Forum eCoal.pl v3.5 pomoc w ustawieniu Eko Plus M Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
przecież pisałem Ci wyzej , to samo jest zle z czujnikiem CWU
Ale jak pisałem wczoraj kur.. Mac sprawdz czujniki to mówiełeś ze sprawdzałes dwa razy , ufff w łeb dać to za mało |
|||
|
||||
Lukasz23l
|
Jak coś to Łukasz ... Ktoś mnie kiedyś tak nazwał....
dodane 2019-10-29 17:44 Ameno25 napisał » 2019-10-29 17:42 przecież pisałem Ci wyzej , to samo jest zle z czujnikiem CWU Ale jak pisałem wczoraj kur.. Mac sprawdz czujniki to mówiełeś ze sprawdzałes dwa razy , ufff w łeb dać to za mało no dobra ale czujnika od kotła nie sprawdzałem ale dziś widać ze ewidentnie za płytko siedzial |
|||
|
||||
konto usunięte
|
łukasz , czujnik CWU ma być włozony w kapilarę w bojlerze czyli taka dziura , bo jeśli masz bojler z płaszczem a czujnik pod izolacją to jest zle
dodane 2019-10-29 17:47 Ameno25 napisał » 2019-10-29 16:23 tutaj to trzeba dość co jest nie tak z instalacja . 1. sprawdzić i skalibrować czujniki 2. sprawdzić zawór 4 D , - sciągnać sliłownik recznie przekrecic max w prawo i lewo 3. Sprawdzać zachowanie instalacji po kolei czyli , właczamy jedną pompę na grzejniki , ustawiamy zawór 4d np na 40* i patrzymy jak sie zachowuje instalacja , 4 . do Leona - zanim nie zrozumiesz zachowania instalacji i wyeliminowania najprostszych przyczyn , zapomij o ustawieniach ochrony powrotu czy ustawieniach spalania bo to nie ma sensu dodane 2019-10-29 16:08a jeszcze nie dopisałem , jak przekrecisz zawór 4d max w lewo rura za pompą ma być gorąca tak samo jak króciec zasilania , natomiast max w prawo rura powrotu z 4d do kotła ma zrobić się gorąca Jeśli chodzi o kierunek otwarcia zaworu można to zrobic dwojako , fazami F1 F2 zamieniając je miejscami , lub programowo w sterowniku , zmieniając kierunek otwarcia , jest to dokładnie ta sama czynność , dodane 2019-10-29 16:23Zrobiłem mały test , według mnie czujnik temp kotła , albo zle skalibrowany , albo zle umieszczony i nie pokazuje jaka jest naprawde temp. wody na wyjsciu dodane 2019-10-29 17:48przeczytaj na samym dole cytowanego posta ! |
|||
|
||||
leON22
|
Czyli pierdoła , Piotr szacunek Co do czujnika pod pianką to ja tak mam ( brak pochewki na czujnik temp.cwu ) ale moi fachowcy nakłuwali piankę drutem tak żeby maksymalnie przytulić czujnik do płaszcza w środkowej części bojlera .
|
|||
|
||||
Lukasz23l
|
Ameno25 napisał » 2019-10-29 17:48 czyli 2019-10-29 16:23Zrobiłem mały test , według mnie czujnik temp kotła , albo zle skalibrowany , albo zle umieszczony i nie pokazuje jaka jest naprawde temp. wody na wyjsciu dodane 2019-10-29 17:48przeczytaj na samym dole cytowanego posta ! czytałem i sprawdzałem .... ale dziś sprawdziłem jeszcze raz i teraz w cwu też go głębiej wsadziłem ale nic to nie dało |
|||
|
||||
leON22
|
Dobrze przylega może trzeba go podwinąć folią aluminiową ?
|
|||
|
||||
Lukasz23l
|
jak coś to podłaczyłem czujnik temp ale coś nie czyta temp
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zrób zdjęcie gdzie masz ten czujnik CWU
dodane 2019-10-29 18:19 Lukasz23l napisał » 2019-10-29 18:17 jak coś to podłaczyłem czujnik temp ale coś nie czyta temp Trzeba zmienić ustawienia, zaraz Ci zrobię dodane 2019-10-29 18:20Ktoś był szybszy |
|||
|
||||
Lukasz23l
|
proszę dodane 2019-10-29 18:25ja je włączyłem ale czemu temp nie pokazuje? dodane 2019-10-29 18:26 Lukasz23l napisał » 2019-10-29 18:25 podpiety pod czujnik temp wew |
|||
|
||||
leON22
|
Może restart sterownika
|
|||
|
||||
Lukasz23l
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
kto to ustawił pogodówkę na 4d już za majster ? ludzie kochani jeszcze jednego nie opanowaliscie a juz mieszacie .
A gdzie to mieszkasz ze masz 26* na zewnatrz? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Otóż to.... jeszcze autor nie sprawdził tego 4D? To ma być RĘCZNIE przestawione w lewo i sprawdzone, czy rura za pompą CO jest gorąca (w prawo-rura powrotu z 4D gorąca). Przestawianie on-line kierunku otwarcia nic nie daje, bo nie widzicie jak fizycznie kręci siłownik!
|
|||
|
||||
Lukasz23l
|
ja nic nie robilem
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
gmaj22 napisał » 2019-10-29 18:56 Otóż to.... jeszcze autor nie sprawdził tego 4D? To ma być RĘCZNIE przestawione w lewo i sprawdzone, czy rura za pompą CO jest gorąca (w prawo-rura powrotu z 4D gorąca). Przestawianie on-line kierunku otwarcia nic nie daje, bo nie widzicie jak fizycznie kręci siłownik! Powinno być OK , odkręciłem go w trybie recznym skrajnie w lewo i prawo , i temp malała , a w drugiej pozycji zrównała sie z temp. kotła więc co tu dalej sprawdzać dodane 2019-10-29 19:00 Lukasz23l napisał » 2019-10-29 18:57 ja nic nie robilem A gdzie podpiołes czujnik temp wew. bo wyglada na to ze pod zaciski czujnika zewnetrznego , |
|||
|
||||
gmaj22
|
Owszem, będzie ale tylko w skrajnych pozycjach. Jeśli dasz otwieranie w prawo a zawór będzie miał żle przegrodę, to rzeczywiście za pompą CO temperatura wzrośnie. Co nie zmienia faktu, że przegroda będzie w dalszym ciągu żle i wszelkie pośrednie ustawienia to loteria. To musi sprawdzić sam autor ręcznie.
Ale skoro twierdzisz, że nie trzeba sprawdzać.... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Sprawdziłem też w posrednich ustawieniach , poza tym temp kotła była około 60-65 * dlatego takie małe otwarcie zaworu było , jakby przesłona była poziomo , to w skrajnych położeniach na pewno temp nie zrównała by sie z temp kotła
|
|||
|
||||
gmaj22
|
cyt: " jakby przesłona była poziomo , to w skrajnych położeniach na pewno temp nie zrównała by sie z temp kotła "
Mylisz się... jeśli przegroda jest poziomo w położeniu środkowym, to jej obrócenie do oporu w prawo jak najbardziej spowoduje wzrost temperatury za zaworem do maksimum. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
masz racje
Ok nie mam czasu juz Zycze powodzenia |
|||
|
||||
Lukasz23l
|
jestem juz ... musiałem do sklepu skoczyć ...
dobra ide z zaworem działac |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||