Forum  eCoal.pl v3.5  Pomoc w ustawienia kotła przy bardzo mocnym paliwie Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2019-11-04 22:36
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Gmaj, Ursusa naprawię bez problemu, ale hydraulik ze mnie żaden :/

Jutro postaram się wszystko dokładnie opisać i porobić zdjęcia, bo niestety sam nie wiem jak to dokładnie działa. 

Wiem jednak, że zawór kulowy który wskazałeś czerwoną strzałką jest to powrót z przyszłej instalacji grzewczej poddasza. Ponad tym zaworem znajduje się identyczny zawór zasilający w ciepłą wodę poddasze. 

Aha, z zaworem strasznie walczyłem żeby zrozumieć zasadę działania, ale wiem już, że przy "0" (ustawienie jak na zdjęciu) zasłania od wlot od ciepłej wody. Przy ustawieniu "10" (czyli po przekręceniu zaworu w lewo) zasłania on pionową rurkę w taki sposób, że między zasilaniem, a pompą jest swobodny przepływ wody
2019-11-04 22:54
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
To mieszacz 3D jest dobrze. Skala również. 
Te zawory zwrotne na powrocie z grzejników i powrocie CWU są istotne, bo nie masz właściwego zestopniowania średnic rur i może dochodzić do podbierania wody z innych obiegów.
2019-11-05 09:01
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Jutro dokladnie posprawdzam zawory zwrotne, bo wiem ze gdzies sa, ale nie wiem dokladnie gdzie
dodane 2019-11-05 09:01
gmaj22 napisał » 2019-11-04 22:23

Jak Ci został po naprawach Ursusa kawałek folii aluminiowej albo miedzianej, to możesz owinąć nią czujnik do rury, a pózniej zaizolować. 




Co masz na myśli pisząc aby owinąć czujnik od rury? Chodzi o to, że folia alu dobrze przewodzi ciepło, a owijając czujnik automatycznie zwiększymy powierzchnię styku czujnika z króćcem? 
2019-11-05 09:45
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie Grzegorz miał to na myśli Jak tam spalanie, dalej 20kg/d ? 
2019-11-05 10:59
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Najlepsza jest taśma alu klejąca 50 mm. Owijasz raz rurę dokoła, podkładasz czujnik i jeszcze raz owijasz czujnik z rurą.
Zaciskasz opaską, izolujesz dokładnie pianką i gotowe. 
2019-11-05 22:53
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Leon w jedną dyskusję na forum spalanie zjechało z 20,9 kg/d na 12,3 kg/d ! Jak tu się nie cieszyć 


Już myślę jak się za pomoc odwdzięczę, ale mam już plan Muszę jednak z nim trochę poczekać


Po powrocie z roboty ustalę gdzie te zawory zwrotne są, i dokładnie okleję każdy z czujników w sposób popisany przez Gmaj
dodane 2019-11-05 22:53Długo zeszło, bo wizyty lekarskie, a w Krakowie korki takie że lepiej na piechotę iść...

ale do rzeczy. Ustaliłem, że mam tylko dwa zawory miedziane. Pierwszy nad pompą CO drugi nad CU.  Trzeci zawór jest zaworem żeliwnym który nie został oznaczony na zdjęciach. 

Udało mi się zamontować czujnik powrotu przy samym wejściu do kotła. Do tego postanowiłem ściągnąć czujnik temperatury "za zaworem" z miejsca gdzie był zamocowany wcześniej tj. ZZ nad pompą CO i dałem go bezpośrednio za zaworem 3D. Nie wiem czy dobrze, czy źle, ale tak wydaje mi się na logikę że powinno być lepiej.
2019-11-05 23:05
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Akurat w tym przypadku temp. za zaworem 3D oznacza temp. za pompą CO ta która "leci" w obieg Popraw to spowrotem tak jak było .
2019-11-05 23:12
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0



Leon zmieniłem miejsce, bo wydawało mi się, że grawitacja bardziej pchała wodę niż pompa na niskim biegu. Rurki od zaworu  3D do pompy były zimne, a rurki od zaworu  ZZ na instalację były cieplejsze. Czujnik był zamontowany na zaworze ZZ nad pompą CO.  Dlatego sądziłem, że nie jest to poprawne, bo czujnik czyta temperaturę idącą grawitacją, a nie pompą CO. Pompa ustawiona była na najniższy bieg, bo w domu mam 9 grzejników, a pompa niby na najniższym biegu może obsłużyć 12 grzejników 
2019-11-06 08:17
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Hecktor2 napisał » 2019-11-05 22:53
/ciach/

ale do rzeczy. Ustaliłem, że mam tylko dwa zawory miedziane. Pierwszy nad pompą CO drugi nad CU.  Trzeci zawór jest zaworem żeliwnym który nie został oznaczony na zdjęciach. 
/ciach/



Ten nad pompą CWU może zostać, ale ten za pompą CO trzeba przenieść na powrót. Masz dwa powroty CO, musisz je połączyć, z nich podłączyć podmieszanie do 3D a na rurze łączącej  z powrotem do kotła dać zawór zwrotny.
Nie możesz brać podmieszania ze wspólnego powrotu CO/CWU a drugi powrót CO mieć połączony bezpośrednio z powrotem kotła. 
dodane 2019-11-06 08:17
Tak to powinno byc połączone:
2019-11-06 08:37
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0



Gmaj, już łapię o co chodzi, jednak nie wiem jakby miało to fizycznie wyglądać. Możesz wskazać jak najłatwiej to przerobić na podstawie ze zdjęcia powyżej? Aha, jak przyjdzie hydraulik do podłączenia pompy kotłowej to może by i to przerobił tak jak być powinno. 


