Forum  Pello v3.5  Ustawienia kotła Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2019-09-29 18:00
  APIK Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Proszę o pomoc. Zaczynam ogrzewanie domu kotłem na pellet 18 kW - pello V3.5
Ekipa montująca wszystko mi niby ustawiła. Otrzymałam info że temp.ogólna pieca mam mieć 65 st. a temp za zaworem 4D 45st. Czy tak jest prawidłowo?? I ile przy prawidłowych ustawieniach powinnam spalić pelletu np na tydzień czy na m-c.
2019-09-30 08:51
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam. Temp za zaworem ustawia użytkownik w zależności od tego jak bardzo jest ciepłolubny  
Co do spalania..trudne pytanie biorąc pod uwagę że na spalanie ma wpływ wiele czynników. 

Opisz wielkość ogrzewanego obiektu,jakie ocieplenie..zdj instalacji, podłącz sterownik do internetu. 
Jakie paliwo ? spalanie ocenimy po pierwszym miesiącu palenia. 
2019-09-30 19:46
  APIK Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
wlk. ogrzewanego pom. to ok 110m2. paliwo to pellet Pellet Olczyk Parametry:Granulacja 6 mm. Kaloryczność ≥18,3 MJ/kg a podłączenia do internetu niestety nie mam. A czy jest tak mega istotne w przypadku tych kotłów?

2019-09-30 19:55
  Sa1666 Posts: 47 Ostrzeżenie: 0
Istotne pewnie nie... Ale w przypadku jakiś porad, zmian ustawień, szukania problemów.. Na pewno pomocne
2019-09-30 20:17
  karoka65 Posts: 2487 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Znowu jakiś instalator "zaszalał", 18kW na 110m, ja pierdykam.
2019-10-01 20:48
  APIK Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
jak mam rozumieć takie słowa???
2019-10-01 20:59
  makog Posts: 658 Ostrzeżenie: 0
APIK napisał » 2019-10-01 20:48
jak mam rozumieć takie słowa???

A no tak ze tak wielkim kotlem mozna ogrzac dwa takie domy jak Twoj
2019-10-01 21:01
  karoka65 Posts: 2487 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
To że dałeś sobie wcisnąć kocioł który może spokojnie ogrzać 2 albo nawet 3 takie domy, nie wiem ile bo nie opisałeś czy to stare czy nowe budownictwo, jak ocieplone.
dodane 2019-10-01 21:01Marek mnie uprzedził
2019-10-02 18:26
  pawel3 Posts: 367 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

APIK

Gdybyś miał podłączony sterownik dp internetu można by było zobaczyć na wykresach prace kotła w czasie (ilość rozpaleń w danym dniu, zużycie/podawanie opału), rozkład temperatur w czasie) oraz pozostałe parametry nastawy. 

Mógłbyś zastosować czujnik bezprzewodowy do sterownika który by kontrolował temp w mieszkaniu. W takim rozwiązaniu kocioł pracuje jak inne wygodniejsze źródła ciepła.

To że masz kocioł 18kw to nic nie przeszkadza, bez obaw możesz tym palnikiem wyprodukować mniejsze moce około 5-6kw (przy prawidłowej kalibracji palnika) kocioł pracuje stabilnie. Dlatego ustaw moc min 6kw pośrednią 8kw a max na 12 kw. Histerezy przełączania mocami  zostaw fabryczne. Dmuchawa dla tych mocy to około 45, 55, 75. Jeżeli nie dopala w popielniku są czarne granulki to wtedy zwiększyć nadmuchy. Jeżeli są znów jasne nie spalone granulki to najprawdopodobniej za duży jest  wentylator i dochodzi do wydmuchiwania z palnika.

Temp na kotle zadaj taką aby zapewniła potrzeby cieplne ogrzewania domu, Cwu i zachować powrót powyżej tych 40 st.
Bierz pod uwagę że kocioł pelletowy ma histerezę dolną załączania i górną wyłączania kotła.

Nie wiem jakie temp potrzebujesz mieć w instalacji w domu. Kocioł trzymaj na 60 st, ta zadana mam taką nadzieje  powinna spełnić potrzeby cieplne domu.  Za zaworem ustaw tyle żeby mieć ciepło w domu i żeby nie dochodziło do przegrzewania (nie wiem czy jest czujnik w domu czy głowice)

Pamiętać o czyszczeniu kotła tymi zawirowaczami raz na określony czas sprawdzić czystość czopucha/ wyczyścić.
Palnik też użytkownik powinien wyczyścić (w instrukcji palnika jest opis odnośnie czyszczenia)

Podczas pierwszego uruchomienia kotła trzeba zwrócić na kierunek, ustawienia palnika

2019-10-02 20:01
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
I to się nazywa fachowa porada, a nie pie.... o  Chopinie albo w bambus 
2019-10-11 08:26
  Michal86 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Czy mógłby ktoś napisać jak prawidłowo krok po kroku wykonać kalibracje podajnika?
Lub podać link. Szukałem na forum ale konkretnych informacji raczej nie znalazłem.
Czy jest to istotna czynność tak w ogóle?
OEPellet 18kw.
2019-10-11 08:55
  karoka65 Posts: 2487 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Zależy o którą kalibrację pytasz? jeśli palnika to bardzo ważna, jeśli podajnika to raczej nie.
2019-10-11 09:02
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
https://esterownik.pl/nasze-produkty/pello

