Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Montaż siłownika AFRISO ARM 343 PROCLICK Subskrybuj | ||||
|
||||
puyooll
![]() |
Witam wszystkich. Wczoraj w końcu założyłem piec Ogniwo Eko plus 16 KW, wcześniej stał przez 2 lata w garażu, poprzedni monter mnie przekonał, abym kupił bo już ich nie produkują a chodziło mi o to, że zapalę w nim drzewem od czasu do czasu... Podpowie mi ktoś, w jakiej kolejności podpiąć przewody od siłownika do sterownika? Z siłownika wychodzą 3 kable: 1 niebieski, 2 czarny, 3 brązowy. W sterowniku mam oznaczenie L1, L2, N, PE Ekipa która była, nie wiedziała jak to zrobić, ja też nie siedzę w tym i nie wiem. To tylko 3 przewody, więc podłącze sam. Nie chce wołać kolejnego aby to podłączył i płacić. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
puyooll
![]() |
Noo, dobra ekipa ![]() Wiem, czytałem instrukcje, podpiąłem tam i zero reakcji siłownika. N to oczywiste bo takie same oznaczenia mam, a kolejne dwa przewody gdzie podłączyć - czarny (2) i brązowy (3) schemat z siłownika w które "L". Jakby mi się połączył sterownik to bym widział w która stronę zamknie. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
puyooll
![]() |
Mam instrukcje
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
A że tak zapytam , masz dodany zawór 4D w ustawieniach Obwody CO
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
puyooll
![]() |
Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął?
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Niebieski pod N a te dwa pod L1 i L2
Jak tyle samo wiedzą te fachmany o hydraulice co o sterowniku to masz zimę na forum. |
|||
|
||||
puyooll
![]() |
To też wiem, ale w której kolejności. Nie było by żadnego kłopotu, po takim podłączeniu siłownik w ogóle się nie włączył (diody led) pójdę podłącze tak jeszcze raz i zrobię reset, może ruszy. Sterownik udostępnię za chwilę, właśnie działam z doprowadzeniem kabla LAN. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
puyooll napisał » 2019-10-09 11:21 Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął? ![]() NIe pytam do czego byś podpiął , bo to logiczne skoro masz zamontowany zawór 3 albo 4D ale zawsze możesz podpiąć gdzie chcesz ![]() |
|||
|
||||
puyooll
![]() |
Zawór 4D mam.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
To jeszcze odpowiednio zamontuj pokrętło ze skalą żeby potem nie było zbędnych pytań i ustaw prawidłowy dla siłownika ( ustawienia-obwody CO -zaawansowane zawór4D ) czas jego otwarcia , czyli 120s itd ...
![]() |
|||
|
||||
krzych_boch-og20
![]() |
leON22 napisał » 2019-10-09 11:26 .puyooll napisał » 2019-10-09 11:21 Mam, a do czego siłownik bym sobie podpiął? ![]() NIe pytam do czego byś podpiął , bo to logiczne skoro masz zamontowany zawór 3 albo 4D ale zawsze możesz podpiąć gdzie chcesz ![]() Tak jeszcze dodam że siłownik podłącza się na wyłączonym zasilaniu i po włączeniu zasilania powinien zamknąć do zera i dopiero ustawić się prawidłowo. Nie denerwuj sie kolego tylko czytaj co tu ludzie piszą .Tak jak napisał leON22 sprawdź w ustawieniach czy jest ustawiony na PompaCO+zawór( ewentualnie+regulator pogodowy). Tu nie chodzi o dodanie zaworu do instalacji tylko w ustawieniach. U mnie po podłączeniu siłownika nie wystarczył reset tylko musiałem odłączyć na chwilę zasilanie . Od tej pory wszystko jest ok. Najlepiej prześlij zdjęcie z zaciskami w które podłączyłeś sterownik. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może to oczywiste ale nie zapomnij o zamontowaniu czujnika temp. za zaworem , bo inaczej siłownik nie będzie miał co robić
![]() |
|||
|
||||
puyooll
![]() |
Dobra, LAN mam już wpięty, teraz po mału będę działać. Siłownik dalej zero reakcji, zdjęcie za chwilę dodam. PS. Ja się nie denerwuje ;] https://esterownik.pl/device/20172 |
|||
|
||||
marena
![]() |
Witam,czy mając w instalacji CO 3-drogowy obrotowy zawór mieszający ARV 384 ProClick założyć na niego siłownik afriso arm 343 i sterować nim poprzez aplikacje w telefonie?
|
|||
|
||||
raen
![]() |
Producent ma kanał na YouTube, tam są filmiki z montażu i faktycznie montują na 3D. Obejrzyj sobie żeby dobrze ustawić siłownik i faktycznie po podłączeniu i skonfigurowaniu można sterować nim z poziomu aplikacji lub zostawić sterowanie sterownikowi.
|
|||