Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Montaż siłownika AFRISO ARM 343 PROCLICK Subskrybuj
2019-10-09 10:41
  puyooll Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich.

Wczoraj w końcu założyłem piec Ogniwo Eko plus 16 KW, wcześniej stał przez 2 lata w garażu, poprzedni monter mnie przekonał, abym kupił bo już ich nie produkują a chodziło mi o to, że zapalę w nim drzewem od czasu do czasu...

Podpowie mi ktoś, w jakiej kolejności podpiąć przewody od siłownika do sterownika?

Z siłownika wychodzą 3 kable: 1 niebieski, 2 czarny, 3 brązowy.
W sterowniku mam oznaczenie L1, L2, N, PE

Ekipa która była, nie wiedziała jak to zrobić, ja też nie siedzę w tym i nie wiem. To tylko 3 przewody, więc podłącze sam. Nie chce wołać kolejnego aby to podłączył i płacić.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
2019-10-09 10:49
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
Super ekipa L1 i L2 to przewody fazowe odpowiadające za kierunek otwierania zaworu, a N  to przewód zerowy ( neutralny ). W instrukcji obsługi siłownika masz pewnie schemat co i jak podłączyć , tak samo w instrukcji sterownika str.8
2019-10-09 11:11
  puyooll Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

Noo, dobra ekipa

Wiem, czytałem instrukcje, podpiąłem tam i zero reakcji siłownika. N to oczywiste bo takie same oznaczenia mam, a kolejne dwa przewody gdzie podłączyć - czarny (2) i brązowy (3) schemat z siłownika w które "L". Jakby mi się połączył sterownik to bym widział w która stronę zamknie.
2019-10-09 11:12
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3

Po montażu wszystkiego reset sterownika  
2019-10-09 11:14
  puyooll Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Mam instrukcje Ale są inne oznaczenia w instrukcji sterownika eCoal, a może siłownik jest uszkodzony, bo diody nie świecą się.
2019-10-09 11:18
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
A że tak zapytam , masz dodany zawór 4D w ustawieniach Obwody CO  Te fazowe ( brązowy i czarny ) podłącz w sterowniku pod L1 i L2 , zawsze możesz zmienić kierunek otwierania na platformie Udostępnij sterownik  
2019-10-09 11:21
  puyooll Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął? Kucharze tego nie robili, po prostu nie wiedział jak ten siłownik podłączyć tam i tyle.
2019-10-09 11:21
  karoka65 Posts: 3378 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Niebieski pod N a te dwa pod L1 i L2
Jak tyle samo wiedzą te fachmany o hydraulice co o sterowniku to masz zimę na forum.
2019-10-09 11:24
  puyooll Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

To też wiem, ale w której kolejności. Nie było by żadnego kłopotu, po takim podłączeniu siłownik w ogóle się nie włączył (diody led) pójdę podłącze tak jeszcze raz i zrobię reset, może ruszy.

Sterownik udostępnię za chwilę, właśnie działam z doprowadzeniem kabla LAN.
2019-10-09 11:26
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
puyooll napisał » 2019-10-09 11:21
Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął? Kucharze tego nie robili, po prostu nie wiedział jak ten siłownik podłączyć tam i tyle.

NIe pytam do czego byś podpiął , bo to logiczne skoro masz zamontowany zawór 3 albo 4D ale zawsze możesz podpiąć gdzie chcesz
2019-10-09 11:29
  puyooll Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4D mam.
2019-10-09 11:34
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
To jeszcze odpowiednio zamontuj pokrętło ze skalą żeby potem nie było zbędnych pytań i ustaw prawidłowy dla siłownika ( ustawienia-obwody CO -zaawansowane zawór4D ) czas jego otwarcia , czyli 120s itd ...
2019-10-09 12:34
  krzych_boch-og20 Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-10-09 11:26
puyooll napisał » 2019-10-09 11:21
Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął? Kucharze tego nie robili, po prostu nie wiedział jak ten siłownik podłączyć tam i tyle.

NIe pytam do czego byś podpiął , bo to logiczne skoro masz zamontowany zawór 3 albo 4D ale zawsze możesz podpiąć gdzie chcesz
.
Tak jeszcze dodam że siłownik podłącza się na wyłączonym zasilaniu i po włączeniu zasilania powinien zamknąć do zera i dopiero ustawić się prawidłowo. Nie denerwuj sie kolego tylko czytaj co tu ludzie piszą .Tak jak napisał leON22 sprawdź w ustawieniach czy jest ustawiony na PompaCO+zawór( ewentualnie+regulator pogodowy). Tu nie chodzi o dodanie zaworu do instalacji tylko w ustawieniach. U mnie po podłączeniu siłownika nie wystarczył reset tylko musiałem odłączyć na chwilę zasilanie . Od tej pory wszystko jest ok. Najlepiej prześlij zdjęcie z zaciskami w które podłączyłeś sterownik.
2019-10-09 12:57
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
Może to oczywiste ale nie zapomnij o zamontowaniu czujnika temp. za zaworem , bo inaczej siłownik nie będzie miał co robić
2019-10-09 13:04
  puyooll Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

Dobra, LAN mam już wpięty, teraz po mału będę działać. Siłownik dalej zero reakcji, zdjęcie za chwilę dodam. PS. Ja się nie denerwuje ;]

https://esterownik.pl/device/20172
2021-11-28 15:37
  marena Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Witam,czy mając w instalacji CO 3-drogowy obrotowy zawór mieszający ARV 384 ProClick założyć na niego siłownik afriso arm 343 i sterować nim poprzez aplikacje w telefonie?
2021-11-28 15:47
  raen Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Producent ma kanał na YouTube, tam są filmiki z montażu i faktycznie montują na 3D. Obejrzyj sobie żeby dobrze ustawić siłownik i faktycznie po podłączeniu i skonfigurowaniu można sterować nim z poziomu aplikacji lub zostawić sterowanie sterownikowi. 
Users on-line: Andrzejorzech, czeskal, Franek-1953, Jacek_Dom, Jacklew1967, karkut4, lysy7809, Pavlis, piotrekszkola, wojrad