W instrukcji do pobrania : pierwsze uruchomienie PELLO. (papierowa powinna być razem z kotłem) 
Są to pierwsze czynności które powinien wykonać instalator. 
2019-10-11 09:48
  karoka65 Posts: 2487 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
A który to instalator weźmie instrukcję do ręki? przecież on wszystko wie najlepiej, jakby to wyglądało? fachowiec z 30-letnim stażem i instrukcja w ręku?
Takim właśnie sposobem mam w okolicy rozdupione 3 palniki o których wiem, tajemnicą jest o ilu nie wiem.
2019-10-11 13:34
  Michal86 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Instalator instrukcji w ręku nie trzymał i kalibracji podajnika nie zrobił😜 Ale sobie z tym poradzę. A co do kalibracji palnika? Mam na fabrycznych ustawieniach.
2019-10-11 13:48
  ES_Serwis Posts: 382 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
I takim sposobem my również mamy mnóstwo pracy za którą instalator wziął pieniądze
W takim razie Michal86 przejrzyj proszę to co podałem i zrób kalibracje palnika. Bez tego nawet nie ma co zaczynać grzebać w ustawieniach spalania
2019-10-11 14:02
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
karoka65 napisał » 2019-10-11 09:48
A który to instalator weźmie instrukcję do ręki? przecież on wszystko wie najlepiej, jakby to wyglądało? fachowiec z 30-letnim stażem i instrukcja w ręku?
Takim właśnie sposobem mam w okolicy rozdupione 3 palniki o których wiem, tajemnicą jest o ilu nie wiem.

Wiesiu są wyjątki , osobiście widziałem , bo byłem przy odpaleniu mojego ACV , jak mój instalator z instrukcją w dłoni podłączał i przepinał jakieś kabelki w sterowniku ( chyba mostkował wyjście Open-term ) po czym poinstruował mnie co i jak ustawiać w kociołku Nie wspomnę o gościu z serwisu , który przyjechał na odbiór ACV-a z którym przegadałem ponad godzinę na temat kotła , posprawdzał , pomierzył, wydrukował analizę spalin i za godzinkę "roboty" skasował 200PLN  Ale teraz wiem wszystko co i jak Jak widać wiedza kosztuje  A my tu się męczymy z "takimi" pozostawionymi sobie użytkownikami  
2019-10-11 14:36
  Michal86 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
ES_Serwis napisał » 2019-10-11 13:48
I takim sposobem my również mamy mnóstwo pracy za którą instalator wziął pieniądze
W takim razie Michal86 przejrzyj proszę to co podałem i zrób kalibracje palnika. Bez tego nawet nie ma co zaczynać grzebać w ustawieniach spalania



Nie doczytałem dobrze w tej instrukcji. Czyli kalibracja palnika i podajnika wykonywane są jednym rzutem?
2019-10-11 16:17
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Bez obrazy, masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem 
2019-10-11 17:30
  Michal86 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0

Kalibracja palnika
Celem kalibracja palnika jest zmierzenia dawki paliwa podawanego do palnika. W tym celu
należy:
1. Przygotuj pojemnik typu wiadro plastikowe czy pusty worek po pelletach. 
2. Napełnij rurę podajnika górnego pelletem. W trybie: stop naciśnij na belkę z urządzeniami –
belka statusowa 5 na ilustracji 1 – w nowym oknie naciśnij na ikonę podajnika
Odczekaj aż podajnik napełni się pelettem i wyłącz go. Wróć do ekranu głównego. 
3. Odepnij rurę elastyczną z górnego podajnika od palnika i podstaw przygotowany pojemnik 
pod podajnik górny tak aby pellety z podajnika trafiały do pojemnika. 
4. Potrzebna będzie również waga do zważenia wysypanego pelletu. Na wadze zważ pusty 
pojemnik i zapamiętaj jego wagę – tarę.
5. Wejdź do menu sterownika – przycisk 4 na ekranie głównym wyświetlacza – Ilustracja 1.
6. W oknie, które się pojawi, należy nacisnąć ikonę Parametry zaawansowane.
7. Pojawi się kolejne okno, w którym należy przewinąć listę w dół, aż pojawi się pozycja
Kalibracja palnika – naciśnij na ten napis.
8. W kolejnym oknie Kalibracja podajnika naciśnij przycisk start. Rozpocznie się odliczanie 
czasu oraz zostanie uruchomiony podajnik górny napełniając przygotowany pojemnik 
pelletem.
9. Po upływie wskazanego czasu podajnik się zatrzyma, a proces odliczania czasu zostanie 
zakończony. Automatycznie pojawi się okno Wydajność podajnika po kalibracji.

10. Zdejmij pojemnik z wsypanym pelletem i zważ na wadze. Odejmij wagę pustego pojemnika
od wagi pojemnika z pelletem. Uzyskaną wartość wprowadź w oknie Wydajność podajnika 
po kalibracji. Wagę pelletu podaj w gramach i zatwierdź zielonym przyciskiem 
11. Po wprowadzeniu wartości wrócisz do listy w parametrach zaawansowanych. Naciskając
strzałkę w górnym lewym rogu dwa razy, wrócisz do okna głównego.
.
.
.
Być może i mam ale tak to zrozumiałem, że kalibracja palnika jest poprzez kalibracje palnika.
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: alfgol, buczobucz, filima, peter14ekoplus

Recently added

Mirosław - dom41

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more