Forum  bruli.pl v3.5  Statystyki oraz poziom paliwa Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2019-09-30 11:27
  Andrzej13 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Od 10 dni jestem posiadaczem sterownika.
Wyliczyłem ilość ( wagę) ile podaje na minutę, czas opróżnienia pojemnika.
Wszystko jest OK, jeśli czekam do całkowitego opróżnienia pojemnika, ponowny zasyp w tej samej ilości, ale jak wiadomo nie zawsze tak się da.

Co jeśli zbiornik nie jest pusty, awaryjnie dosypię 25kg, oczywiście odnotuję to w zdarzeniach ?
Jak będzie liczony czas do opróżnienia i co ze statystykami?

Pozdrawiam
2019-09-30 12:06
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Jak dosypiesz 25kg, a nie zmienisz w ustawieniach wpisanego wcześniej czasu dla pełnego zasobnika, to będzie trochę lipa :( Jak dosypujesz to mniej więcej dodaj tą pozostałą ilość opału do tych 25kg i wtedy w ustawieniach odpowiednio zmień czas do opróżnienia zasobnika (25kg+x) : kg/min Jak regularnie pozostaje paliwo, to skoryguj współczynnik pracy podajnika na minus. 
2019-09-30 12:51
  Andrzej13 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0

Dziękuję,

Tak też sądziłem, ze troszkę lipa.
Jak określić na oko ile opału masz jeszcze w zbiorniku.
Teoretycznie się da, % pozostały pomnożyć przez poprzedni zasyp i dodać do nowego, ale to życia nie upraszcza.

Prawidłowo, powinien sam doliczyć do pozostałego, niespalonego z poprzedniego dosypu.


Pozdrawiam

2019-09-30 13:00
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Byłoby super jakby program przeliczał to sam, była taka propozycja dla programistów z ES, póki co jest to nasze pobożne życzenie
PS. Podstawa, to prawidłowo wyliczony współczynnik pracy podajnika kg/min dla danego rodzaju paliwa. 
2019-09-30 13:46
  Andrzej13 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0

Wyliczony współczynnik to mam.
Wcześniej zabawiłem się tym w miarę dokładnie, poprzedni sterownik to z firmy Bolecki, tam sprawdzało się w miarę dokładnie. Z tym że była to inna polityka, ustalasz całkowitą pojemność zbiornika, zawsze dosypujesz do pełna i reset.
2019-09-30 14:15
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
No właśnie do pełna ale już do połowy ,czy nawet jak dosypiesz 1kg, to i tak ecoal i potraktuje jako 100%  
2019-10-07 10:30
  sztajger89 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Kurcze. Jak już te sterowniki tyle kosztują wystarczyło by dołożyć czujnik ultradźwiekowy od góry zasobnika. Wtedy by była dokładna ilość paliwa w zasobniku. Wystarczyło by tylko określić minimalną i maxymalną ilość paliwa względem wskazań czujnika. I wszystko by sie poięknie same wyliczało, nawet dosyp 5kg.
dodane 2019-10-07 10:30A tak swoją drogą to gdzie sie wpisuje ten współczynnik kg/min bo nie umiem tego znaleźć
2019-10-07 10:33
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Kurcze bo powinni te sterowniki dawac za darmo... A nie tyle trzeba placic... I kupuje sie kota w worku i potem trzeba kazac programistom cos zmieniac... Eh
Panowie... Kupujac kociol z podajnikiem kupujecie go po to zeby dosypywac po 5 kilo? Po to Mienialismy zasypowca na taki? Serio?
Moze nasteonym razem kupcie kociol ktory za was dosypoe paliwo i sam sie wyczysci i obiad zrobi pozdrawiam serdecznie
2019-10-07 10:34
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
sztajger89 marzą Ci się ultradźwięki , a szukać nie potrafisz , zamontuj sobie ultrasonograf albo skaner  Jest to wartoć , którą powinieneś wpisać po zakupie i dodaniu go do statystyk . ( Ustawienia - Statystyki - Zdarzenia - Zakup paliwa )
2019-10-07 13:17
  sztajger89 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Ale po co odrazu takie hejty. Wy macie problem że źle wam oblicza i że cały czas trzeba sypać do pełna. A nie mam na myśli żadnego skanera czy ultrasonografu  tylko prosty czujnik odległości stosowany w przemyśle automatycznym. Czesto takie czujnik stosuje w mojej pracy właśnie do kontroli ilości surowca w zbiornikach.
2019-10-07 13:23
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Spoko temat na pewno widza programisci wiec moze cos kiedys ogarna. Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Kupujac kociol i jakis sterownik wybieram taki ktory mi odpowiada.
Wy jak kupujecie auto np to tez pozniej macie pretensje ze producent czegos nie dodal czego wy chcecie? Albo chleb? Dzwonisz do piekarni i mowisz ze chcesz bardziej wypieczony? Albo jezeli doda to czemu nie za darmo? Serio? 
To nie jest hejt... To juz jest bezradnosc na ludzka glupote ew.. Niee tylko na glupote  
2019-10-07 13:24
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Tylko jak pewnie zauważyłeś , opał nie schodzi równo na całej powierzchni zbiornika , tylko w środku robi się dziura . Ok, masz pomysła dogadaj się z producentem kotłów - opatentuj , produkuj , sprzedawaj
2019-10-07 13:28
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Zeby nie bylo nie obrazam.. Chodzi o to ze teraz kazdy oczekuje wszystkiego najlepiej za darmo albo podsunietego pod nos. Smutne.
Pozdrawiam
2019-10-07 13:32
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Zamknąć to forum bo już się co poniektórym w doopach przewraca.
Co mu się w nocy przyśni zaraz mu rób albo każdemu tłumacz z osobna to samo bo się przeczytać nie chce tego co napisane było już 1000 razy.
Współczuję chłopakom siedziącym przy telefonie na serwisie, ja bym oujał od tego, daj im panie Boże zdrowia i cierpliwości a pozbaw wszystkich nerwów.
dodane 2019-10-07 13:32
leON22 napisał » 2019-10-07 13:24
Tylko jak pewnie zauważyłeś , opał nie schodzi równo na całej powierzchni zbiornika , tylko w środku robi się dziura . Ok, masz pomysła dogadaj się z producentem kotłów - opatentuj , produkuj , sprzedawaj

