Forum eCoal.pl v3.5 pomoc z ustawieniami Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
pikpik
![]() |
gmaj22 napisał » 2019-10-29 19:52 Problem w tym, że cała instalacja była od nowa robiona około miesiąca temu przez "speca".Tu najprościej to dać 3D do obniżenia na grzejniki - najlepiej z siłownikiem - i wykorzystać pogodówkę i obniżenie temperatury za zaworem po dogrzaniu pomieszczenia. W tej opcji zostawić pompę przewałową do dogrzania powrotu. Albo rozgrzebać trochę bardziej instalację i zamiast 3D - dać 4D z siłownikiem, pompami na zasilaniu i powrocie. Autor musi sam przekalkulować, co mu się bardziej opłaca i na co go stać. Czy wymieniać kilkanaście zaworów z głowicami, czy zmodyfikować tylko kotłownię. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Wiadomo że największy komfort uzyskuje się przy termostatach a tym bardziej przy dużej ilości pomieszczeń ale więcej roboty, z zaworem zdecydowanie mniej bo tylko pogrzebanie w okolicy kotła ale kocioł pewnie o wiele dłużej pożyje.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Takich "speców" jest coraz więcej jak widać . Co do niedopalonego opału - jak zmniejszyłeś nadmuch to powinieneś odjąć podań w grupowym . Trzeba to robić z głową, nie tak od razu o 5% z nadmuchem w dół tylko stopniowo max 2 oczka
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
pikpik napisał » 2019-10-29 19:54 Problem w tym, że cała instalacja była od nowa robiona około miesiąca temu przez "speca".. Tu przeważnie wysiadują Ci co wyjątkowi spece u nich robili. dodane 2019-10-29 19:59Leon najpierw zapytaj jaki tam jest palnik, wentylator. Już kiedyś Wam pisałem że nie wszyscy co tu piszą mają Ogniwo. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Kurde Wiesiu piszesz o nas
![]() ![]() |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
kotstal raczej koronę palnika wkleja.
|
|||
|
||||
pikpik
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
Po drodze ominąłeś jedną moc ustaw po 5x podań dla obu mocy min/max 12/16kW , dmuchawa 45/47%
![]() |
|||
|
||||
pikpik
![]() |
||||
|
||||
gmaj22
![]() |
Dalej nie wiadomo, jaki palnik czy wentylator.
|
|||
|
||||
pikpik
![]() |
gmaj22 napisał » 2019-10-29 20:23 Co mam sprawdzić ?Dalej nie wiadomo, jaki palnik czy wentylator. |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
zrób zdjęcie palnika w środku kotła i tabliczki wentylatora.
palnik zapewne ekoeneegia jest |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
W specyfikacji jest napisane, że palnik Ekoenergia i wentylator 48 W. Wystarczy sprawdzić, czy tak jest rzeczywiście.
cyt: Palnik retortowy ekoenergia Regulator (sterownik) eCoal.pl Pobór mocy wentylatora (W)48 |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
leON22 napisał » 2019-10-29 20:01 Eeee no o nas to nie bo jak to tylko taki pan czepialski jestem Kurde Wiesiu piszesz o nas ![]() ![]() ![]() dodane 2019-10-29 20:38Jak Ekoenergia to pewnie WPA 07 bo taki wiatrak wystarczy chyba że wsadzili dużą to może być WPA 06 ale po co byłby taki harpagan w kotle 16kW? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
pikpik
![]() |
tak palnik retorowy ekoenergia, dmuchawa 34W/60Hz |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Teraz z ciekawości zajrzałem na stronę firmową producenta Twojego kotła to tam jeszcze Brucera podają
![]() ![]() Gdzieś Ty ten kocioł wykopał że tak zapytam? to ma jakiś świstek w ogóle czy w dobrej cenie Ci go ktoś wcisnął żeby się tego pozbyć? bo coś nie mogę nic znaleźć o tym? Na wiatraku jest naklejka, spisz symbol z naklejki albo zrób fotkę. |
|||
|
||||
pikpik
![]() |
Świstek ma czy dobra cena to nie wiem, nie wydaje mi sie 7.5k sam kocioł + sterownik bez osprzętu.Wiatrak WPA 117 by mplusm. Wystarczy tak ?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
No nieźle się trzyma cena, 7.5 tys PLN dałem 4 lata temu za swojego OEP
![]() |
|||
|
||||
pikpik
![]() |
Witam dzisiaj szanownych Kolegów, chciałem zdać raport ![]() Dzisiejszy dzień był bardziej zimny niż poprzednie. Kocioł działał o wiele lepiej. W załączniku wykresy. Powstało kilka problemów: 1. Z podajnika napierdziela dym. 2. Na palniku jest armagedon ( foto w załączniku) ![]() 3. Przesyłam fote popiołu po paru godzinach pracy na wczorajszych ustawieniach. 4. O tym zapomniałem wcześniej napisać. Po otwarciu podajnika mam mase skroplonej wody - czy to normalne ? ![]() ![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||