Forum  eCoal.pl v3.5  Pomoc w ustawienia kotła przy bardzo mocnym paliwie Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2019-11-04 18:26
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Piszę z prośbą o pomoc bo za nic w świecie nie mogę ustawić mojego kotła aby pracował ekonomicznie. Piec wymieniony z uwagi na program Czyste Powietrze kilka miesięcy temu tak na prawdę dopiero teraz przechodzi swoje prawdziwe testy.

Może coś o moim domu. Aktualnie ogrzewane około 120 m2, jednak w przyszłym roku będzie to dwa razy tyle ponieważ poddasze jest w remoncie. Dom dobrze ocieplony 15 cm grafitowego styropianu ( w  przyszłości dojdzie do tego 27 cm wełny o dobrym współczynniku lambda). Dom składa się z nieogrzewanego podpiwniczenia, ogrzewanego parteru i w przyszłości ogrzewanego poddasza. Okna plastiki, dwuszybowe. Piec to Ogniwo Eko Plus M 14 kW, norma 5, ecodesign. Dla bezpieczeństwa konieczne było zainstalowanie kwasoodpornego wkładu kominowego o wymiarach 100x220 o długości 11 m. Dodatkowo w kominie zainstalowany regulator ciągu RCWS (ustawiony wg kotła na 20 Pa). Jestem już umówiony z hydraulikiem na dołożenie pompy kotłowej do ochrony powrotu, bo aktualnie nie da się wytrzymać z wodą w CWU na poziomie 58 stopni, bo to właśnie aktualnie CWU zapewnia ochronę powrotu.

Na układ ogrzewania składa się jak już powiedziałem z kotła Ogniwo, jednej pompy obiegowej CU, pompy CWU, zaworu  trójdrożnego zsynchronizowanym z siłownikiem oraz dwóch czujników temperatury (zew i wew). Mam zakupione 4 tony ekogroszku o dużej mocy tj. KGM Gold 29,8 MJ.

Aktualnie staram się ustawić piec w spalaniu grupowym, jednak osiągam spalanie na poziomie 20 kg paliwa na dobę, przy czym tak na prawdę pompa CU nie pracuje. Układ działa w jakimś stopniu grawitacyjnie, co przy obecnych temperaturach wystarcza do dogrzania pomieszczeń. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wychodzi na to, że piec na samo podtrzymanie spalania spala 20 kg paliwa dziennie.

Przy eksperymentach najniższe spalanie wydaje mi się, że osiągnąłem w okolicach 15-16 października, jednak nie jestem w stanie odczytać jakie były wtedy nastawy pieca (za dużo zmian chyba ) , a nie prowadziłem zapisków ustawień. 

Co ciekawe ekogroszek posiada zapisy o posiadaniu poniżej 4 % popiołu, co przy spaleniu 25 kg powinno dać około kilogram, natomiast jak bym nie kombinował to nie potrafię zejść poniżej 1,6 kg, co równa się około 6,5% popiołu. Według opinii powinno być nawet mniej popiołu niż deklaruje producent na worku, więc na pewno robię coś źle, jednak nie wiem co zmienić i od czego zacząć.

