Forum  eCoal.pl v3.5  B. Niska temp. Spalin lub krater w palniku Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2019-11-02 20:26
  gucu102 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
@leON22 

Jaka powinna być temperatura na takim kotle minimalna? te 60 co utrzymywałem to było za dużo?
Czy na zasadzie temperatura taka jaki mamy odbiór ciepła ale nie mniejsza niż "x"?
2019-11-02 21:50
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
halo napisał » 2019-11-02 20:22
zaizoluj ten czujnik ,a tak na poważnie co wy z tą ochroną powrotu to jakaś choroba ,zaworem 4D regulujesz temp. w domu gdyby go nie było przegrzewało by chatę,

Pytasz poważnie , czy żartujesz ? Jak gość nie ma ochrony powrotu, to jak ma to stabilnie pracować , o gwarancji nie wspomnę ?
 gucu102 na Twoim zdjęciu, czujnik jest w złym miejscu , zamontuj dokładnie tam gdzie ja , będzie OK  
2019-11-02 22:48
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
jak spieprzona instalacja to i ochrona powrotu nie pomoże , leon napisałeś ze ma ustawić powrót na 53C (smieszne zalecenie producenta 55C) u ciebie zasilanie 57C powrót 47C czy to ok jak dla mnie nie ja mam max 3 stopnie różnicy miedzy zasilaniem a powrotem , i tak jak pisałem ogniwo eco plus M nigdy nie powinien trafić na rynek to szajs który puszcza ciepło kominem tylko ludzi mi szkoda którym ktoś ten kocioł wcisnoł
2019-11-02 23:11
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
W/g mnie 45st na powrocie to takie minimum, wszystko zależy od przepływu, zbiornika cwu, biegu pompy CWU ( u mnie  pompka na 1ce 8wn, na dwójce powrót na pewno skoczy w górę o kilka stopni ) 53st miał ustawić dlatego że na kotle 55st, chodziło mi o to żeby powrót był chroniony non-stop nie dlatego, że producent tak sobie wymyślił  
2019-11-02 23:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
sory ale naczytacie się tych głupot i sugesti producentów kotłów, masz zasilanie 57C ,na instalacje dajesz 36C jak policzysz co wraca z zasilania i miesza się z tym co wraca z grzejników to tak wyjdzie , a to że kawałek przestawiłeś czujnik tamp. powrotu to nie wiele zmienia
dodane 2019-11-02 23:33a czemu twierdzisz że powrót to min.45C , ja na zasilaniu ma 42C nie ma dowodu na to że kocioł szlag trafi ważne są dobre ustawienia suchy opał brak wilgoci w kotłowni a nie temp. zadana ,widziałem kilka kotłów gdzie temp.dochodziła nawet do 75C (regulatory pokojowe i wyłączanie pomp i nie przegadasz że to żadna osczędność) i palniki padają bo kocioł grzeja na maxa, kupili kocioł na eco a grzeją jak złym smieciuchem 
2019-11-02 23:45
  oxalis3 Posts: 200 Ostrzeżenie: 0
halo napisał » 2019-11-02 23:33
sory ale naczytacie się tych głupot i sugesti producentów kotłów, masz zasilanie 57C ,na instalacje dajesz 36C jak policzysz co wraca z zasilania i miesza się z tym co wraca z grzejników to tak wyjdzie , a to że kawałek przestawiłeś czujnik tamp. powrotu to nie wiele zmienia
dodane 2019-11-02 23:33a czemu twierdzisz że powrót to min.45C , ja na zasilaniu ma 42C nie ma dowodu na to że kocioł szlag trafi ważne są dobre ustawienia suchy opał brak wilgoci w kotłowni a nie temp. zadana ,widziałem kilka kotłów gdzie temp.dochodziła nawet do 75C (regulatory pokojowe i wyłączanie pomp i nie przegadasz że to żadna osczędność) i palniki padają bo kocioł grzeja na maxa, kupili kocioł na eco a grzeją jak złym smieciuchem 

 
Halo, czasami da się Ciebie czytać , czyli pierwsza część Twojej wypowiedzi. Wytłumacz mi użytkownikowi regulatora temperatury wewnętrznej od 5 lat, dlaczego (powtarzasz po raz któryś),że kocioł musi z regulatorem  grzać na maksa, skoro ja palę w grupowym ze stałą mocą 8 kW
2019-11-02 23:55
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
no tak na prosty rozum ,kocioł grzeje temp.wew. zostaje osiągnięta pompa CO się wyłącza ,temp. w domu spada kocioł sie załącza cała zimna woda z instalacji (grzejniki ,podłogówka)wali do kotła i kcioł znowu grzeje , a to że masz 8kw to jest umowne określa czas 5s w podaniu i pewnie masz  z 3 powtórzenia ,mało paliwa mało wiatru i syf 
2019-11-03 00:03
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Wracając do mojej jak sugerujesz niskiej temp. powrotu, to wynika również z tego, że mam nie zaizolowane rury od zasilania i powrotu w kotłowni ( akurat tu jest ciepło od samego kotła ) i nieogrzewanym garażu ( po 7mb 3/4" rur powrotu I zasilania ) robią za grzejnik i del likatnie podnoszą temp.pomieszczenia pod salonem ale efekt jak widać 7st różnicy  


2019-11-03 00:41
  oxalis3 Posts: 200 Ostrzeżenie: 0
halo napisał » 2019-11-02 23:55
no tak na prosty rozum ,kocioł grzeje temp.wew. zostaje osiągnięta pompa CO się wyłącza ,temp. w domu spada kocioł sie załącza cała zimna woda z instalacji (grzejniki ,podłogówka)wali do kotła i kcioł znowu grzeje , a to że masz 8kw to jest umowne określa czas 5s w podaniu i pewnie masz  z 3 powtórzenia ,mało paliwa mało wiatru i syf 

 
mam stałe 8 kW moge mieć stałe 16 kW ( nie tłumacz mi o mocach umownych ,bo jak na wstepie 5 lat na forum , a nie 6 miesięcy)  i co z Twoją teorią o pracy kotła na maksa,  ja  mam tak jak opisałeś  odnośnie pracy kotła, przynajmniej kociołek sobie popracuje, a nie krótka praca podtrzymanie krótka praca i syf
2019-11-03 10:56
  gucu102 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Ciekawe, u mnie w dtrce wyraźnie napisane, że minimalna temp powrotu zaleca się 45*.

