Forum eCoal.pl Dmuchawa nie startuje dziłą jedynie z pełnymi obrotami Subskrybuj | ||||
|
||||
Gelo_26
|
Witam
Wymieniałem wszystkie triaki i kondensatory bo miałem problemy ze sterowaniem pompą c.o. i resetami sterownika teraz jest ok ze sterownikiem i pompa c.o. ale mam problem ze sterowaniem dmuchawa chodzi tylko jak ja ustawie na max obroty w mniejszych obrotach nie chce wystartować, zastanawiam się czy tam był taki sam triak jak w pozostałych kanałach ( wyrzuciłem już te wylutowane). Wcześniej dmuchawa działała ok |
|||
|
||||
leON22
|
A jaki kondensator rozruchowy do niej zamontowałeś, jaka dmuchawa
|
|||
|
||||
Gelo_26
|
Standard wszystko to co było przy piecu (RBR) i działało 8 lat ,
jedynie to dziś w pracy wymieniłem triaki BTA12-600B, baterie i kondensatory, ze względu na resety sterownika i uszkodzenie kanału załączającego pompę c.o. wszystko inne działało. Za jednym zamachem wymieniłem wszystkie 5 triaków :( no i teraz nie startuje mi dmuchawa. Jedynie jak ją ustawie na 100% w trybie ręcznym i ją w sterowniku załączę to działa, na pozostałych ustawieniach mocy dmuchawy, nie działa :( Zastanawiam się czy w kanale dmuchawy na pewno był BTA12-600. |
|||
|
||||
leON22
|
Tego nie wiem, jedynie serwis może się wypowiedzieć w tej kwestii
|
|||
|
||||
pawel3
|
taki był
|
|||
|
||||
pawel3
|
Bta 12-600
|
|||
|
||||
leON22
|
Czyli, taki jaki był w oryginale sprawdź jeszcze ten kondensator rozruchowy dmuchawy
|
|||
|
||||
Gelo_26
|
Kondziołek jest ok, chyba triak jest walnięty :( rano wymienię jeszcze raz a jak nie zatrybi to zamawiam nowa płytę.
Orientujecie się czy poza Elektro-System w Kutnie jest szansa ze gdzie w Wawie lub Radomiu kupie płytę sterownika ecoal V2.2? |
|||
|
||||
anaana
|
U mnie był ten sam problem, wymieniona płyta i dmuchawa problem znikł. 💪😃👍
dodane 2019-10-02 23:54E-S przysłał mi płytę (nie do słuchania😁😁 ) w tym samym dniu przełożona i odesłana, tylko trzeba było coś spisać ze starej płyty i kartę zostawić też 😃👍 |
|||
|
||||
Lukas300
|
Gelo_26 mam podobny problem z kanałem C.O czy poradziłeś sobie z problemem czy pozostała wymiana płyty?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Sprawdzcie pracę tych odbiorników po wyjęciu karty SD. Karta może robić zwarcie i powodować nieprawidłową pracę dmuchawy jak i pompy CO.
|
|||
|
||||
ansu
|
U mnie był walnięty optotriak MOC.... ten biały sterujący triakiem mocy dmuchawy
|
|||
|
||||
Sven75
|
często wygląda to właśnie na kondensator rozruchowy dmuchawy ale wychodzi na to że nie zawsze
|
|||
|
||||
barwa24
|
witam mam podobny problem z sterownikiem palnika... po uszkodzeniu zasilania czyli poszło duże napięcie na sterownik i błąd brak komunikacji z palnikiem ale naprawiłem i wszystko działa oprócz dmuchawy nie mam sterowania z procesora optotriaka do nadmuchu pozostałe czyli grzałka czyszczenie podajnik wszystko działa skąd wziąć oprogramowanie procesora stm32f072c8t6?????
|
|||