Forum  eCoal.pl v3.5  Pomoc w dopracowaniu ustawień Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 5Next pageLast page
2021-01-21 20:26
  marco755 Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
W zakładce "zdarzenia" też chyba się wyświetla ile czasu i w jakim trybie kocioł pracował , pracuje .
2021-01-21 20:43
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Tak ale tam jest tylko grzanie i podtrzymanie, czyli przerwa ( krótki postój ) przed kolejnym cyklem grzania, a jemu chodzi o pracę w trybie podtrzymania, czyli grzanie po dłuższym postoju palnika ( tryb przydatny latem jak nie ma odbioru ciepła, żeby kociołek nie wygasł)  
2021-01-21 21:02
  marco755 Posts: 131 Ostrzeżenie: 0
Acha , rozumiem .
2021-01-21 21:34
  gienek_k Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Tak tez podejzewalem 3  pompki nie ma może  na sterowaniu pieca  może az tak mocno sie nie znam ale mam pojecie o centralnym   mam sam wykonuje rozne rzeczy .dodaje fotki gdzie sa pompki
dodane 2021-01-21 21:34
dodane 2021-01-21 21:34
2021-01-21 21:40
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Dobra są 2 , koniec tematu . Sprawdziłeś ten czujnik temp. kotła  To jest teraz ważniejsza sprawa niż 3 pompka schowana w obudowie kotła  
2021-01-21 21:43
  slaw007 Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2021-01-21 21:40
Dobra są 2 , koniec tematu . Sprawdziłeś ten czujnik temp. kotła  To jest teraz ważniejsza sprawa niż 3 pompka schowana w obudowie kotła  

2021-01-21 21:53
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Gienek jak masz pojęcie o "centralnym" , to sobie radź , a jak nie to daj sobie i Twojemu kociołkowi pomóc Daj uprawnienia , to Ci wszystko ustawię żeby hulało jak należy , bo już nie chce mi się każdemu i z osobna tłumaczyć co , jak i dlaczego
2021-01-23 17:49
  DamianOwczarek Posts: 236 Ostrzeżenie: 3
Leon tam chyba jednak jest ta 3 pompka
2021-01-23 18:36
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Gdzie schowana w obudowie kotła Ogniwo 
2021-01-23 19:18
  DamianOwczarek Posts: 236 Ostrzeżenie: 3
W czopuchu jest
2021-01-25 19:14
  gienek_k Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Leon dziś sie dodzwoniłem do serwisu producenta pieca ogniwo  serwisant powiedział mi że pompki  nie bedzie to zalezy od montera co montował piec na schemacie moze  byc  bo standartowy schemat i wizualizacja taka moze  byc Co do temperatury wody w bojlerze ze  wyzsza od  zadanej  na piecu tez mówił ze moga byc takie wskazania. Oglądalem   na stronie sterownika w zdalnym dostepie u duzo ludzi tak jest .Ciezko zrobic  mi lepsze zdjecie  nie ma tam miejsca by  zrobic  lepsze zdjęcia.Pisałem ze mam pojecie  zrobiłem pion itp  nastawienie dobre  pieca to napewno  inna sprawa bardziej  wymagajaca dobrej znaomosci pieca w tym napewno jestem az tak Dobry. Dam ci namiary i ustawisz piec Leon .
Pozdrawiam
dodane 2021-01-25 19:14
2021-01-25 19:30
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Przecież Ci pisałem , że w obudowie kotła ogniwo nie ma żadnej pompki , bo tam nie ma na to miejsca , a ta obudowa której zdjęcie zrobiłeś , to jest sterownik kotła
2021-01-26 12:39
  1000MB Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Witaj. To co radziłeś Gienkowi, czyli "daj sobie i Twojemu kociołkowi pomóc Daj uprawnienia , to Ci wszystko ustawię żeby hulało jak należy , bo już nie chce mi się każdemu i z osobna tłumaczyć co , jak i dlaczego" prośba do Ciebie spróbuj pomóc mojemu OEPM 20KW z zaworem 4d ręcznym. Wcześniej opisałem cały mój układ.  Jestem 2-miesięcznym palaczem niedyplomowanym. Pozdrawiam i "Samego suchego w podajniku".
2021-01-26 16:32
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Przecież wyżej dostałeś odpowiedź co masz zrobić Na szybko ochrona powrotu przez pompę CWU ( sprawdziłeś , testowałeś ? ) , z modernizacją i przeróbką instalacji pompa mieszająca na powrocie za zaworem 4D
2021-01-26 17:36
  1000MB Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Ok., czyli brak pompy na powrocie. Ochrona powroty CWU  to woda w kranie o temperaturze w piecu 60-75 stopni całą dobę. Modernizacja była robiona 60 dni temu przy montażu kotła. Brawa dla fachowców z 30 letnim stażem. Przy rozruchu ustawili pracę 5s/30/34% zawór 4d na 50%  temp. na grzejniki 50 stopni, termostaty na max i powrót był 45 stopni. Po kilku dniach po ustawieniu termostatów na potrzebną temperaturę na "3"  - efekt jak opisałem wcześniej - powrót CO około 40-42 stopnie. Dziękuję za za błyskawiczną odpowiedź i receptę. Pozdrawiam i "Samego suchego w podajniku"
2021-01-26 18:09
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Dlaczego CWU w kranie 60-75st ? Chcesz mieć niższą tem.CWU, obniż zadaną na kotle do 55st , wtedy CWU ustaw ma 54st , a min. powrotu 53st , dlaczego , żeby pompa CWU pracowała cały czas , tylko wtedy nie wiem czy dasz radę uzyskać 50st za zaworem 4D na grzejniki ale możesz kombinować , może wystarczy 45st Testuj, jak tego nie sprawdzisz, to się nie dowiesz, a może się da  
2021-01-27 11:51
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
U mnie Varmo doszło do palnika i trzeba znowu z ustawieniami walczyć
2021-01-27 11:57
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Ponoć w tym roku Varmo spieka  Prawda, czy fausz 
2021-01-27 12:19
  budgie1 Posts: 713 Ostrzeżenie: 0
ZA krótko na palniku, ale jak zajrzałem do popielnika, to pyłek
dodane 2021-01-27 12:18Myślę, że przy varmo trzeba się delikatnie z dmuchawą obchodzić
dodane 2021-01-27 12:19Verb kiedyś na tym forum napisał, że przy varmo "trzeba dużo papu i mało luftu"
2021-01-27 12:27
  slaw007 Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
Jak zeszedłem z dmuchawą tak, że delikatnie podkopca płytę szamotową nad palnikiem, to się nie spieka. Niestety te parametry dawały mi tylko 10kW (teoretycznie) na palniku i temp. w układzie zaczęła spadać.  Jak mam minusową temp. średniodobową, to zaczyna być mało dla mojego zapotrzebowania. Podwyższyłem moc na palniku do około 12kW i dmuchawa o 1 oczko do góry. Zobaczymy jak teraz będzie.
First pagePrevious page3 / 5Next pageLast page
Users on-line: marekzu, Maxim, melon12