Dlatego piszę do Was z prośbą o pomoc, bo już mi brakuje powoli do tego sił, a w domu się śmieją, że więcej czasu spędzam przy piecu automatycznym niż wcześniej przy zwykłym kopciuchu 
2019-11-04 18:32
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Chyba niedawno przerabialiśmy podobny problem, obstawiam na źle zamontowany czujnik temp. kotła, sprawdź czy ten czujnik dobrze siedzi w dedykowanym gnieździe Ewentualnie pomylony i źle wpięty w sterowniku pewny
2019-11-04 18:38
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Najlepiej sytuację wyjaśnią zdjęcia kotłowni i instalacji.
2019-11-04 18:41
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie Grzesiu, najlepiej opis jak i co wychodzi z zaworu 3D, bo tam również może być niespodzianka  
2019-11-04 18:53
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
LeON22 chyba jesteś genialny! Złapałem za czujnik- stuknął, odkręciłem kontrę, wsunąłem czujnika aż stuknął o metal i dalej nie chciał wejść. Po tym temperatura poszybowała w górę o 15 stopni! Cholera w życiu bym na to nie wpadł! 
2019-11-04 19:04
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Tam i tak masz kołomyję z tymi czujnikami. Kocioł 63 C, powrót 52 C mimo włączonej pompy CWU i temperaturze CWU 58 C. Pompa obiegu 4D wyłączona, mieszacz zamknięty.
Co najmniej czujniki do kalibracji.
2019-11-04 19:12
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 tak sobie myślę... jak powinien wyglądać prawidłowo zamontowany czujnik temperatury? Aktualnie wygląda to tak, że przy samym trójniku wejścia do kotła jest po prostu przyłożony do rury powrotnej i porządnie opatulony izolacją do rur. Może to powinno wyglądać inaczej?
2019-11-04 19:25
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Zapodaj foty zobaczymy, nie jestem genialny tylko uczę się na błędach innych. Jak napisałeś, że spalasz 20kg/d i zobaczyłem temp. Cwu wyższą niż na kotle  to od razu mi się przypomniała ostatnia "walka" z podobnym problemem, tylko wtedy Ameno25 zabłysnął z trafną diagnozą  
2019-11-04 19:59
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Mam nadzieję, że nic nie pochrzaniłem i cokolwiek widać  
dodane 2019-11-04 19:59
2019-11-04 20:19
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Jak widać czujnik powrotu zamontowany w złym miejscu ( mieszania się dwóch powrotów CO i CWU )  Zamontuj go na króćcu powrotu przy samym kotle
2019-11-04 20:24
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Właśnie teraz się tam wcisnąłem, i faktycznie czujnik nie dosyć, że na samym miejscu mieszania, to jeszcze nie dolegał dokładnie do trójnika przez jego zgrubienia na końcach. Jak go zamontować aby dobrze przylegał i nie oszukiwał? jak największa powierzchnia styku czujnika, czy wystarczy dobrze przylegająca i zaizolowana jego końcówka ? 
2019-11-04 20:27
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Ma max przylegać cała swą powierzchnią i oczywiście izolacja
2019-11-04 20:31
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Cholera sam go zamontowałem specjalnie na trójniku żeby właśnie tam przylegał jak największą powierzchnią. Ciężko go przyłożyć do samego wlotu przy kotle, bo jest okrągły, a dalej są różne przejściówki uniemożliwiające dokładne przyleganie. Przynajmniej u mnie nie ma opcji aby co przyłożyć całą długością :/
2019-11-04 20:40
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Zobacz jak zrobiłem to u siebie , w tym wątku
[qguote author="leON22" date="2019-11-02 19:56"]No wiem, że na rurce , a nie w d...pie ale dokładnie w którym miejscu  Czujnik ma być zamontowany jak najbliżej króćca powrotu do kotła . Sam to przed chwilą przerabiałem u siebie , bo miałem w miejscu mieszania się powrotów ( na trójniku ) za radą @gmaj22 , thx Grzegorz , przeniosłem czujnik właśnie w to miejsce
dodane 2019-11-02 19:54
dodane 2019-11-02 19:56Wcześniej czujnik temp. powrotu zamontowany był na tym "czarnym" trójniku 
dodane 2019-11-04 20:40Jak mogę zasugerować to wyłączanie pompy CO po dogrzaniu pomieszczenia ustaw na NIE , ustaw mniejszą temp.za zaworem 4D np. 38st obniżoną 2st , czas reakcji zaworu 60s , wspomaganie 0.5
2019-11-04 20:44
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Dzięki, jutro zrobię to podobnie jak u Ciebie a przy tym opierniczę to jeszcze watą z poddasza, ale muszę do tego jeszcze izolację kupić, bo akurat zabrakło po naprawach Ursusa 


Jutro się odezwę po naprawach. DZIĘKI za pomoc Panowie! 
2019-11-04 20:58
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Hecktor czas reakcji 60s , a otwarcia w/g specyfikacji siłownika zaworu chyba 120s , a ty otwarcie zmieniłeś na 60s 
2019-11-04 21:03
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Leon a już miałem pisać, że na noc ustawiłem wszystko według Twoich ustawień  Muszę zdecydowanie bardziej się przyglądać nazwom ustawień, bo byłem przekonany, że dobrze nastawy zmieniłem 2
2019-11-04 22:02
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
To jeszcze to zatrzymanie pompy daj na NIE i będzie gites majonez


dodane 2019-11-04 22:02Dołuż jedno podanie w grupowym dla mocy 8kW, zmniejsz moc dmuchawy dla 12kW na 33%, histereza kotła 0.5st, przejście na max 2st  
2019-11-04 22:16
  Hecktor2 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Chyba wszystko poprawione wedlug wytycznych 



2019-11-04 22:23
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Hecktor2 napisał » 2019-11-04 20:44
Dzięki, jutro zrobię to podobnie jak u Ciebie a przy tym opierniczę to jeszcze watą z poddasza, ale muszę do tego jeszcze izolację kupić, bo akurat zabrakło po naprawach Ursusa 


Jutro się odezwę po naprawach. DZIĘKI za pomoc Panowie! 



Jak Ci został po naprawach Ursusa kawałek folii aluminiowej albo miedzianej, to możesz owinąć nią czujnik do rury, a pózniej zaizolować.


Co do instalacji mam jednak wątpliwości:






Czy w miejscu czerwonej strzałki będzie podłączony powrót z obiegu CO zasilanego z 3D? Tu NIE MOZE byc podłączony powrót z CWU
Czy powroty za kotłem są połączone wg niebieskich linii? Jeśli tak, to w miejscu wskazanym przez zieloną strzałkę konieczny jest zawór zwrotny z kierunkiem przepływu w stronę powrotu kotła. ZZ również na powrocie z CWU, jeśli nie ma go za pompą CWU ( nie zaznaczony na zdjęciu)




Tak samo nie podoba mi się zawór 3D. A konkretnie mam obawy, czy czasem nie przymyka od strony pompy?
Zawór ma zamykać w skrajnych położeniach rury pokazane zielonymi strzałkami a nie czerwonymi.
Rura z kotła co najmniej do trójnika CWU/mieszacz 4D musi być grubsza. I tak nie zapanujesz nad mieszaczem z włączoną mocną pompą CWU. Trzeba dławić przepływ na obiegu CWU z pompą na najniższym biegu.



First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Kiler5, petrzik, piec-piec

Recently added

Mirosław - dom41

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more