@halo

Wytłumacz, dlaczego uważasz, że te piece eko plus m to szajs?
2019-11-03 11:09
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Nie ma wytłumaczenia , tak samo jak nie ma szajsowatych kotłów tylko są ch...wi palacze 
gucu102 przełożyłeś ten czujnik na króciec powrotu kotła  Jak sam zmierzyłeś na nim jest wypadkowa temp.powrotu z CO i CWU i tam jest jego właściwe miejsce Przy okazji wydłuż czas reakcji zaworu 4D na 60s .
2019-11-03 13:03
  gucu102 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-03 11:09
Nie ma wytłumaczenia , tak samo jak nie ma szajsowatych kotłów tylko są ch...wi palacze 
gucu102 przełożyłeś ten czujnik na króciec powrotu kotła  Jak sam zmierzyłeś na nim jest wypadkowa temp.powrotu z CO i CWU i tam jest jego właściwe miejsce Przy okazji wydłuż czas reakcji zaworu 4D na 60s .

Zrobione.


Tego czujnika nie ruszałem, ten weekend pracuje od 6-18 więc nie mam zbytnio możliwości,
A druga sprawa jutro chyba bd dzwonione do instalatora, ponieważ nie mam  gdzie przełożyć tego czujnika
( Brak możliwości montażu za trójnikiem tak, aby stykał się całą swoją powierzchnią z rurką)




Jak mam czytać ten histogram? Jestem z niego głupi.
Dwa wysokie słupki, raz po prawej stronie mocno, raz po lewej, jak to rozumieć?

2019-11-03 13:44
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3

gucu102 napisał » 2019-11-03 13:03
Jak mam czytać ten histogram? Jestem z niego głupi.
Dwa wysokie słupki, raz po prawej stronie mocno, raz po lewej, jak to rozumieć?

Najlepiej czytać i szukać na forum Jest super, jak wysokie słupki są po środku wykresów jak jest po prawej ( za mały nadmuch ) jak po lewej - za duży ot cała filozofia czytania histo... tylko te wykresy zmieniają się po każdym zakończonym cyklu i nie traktuj ich jako wyrocznię lepiej patrz co jest na palniku i w popielniku Co do montażu czujnika, to trzeba zdemontować tą plastikową  rozetkę . Potem delikatnie zagiąć  jakimś rubokrętem do  środka blachę obudowy i wsunąć czujnik przymocować opaską , zaizolować i gotowe  
2019-11-03 14:02
  gucu102 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0

Czytam forum na bieżąco i staram się dowiedzieć jak najwięcej 
właśnie widzę, że te słupki skaczą raz tak raz tak.
Pewnie dopiero jak przyjdą mrozy to kocioł bd też inaczej pracował. 

Z tym czujnikiem to nie miałem pojęcia, że to tak idzie.
Aż dziwne, że sam instalator na to nie wpadł.. spróbuję coś z tym podziałać jak bd mieć tylko czas.

Powiedz mi jeszcze tylko co z tymi spalinami, nie przejmować się, że taka niska temperatura?
Komin mam z cegły murowany, ok 8-9 metrów przekrój ok 20x20, kotłownia jest na poziomie 0.
2019-11-03 14:18
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Spalinami się nie przejmuj, jak widać konstrukcja Twojego OEPM przeczy opiniom niektórych zagorzałych przeciwników tego kotła którzy uważają, że w nadmiarze wypuszcza on ciepło kominem  
2019-11-03 14:52
  gucu102 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Nie będzie problemu jak przyjdą mrozy? 
W sensie czy nie zniszczy komina.

Zastanawiałem się nad wkładem kominowym na przyszły rok,
Tylko nie wiem czy jest sens.
2019-11-03 15:17
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Jak przyjdą mrozy to spaliny też będą większe  
2019-11-03 16:37
  Rotaz Posts: 67 Ostrzeżenie: 0
Jeślibys miał poddasze (strych ) nieogrzewane , warto ocieplic profilaktycznie komin na poddaszu  wełna mineralną.Nawet jeszcze na ten sezon (póki nie ma mrozów ).
2019-11-03 21:38
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
warto , tak samo jak warto ocieplic tez sciany od wewnatrz na strychu niegrzewanym 
2019-11-03 22:17
  gucu102 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Komin nie jest wewnątrz domu, tylko na zewnątrz.Kotlownia wraz z garażem sąsiaduje z domem.
Myślałem żeby ocieplić na przyszły rok styropianem, albo zainwestować wkład kominowy.
A może jedno nie wyklucza drugiego, jak sądzicie ? 

@leON22

Ten czujnik udało mi się dać za trojnikiem, ale jest to zrobione tak na słowo honoru,
Nie styka całą powierzchnią ale go zaizolowalem i już pokazuje temperaturę bliższą prawdy. Co do wygięcia to próbowałem go wygiąć, ale nie chciał się poddać, a nie chce też na siłę  żeby nie zniszczyc.

First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: Dorka, KRYSIAJUREK, piotrmorawiec, rruzickova