Jak dodatkowo upchnąć tu pompę kotłową? Jakbyś mógł to nakreślić w prosty dla laika sposób to będę bardzo wdzięczny 


2019-11-06 09:38
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Jak przyjdzie hydraulik, pokaż mu szkic połączenia powrotów, a on już sam na miejscu oceni, co i gdzie się zmieści.
Pompa kotłowa pomiędzy króćcami zasilającym i powrotnym kotła - jako pierwsza od niego, tj. pierwsze zasilanie i pierwszy powrót. Nie musi być na CU 28, wystarczy w zupełności Cu22.
2019-11-07 08:35
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Gmaj, a tak z czystej mojej ciekawości, może to być zrobione w ten sposób, czy też powroty mogą mieć inną temperaturę i nie będą się dobrze mieszać, i dlatego powinno być to podłączone w sposób który przedstawiłeś (aby dwa strumienie mogły się wymieszać przed zaworem 3d?) 


Przy zastosowaniu pompy kotłowej oczywiście również zawór zwrotny prawda?


I jeszcze jedno. Spalanie wydaje mi się teraz bardzo dobre, popiół wygląda dużo lepiej niż wcześniej, jednak na workach producent deklaruje zapopielenie 3,85%, podczas gdy każdorazowo z 25 kg worka wychodzi mi 1,6 kg popiołu co daje jakieś 6,25%. Na filmach recenzyjnych goście uzyskiwali wyniki nawet poniżej deklarowanej, jednak nie wiem czy to po prostu "chłit" marketingowy, czy mogę jeszcze coś w spalaniu poprawić?


Co ciekawe nie zależnie czy spalałem dużo na moich starych złych ustawieniach, czy też teraz mniej na dobrych. Popiołu z 25 kg zawsze jest tyle samo. 
2019-11-07 09:28
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0

Nie - powinno być tak jak pokazałem na moim szkicu. Temperatury mogą być różne, ale przepływy muszą być zgodne.
Zaworu zwrotnego na powrocie z CWU nie musisz dawać, jeśli już jest za pmpą CWU. Ale ZZ między trójnikiem podłączenia powrotu CWU oraz trójnikiem podmieszania do 3D MUSI być. (kierunek przepływu w stronę powrotu kotła). Zmodyfikowałem nieco pwroty do kotła i CWU, żebyś lepiej zrozumiał, jak to w Twojej instalacji ma wygladać.

dodane 2019-11-07 09:28

Pompa kotłowa oczywiście z całym "uzbrojeniem" - filtrem, zaworami odcinającym i regulacyjnym oraz zwrotnym.
To zależy jak liczony popiół, czy procenty wagowe, czy objętościowe. Choć objętościowe to zwykle przy trunkach podają


2019-11-07 11:22
  YuZJannowitz Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2019-11-05 10:59
Najlepsza jest taśma alu klejąca 50 mm. Owijasz raz rurę dokoła, podkładasz czujnik i jeszcze raz owijasz czujnik z rurą.

Pytam z ciekawości. Dlaczego owijasz rurę taśmą jeszcze przed podłożeniem czujnika? Nie przekłamuje to odczytu?
2019-11-07 11:28
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Ja opierniczyłem rurę kawałkami folii aluminiowej. Podejście czujnika jest akurat nie zbyt dobre i czujnik musi iść lekko po skosie- nie leży całą długością na króćcu. Tłumaczę to tak, że jeśli dołożę kawałek lekko pofalowanej folii to zwiększę powierzchnię przylegania czujnika do króćca. A folia świetnie przewodzi przecież ciepło
2019-11-07 14:58
  Gustine Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
skoro nie dolega całą powierzchnią do rury to jaki jest sens bytu czujnika w tym miejscu ?
2019-11-07 15:34
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0



Skoro czujnik jest za długi żeby całą swoją powierzchnią przylegał do króćca to jak zrobić to inaczej, niż jak narysowane jest to na szkicu "rzut z góry"? 


Wypustka mufy w skuteczny sposób uniemożliwia idealne przyleganie czujnika, dlatego trzeba go lekko przekosić i zrobić tak, aby jego końcówka (w której jest sensor) jak najlepiej przylegała do króćca.


Chyba że masz jakieś lepsze rozwiązanie tego problemu to chętnie posłucham i może u siebie też zastosuję

2019-11-07 15:47
  Gustine Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
No i jak ci sie udalo go zamontować ? Po ukosie ? To i tak nie styka sie z rura cała powierzchnia chyba ze rura owinieta na rowno ze srubunkiem. W moim przypadku na trójniku rura ktora dochodzi do srubunku jest dosyc dluga i skutecznie udało sie zamontować, wcześniej przylegal czujnik do trojnika z boku w miejscu gdzie sie schodzą dwa powroty ale przesunalem czujnik dalej ku powrotu pieca. Jak bym chcial dac za srubunkiem bliżej pieca to nie wejdzie czujnik, ponad polowe za dlugi by byl 😝
2019-11-07 16:00
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Panowie, nie przesadzajcie z tym czujnikiem. Taśmą klejącą aluminiową lub folią od "żony z kuchni" niwelujecie nierówności trójnika, mufy itp. Potem dokładacie czujnik i owijacie całość. Sam element pomiarowy też nie siedzi wewnątrz na całości czujnika tylko w jego części. 
2019-11-07 18:58
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Owinąłem dwoma warstwami króciec jak mówiłeś, dałem po przekosie czujnik tak aby swoją końcówką w której jest sensor dotykał króćca. Ale jakie to ma i tak znaczenie przy i tak całej spier**** instalacji? 
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: Kiler5, Kociolekoplus2019, krzesiwo, lburczyk, mencinas, pg57, piotrnikolajuk, Ryszard185

Recently added

Mirosław - dom41

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more