepło w domu to zmniejszam czas pracy pompki lub wydluzam przerwe. Nie umiem nawet narysować schematu, dlatego stanąłem za piecem i narysowałem jak to z tyłu wygląda. 
3. Rozdzielacze mają każdy swoją pompkę ,jakieś pokrętło do regulowania temperatury, a za kotłem jest jeszcze pompa firmy Buderusa (mam ją wbitą jako kotłową, choć nie wiem co za co ona odpowiada) . Jest to chyba układ zamknięty ,posiadam zbiornik szary, nad którym jest wskaźnik z barami oraz niebieski wyrównawczy chyba, bo z bojlera idzie rurka do niego. Podpięta jest tez jakaś spiralna wężownica, chyba jakieś zabezpieczenie termiczne.

Tak by to wyglądało, na spalanie węgla nie narzekam, całorocznie ok 3 tony, latem na wodę też póki co grzeję. Choć, może coś tam się poprawić jeszcze da.

dodane 2019-11-06 20:58

dodane 2019-11-06 21:00
2019-11-06 21:02
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Nie umiesz narysować, to najlepiej wrzuć zdjęcia instalacji  
2019-11-06 21:03
  Yoker Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
2019-11-06 22:42
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Tak jak już kolego pisałem, masz tam dwa, a nawet trzy grzyby w barszcz, bo dwa niezależne układy mieszające za 4D. Do tego pompy mieszaczy są w szeregu za pompą zaworu 4D/CWU.
Największy błąd to złe podłączenie zbiornika przeponowego
Pokaż swojemu hydraulikowi poniższy szkic, jak to można było zrobić prosto i skutecznie. I w podobnych kosztach. Wykorzystałbyś przynajmniej możliwości sterownika.


dodane 2019-11-06 22:42
2019-11-07 06:38
  Ameno25 Posts: 2435 Ostrzeżenie: 0
Sterownik  może juz obsłuzyć wiecej niz jeden  siłownik , więc mozna  za sprzegłem dwa mieszacze 3d manualne 
2019-11-07 07:57
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście, że tak. Powiedzmy: dwa manualne z siłownikami 
Akurat takie zdjęcie miałem pod ręką, dlatego zamieściłem w celu pokazania, jak można to było zrobić prosto, estetycznie i - najważniejsze - skutecznie. Niekoniecznie kupując gotowe sprzęgło Afriso. I wszystkie przewody zasilające i sterujące zostają w kotłowni.
Przy ewentualnej zmianie na kocioł peletowy czy gazowy, przeróbka ograniczy się jedynie do podłączenia kotła i dodania przed sprzęgłem zaworu stałotemperaturowego (przy kotle peletowym. 
Należy też pamiętać o zamianie w kotłowni połączeń rur do rozdzielaczy podłogówki , bo przy mieszaczach pompowych zasilanie z kotłowni podłączone jest do dolnej belki, natomiast przy wykorzystaniu "mojego" szkicu - musi być podłączone.do górnej.
2019-11-07 19:27
  Yoker Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję wam za szybki odzew. Rozumiem, że:
 1. Trzeba zakupić sprzęgło (koszt ok 400)  i do niego podłączyć pompy z rozdzielaczy, które posiadam? Czy jak na schemacie cały zestaw mieszający ze sprzegłem? 
2. Do tego dochodzi jeszcze jedna pompa na CWU?
3. Orientujecie się ile taki zabieg (robocizna) może wynieść? 
P.S. Raczej wezmę nowego instalatora,  skoro mówicie, że w najważniejszej części kotłowni poprzednik zrobił 3 błędy wykonawcze, które przez 3 zimy już mnie flustrują, to wyjścia nie mam. Nie wierzę, że pojął do dziś, że coś zrobił źle.
4. Jakieś jeszcze ważne wskazówki co do całości?  
2019-11-07 21:34
  Ameno25 Posts: 2435 Ostrzeżenie: 0
Panie kochany jak masz Pan jakies zdolności manualne , to se to Pan sam zrobisz

dodane 2019-11-07 21:34Kupisz se ,  jakies klucze , palnik  w castoramie , taniej CI wyjdzie niż ten instalator
Albo dogadaj sie z Gmaj22 , jak blisko to pewnie podjedzie Ci zrobi ,  wtedy masz gwarancje ze bedziesz miał zrobione fachowo i jeszcze Ci wszystko ustawi i wytłumaczy .
2019-11-07 21:41
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Szkoda, że Grzesiu nie mieszka blisko mnie , bo by mi pomógł z instalacją tego mojego Buderusa PC do CWU ( dzięki z a schemat co i jak podłączyć ) , o  dobrych fachowców w tym okresie trudno 
2019-11-07 22:15
  Yoker Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Moje zdolności na 5+  są bardziej dekarskie,blacharskie i budowlane, to moja branża. Mam za to dwóch znajomych z takimi zdolnościami co swoje ogrzewania sami robili i nie narzekają jak ja. Nie wiem skąd pochodzi Grzegorz? Jeśli jednak mają ode mnie zrobić po potrzebują jak najwięcej wskazówek i rad.
2019-11-07 22:23
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Oj tam..nie słodżcie już

Inaczej na chleb zarabiam i na szczęście na to mi nie brakuje. Choć nie ukrywam, że zdarza mi się co nieco tu i ówdzie podłubać. Jednak raczej w najbliższej okolicy i drobne przeróbki. Ogranicza mnie "hardware"
Users on-line: BasiaDom, Darek2, Grzegorz_Cz, Karlik, KJanusz480, leszeklagos, lulekp, majkz28, PiotrNieczyporowicz, roman19

Recently added

Mirosław - dom41

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more