Ooooo, pieprzyć dyrdymały i wylewać żale przy komputerze każdy potrafi, widziały gały co brały a zawsze lepsze pewnie jest to czego się nie ma dopóki też tego się nie będzie miało.
2019-10-07 16:05
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Wiesiu , mam nadzieję , że to nie jest ukłon w moją stronę  
2019-10-07 20:09
  PLUS-MAD Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
już po aktualizacji. Dodali kilka obwodów, którymi można sterować wprost z panelu. Niestety to na co czekałem nadal leży odłogiem. Schemat wyświetla 2 obwody. To działa jeśli ktoś ma bezpośrednio do sterownika podłączone 2 pompy. Temat się komplikuje gdy podłogówkę mamy podłączoną do HB2. Panel przy piecu nie ma funkcji podnoszenia temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. Jeśli żona chce podnieść temperaturę w sypialni to musi mieć apkę w telefonie. Miałem cichą nadzieję, że mając dotykowy wyświetlacz będzie możliwość wyboru pomieszczenia w którym np. ma być wyższa temperatura.
2019-10-07 20:34
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Czyli prosciej zejsc do kotlowni i grzebac przy panelu niz wyciagnac tel z kieszeni? Ahaaa. Dziwne sterownik nie ma czasem na sobie napisu sterownik internetowy?
Hmm 
2019-10-07 20:54
  PLUS-MAD Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za rozwianie wszelkich moich zagwozdek. Tylko nie samym internetem człowiek żyje. Okazało się że koparka przekopała mi światłowód i nie było neta przez 2 dni. Ja na wyjeździe ,a żonie w domu zimno było.No i co wtedy? 
2019-10-07 20:57
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
PLUS-MAD jak moja żona chce podnieść temperaturę w sypialni to nie musi mieć żadnych apek ani wyświetlaczy  
2019-10-07 21:02
  PLUS-MAD Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
leON22 i tak w każdym pomieszczeniu potrafi ?
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Adriana, Aniela5809, aqhr, drapik83, falcon32, gienia74, gzbwoj, Hexen84, JacekRadziejowice, janusz1w, jjanuszby, KECHINO, kiki671, Lacina, Mario2705, Mariuszj, michalxxx6, naszpiec2021, raen, slawtaz, Tilgner15