Forum eCoal.pl v3.5 OGNIWO EKO PLUS+ 25kW - pomoc w ustawieniach. Subskrybuj | ||||
|
||||
gigiindahouse
|
Witam
jestem świeżakiem jeśli chodzi o palenie i również na forum. Wymieniony piec na OGNIWO EKO PLUS+ 25kW. Dom z lat 80 nieocieplony, okna wymienione, 220m2, 2 obwody jeden stary drugi nowy grzejniki stare na 2 poziomach i na poddaszu nowe. Do pieca 2 pompy WILO YONOS PICO oraz zawór 4D AFRISO Do tego bojlej 140l. Czy ktoś może polecić jak wstępnie zaprogramować sterownik ? Żeby zacząć się bawić z parametrami ? Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
1MiCooL1
|
Ustaw na automat i będzie OK. Zobacz jaki będzie płomień, może będzie potrzeba zmniejszyć nadmuch...
|
|||
|
||||
leON22
|
Udostępnij ster to zerkniemy, na te ustawienia, bo pewnie trzeba będzie co nieco poprawić. Reszta jak radzi @1MiCooL1
|
|||
|
||||
karoka65
|
Jeszcze nic nie widać a już chcesz poprawiać? może nie trzeba?
|
|||
|
||||
leON22
|
Nie wierzę ale obym się mylił
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Oj tam oj. Niech poprawia, zawsze coś się znajdzie.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
[/quote
leON22 napisał » 2019-11-29 21:31 Udostępnij ster to zerkniemy, na te ustawienia, bo pewnie trzeba będzie co nieco poprawić. Reszta jak radzi @1MiCooL1 Leon to ilu WAS tam jest ? |
|||
|
||||
leON22
|
NAS jest dwóch ja i mój brzuch W sumie nowy kociołek i stara instalacja mogą działać wzorowo tylko zależy jak to połączone
dodane 2019-11-29 21:50PS. Już jestem ciekaw temp. spalin w tym kociołku bo to ten sam model co u @Yaro2040 OEP+ tylko 25kW |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
leON22
|
W takim razie nie ciekawie to wygląda w tym modelu oep+ Ciepło wali w komin, zamiast oddawać je do wymiennika, a niektórzy na tym Forum goni za to m-ki Zerknij proszę na temp.spalin mojego kotła, od wczoraj wyjęte zew. zawirowacze
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ale w Twoim czy moim kotle to się praktycznie nie pali to skąd ma być ta wysoka temperatura spalin ?
Puść kocioł na 4-5 kW to zobaczymy |
|||
|
||||
artek687
|
Podłącze się do tematu. Możecie rzucić okiem na moje ustawienia ? https://esterownik.pl/device/16702
Dodam, że od kilku dni w palę sobiankiem gold. Filmik jak się pali : https://youtu.be/aSmeDdulFHs |
|||
|
||||
leON22
|
W czym masz problem?
|
|||
|
||||
artek687
|
Na razie w niczym Chciałem żeby luknął ktoś mądrzejszy i doradził czy coś zmienić. Jedyne co zmieniłem to podniosłem temp pieca do 56st
|
|||
|
||||
leON22
|
Jak podniosłeś temp. zadaną kotła, to dodaj chociaż po 1 podaniu dla obu mocy, bo zaraz na tym Sobianku Gold będziesz miał krater zamiast kopca na palniku
|
|||
|
||||
artek687
|
A 3 podania dla dmuchawy 32% i 4 podania dla dmuchawy 35% nie jest wystarczająco ? Podnieść na 4 i 5 ?
dodane 2019-12-02 21:03No chyba że lepiej będzie na niższej mocy pieca ? |
|||
|
||||
gigiindahouse
|
Witam
ponownie niestety strasznie dużą temperaturę spalin. Z czego to może wynikać ? |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
|
Z tego że pięć ma co grzać i pracuje duzo i nie ma się kiedy odstawić?
|
|||