Forum eCoal.pl v3.5 Montaż siłownika AFRISO ARM 343 PROCLICK Subskrybuj | ||||
|
||||
puyooll
|
Witam wszystkich. Wczoraj w końcu założyłem piec Ogniwo Eko plus 16 KW, wcześniej stał przez 2 lata w garażu, poprzedni monter mnie przekonał, abym kupił bo już ich nie produkują a chodziło mi o to, że zapalę w nim drzewem od czasu do czasu... Podpowie mi ktoś, w jakiej kolejności podpiąć przewody od siłownika do sterownika? Z siłownika wychodzą 3 kable: 1 niebieski, 2 czarny, 3 brązowy. W sterowniku mam oznaczenie L1, L2, N, PE Ekipa która była, nie wiedziała jak to zrobić, ja też nie siedzę w tym i nie wiem. To tylko 3 przewody, więc podłącze sam. Nie chce wołać kolejnego aby to podłączył i płacić. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
puyooll
|
Noo, dobra ekipa Wiem, czytałem instrukcje, podpiąłem tam i zero reakcji siłownika. N to oczywiste bo takie same oznaczenia mam, a kolejne dwa przewody gdzie podłączyć - czarny (2) i brązowy (3) schemat z siłownika w które "L". Jakby mi się połączył sterownik to bym widział w która stronę zamknie. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
puyooll
|
Mam instrukcje Ale są inne oznaczenia w instrukcji sterownika eCoal, a może siłownik jest uszkodzony, bo diody nie świecą się.
|
|||
|
||||
leON22
|
A że tak zapytam , masz dodany zawór 4D w ustawieniach Obwody CO Te fazowe ( brązowy i czarny ) podłącz w sterowniku pod L1 i L2 , zawsze możesz zmienić kierunek otwierania na platformie Udostępnij sterownik
|
|||
|
||||
puyooll
|
Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął? Kucharze tego nie robili, po prostu nie wiedział jak ten siłownik podłączyć tam i tyle.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Niebieski pod N a te dwa pod L1 i L2
Jak tyle samo wiedzą te fachmany o hydraulice co o sterowniku to masz zimę na forum. |
|||
|
||||
puyooll
|
To też wiem, ale w której kolejności. Nie było by żadnego kłopotu, po takim podłączeniu siłownik w ogóle się nie włączył (diody led) pójdę podłącze tak jeszcze raz i zrobię reset, może ruszy. Sterownik udostępnię za chwilę, właśnie działam z doprowadzeniem kabla LAN. |
|||
|
||||
leON22
|
puyooll napisał » 2019-10-09 11:21 Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął? Kucharze tego nie robili, po prostu nie wiedział jak ten siłownik podłączyć tam i tyle. NIe pytam do czego byś podpiął , bo to logiczne skoro masz zamontowany zawór 3 albo 4D ale zawsze możesz podpiąć gdzie chcesz |
|||
|
||||
puyooll
|
Zawór 4D mam.
|
|||
|
||||
leON22
|
To jeszcze odpowiednio zamontuj pokrętło ze skalą żeby potem nie było zbędnych pytań i ustaw prawidłowy dla siłownika ( ustawienia-obwody CO -zaawansowane zawór4D ) czas jego otwarcia , czyli 120s itd ...
|
|||
|
||||
krzych_boch-og20
|
leON22 napisał » 2019-10-09 11:26 .puyooll napisał » 2019-10-09 11:21 Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął? Kucharze tego nie robili, po prostu nie wiedział jak ten siłownik podłączyć tam i tyle. NIe pytam do czego byś podpiął , bo to logiczne skoro masz zamontowany zawór 3 albo 4D ale zawsze możesz podpiąć gdzie chcesz Tak jeszcze dodam że siłownik podłącza się na wyłączonym zasilaniu i po włączeniu zasilania powinien zamknąć do zera i dopiero ustawić się prawidłowo. Nie denerwuj sie kolego tylko czytaj co tu ludzie piszą .Tak jak napisał leON22 sprawdź w ustawieniach czy jest ustawiony na PompaCO+zawór( ewentualnie+regulator pogodowy). Tu nie chodzi o dodanie zaworu do instalacji tylko w ustawieniach. U mnie po podłączeniu siłownika nie wystarczył reset tylko musiałem odłączyć na chwilę zasilanie . Od tej pory wszystko jest ok. Najlepiej prześlij zdjęcie z zaciskami w które podłączyłeś sterownik. |
|||
|
||||
leON22
|
Może to oczywiste ale nie zapomnij o zamontowaniu czujnika temp. za zaworem , bo inaczej siłownik nie będzie miał co robić
|
|||
|
||||
puyooll
|
Dobra, LAN mam już wpięty, teraz po mału będę działać. Siłownik dalej zero reakcji, zdjęcie za chwilę dodam. PS. Ja się nie denerwuje ;] https://esterownik.pl/device/20172 |
|||
|
||||
marena
|
Witam,czy mając w instalacji CO 3-drogowy obrotowy zawór mieszający ARV 384 ProClick założyć na niego siłownik afriso arm 343 i sterować nim poprzez aplikacje w telefonie?
|
|||
|
||||
raen
|
Producent ma kanał na YouTube, tam są filmiki z montażu i faktycznie montują na 3D. Obejrzyj sobie żeby dobrze ustawić siłownik i faktycznie po podłączeniu i skonfigurowaniu można sterować nim z poziomu aplikacji lub zostawić sterowanie sterownikowi.
|
|||