W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  Pello v3.5  Sprawdzenie instalacji i ustawień sterownika serwis Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
2019-10-30 21:18
  minertu Posts: 1974 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Jak pompa CWU będzie w priorytecie to "witaj Wiosno" 
2019-10-30 21:30
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
Nagrzanie 700 litrów wody na starcie o 40 stopni to około 32 kW. Potem już tylko dogrzewanie o histerezę części zładu. Nie ma tragedii...
2019-10-30 21:52
  minertu Posts: 1974 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
W zimie zobaczymy.
2019-11-10 10:01
  Olo74 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Cześć
Od wczoraj mam problem z samoczyszczeniem.
Piec przechodzi od grzania w stan stop, a sztyca albo nie wysuwa sie wcale, albo nie wraca.
Co może byc przyczyną?
Pozdrawiam
2019-11-10 10:08
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
A jest jakiś alarm? Czy czysciles sam ręcznie palnik? Jak ruszt nie pracuję to większości przypadków jest brudny. Rozbierz palnik i wyczyść. 
2019-11-10 10:53
  Olo74 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Alarmu nie ma
Czekam żeby wszystko ostygło i spróbuje wyczyścić
dodane 2019-11-10 10:53wyczyszczone, śruba była poluzowana - dokręciłem do ogranicznika - zobaczymy czy pójdzie...
2019-11-10 11:48
  kiminero Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Ruszt trzeba niestety co jakiś czas demontować i ręcznie czyścić. U mnie raz zastałem ruszt wysunięty w połowie (zacięty), a palnik normalnie pracował w trybie grzania. Serwis uświadomił mnie, że ster nie dostaje informacji o aktualnej, faktycznej pozycji rusztu, tylko odlicza sobie czas potrzebny na cykl czyszczenia. Moim zdaniem przydałby się alarm o nieprawidłowej pozycji rusztu.
Ja swój ruszt stuningowałem tak, żeby ta zębata listwa nie wciągała do obudowy syfu. W wersji fabrycznej listwa ta ślizga się po płaskim dnie rusztu i potrafi zębami wciągnąć grudki spieków do obudowy. Jak spiek lub żwirek twardy, to zębatka się nie obróci. Można wysprzęglić silnik tym czarnym zatrzaskiem i próbować pociągnąć za listwę, ale trzeba to robić z wyczuciem, bo wysprzęglają się tylko dwie pierwsze zębatki przekładni wewnętrznej. Ciągnąc ręcznie nadal "napędzamy" kilka zębatek przekładni, w tym plastikowych. Pociągniesz za mocno i zęby polecą. Szkoda, że nie pomyślano o wysprzęgleniu samej listwy, ale taka już konstrukcja siłownika Belimo LH230A200. 
Osobiście polecam w razie zacięcia rusztu zdemontować go i wypiąć plastikową obudowę siłownika (trzyma się tylko na tych czterech zatrzaskach). Wtedy mamy dostęp do pierwszych stalowych kół zębatych przekładni. To tutaj zbiera się syf wciągnięty listwą.
Tutaj widać ile popiołu może zebrać się przed napędem rusztu:




Tu widok napędu listwy:




Ja świadomie pozbawiłem się gwarancji na ten rusz i napęd, ale mam za sobą pełną "autopsję" tego ustrojstwa, więc jak ktoś ma pytania to mogę się podzielić wiedzą.
2019-11-10 12:02
  Olo74 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Dzięki
Piec dogrzał wode i wyłaczył sie - od razu tryb -stop- nie było oczyszczania.
Czy to normalne?

2019-11-10 12:16
  kiminero Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
To zależy od ustawień czyszczenia. Są trzy tryby do wyboru: Po wygaszeniu, Po czasie pracy i Combo. 
Najlepiej ustaw kocioł w tryb STOP i uzyskasz dostęp do sterowania ręcznego w menu. Wtedy ręcznie uruchomisz ruszt i upewnisz się czy działa.
2019-11-10 12:24
  Olo74 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
przeszedłem w ręczny
kliknałem ikone rusztu i nic sie nie dzieje
nie ruszył

dodane 2019-11-10 12:24przeszedłem w ręczny
kliknałem ikone rusztu i nic sie nie dzieje
nie ruszył
2019-11-10 12:29
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Czy na pewno sterownik jest w trybie ręcznym? jeżeli tak to jak klikniesz w sterowanie ręczne to ikonka powinna zmienić kolor na biały.
Kiminero, bardzo fajnie że opisałeś czyszczenie palnika.
Producent palników zaleca czyścić palnik co 2, 3, 4 tygodnie w zależności od jakości peletu.
2019-11-10 12:30
  Olo74 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
tak
w ręcznym
kolor zmieniła ale ruszt nie ruszył
2019-11-10 12:31
  kiminero Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem, że podświetliła się ikona rusztu na pasku? Jeśli ruchu nie ma, to ruszt masz zacięty. 
2019-11-10 12:33
  Olo74 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
tak - zmienia kolor na biały
jak go `odciąć`?
2019-11-10 12:35
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
weź zadaj na kotle wyższa od obecnej, zadanej i zobacz czy podczas rozpalania wysunie się i wsunie. Podczas tryby grzanie ruszt powinien być wsunięty (płaskownik nie widoczny). Mam nadzieję że do tej pory paliło się na ruszcie.
2019-11-10 12:39
  Olo74 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
na ruszcie
cały czas był wsunięty
2019-11-10 12:49
  kiminero Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Wtyczka sterownika z gniazdka.
Zdejmij blaszaną osłonę palnika. Trzyma się tylko na tych dwóch zagięciach tuż przy kotle.
Odpinasz kostkę przewodu napędu rusztu opisaną jako "Czyszczenie" o ile pamiętam.
Odpinasz dwie klamry mocujące ruszt w szufladzie palnika i go wyciągasz w całości.
Na zewnątrz najlepiej odpiąć ruszt od listwy, ruszt potraktować szczotką drucianą i udrożnić otwory nadmuchowe.
Na początek sam napęd złap tak, by listwa zębata była pionowo i delikatnie pukaj w obudowę napędu. Otworem gdzie chowa się listwa powinien sypać się syf. Można też obrócić napęd o 180 stopni i powtórzyć zabieg "pukania", by syf wypadał drugim otworem listwy.
Jak syf przestanie się sypać wciśnij przycisk wysprzęglenia napędu i zablokuj go by pozostał wciśnięty (trzeba nacisnąć z boku taki mały "zadzior" na przycisku). Teraz DELIKATNIE spróbuj pociągnąć listwę w jedną lub drugą stronę. Jeśli ruszy, to nie ciągnij za szybko, bo zębatki polecą. Jeśli nie ruszy, to NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ (gwarancja) musisz odpiąć obudowę napędu z zatrzasków i dostaniesz dostęp do kół zębatych jak wyżej na foto.

Jeśli to kwestia zabrudzenia, to ruszt ożyje. Nie można wykluczyć innej awarii związanej z elektroniką napędu. Nowy napęd to ok. 410 zł.
2019-11-10 12:54
  Olo74 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
cały ruszt czyściłem - druciakiem
nie ruszałem tylko skrzynki - spróbuje za chwile

i jeszcze takie pytanie - za chwile musze wyjechać - czy bez tego oczyszczania moge zostawić właczony piec czy lepiej wyłaczyc?
2019-11-10 13:08
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Jeżeli już musisz palić to zostaw tak ruszt aby palić na ruszcie. Tak przecież też będzie się palić przez jakiś czas.
2019-11-10 13:09
  kiminero Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Jeśli ruszt jest w pozycji wsuniętej, to możesz palić. Mam klienta, który wykończył już drugi ruszt i od paru miesięcy czyści go "ręcznie" raz dziennie.
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
Users on-line: jkulec, Kiler5