W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  bruli.pl v3.5  Czujnik temperatury wyjścia Subskrybuj
2019-09-26 11:39
  kry-wier Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich,
mam pytanie - do którego wejścia w sterowniku mam wpiąć czujnik temperatury wyjścia? Czujnik jest wpięty za zaworem 4-drogowym (zawór jest manualny). 
2019-09-26 13:09
  pawel3 Posts: 475 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
jeżeli chodzi o czujnik który by sterował pracą siłownika zaworu to czujnik wpinamy pod T1. i w sterowniku w obwodzie CO1 deklarujemy zawór.
Jeżeli nie masz siłownika to tylko byś miał podgląd temperatury za zaworem
2019-09-26 13:18
  kry-wier Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Nie mam siłownika. Chodzi mi właśnie o sam podgląd. Czyli tak samo?
2019-09-26 15:36
  leON22 Posts: 3605 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie jak napisał @pawel3
2020-02-09 12:05
  urchin Posts: 25 Ostrzeżenie: 0

Witam

Mam sterownik Bruli i zawór 3D zamontowany w funkcji ochrony powrotu. Chciałem mieć podgląd na temperaturę na wyjściu na grzejniki ale jak wpiąłem czujnik pod T1 do siłownik zaczął dziwnie się zachowywać niezależnie od temperatury powrotu. Jak ten czujnik wypiąłem to siłownik działa poprawnie, jak jest temperatura za niska na powrocie to przymyka wyjście na grzejniki a otwiera wyjście powrotu do pieca. Gdzie powinienem wpiąć taki czujnik by mieć podgląd jaka jest temperatura na wyjściu na grzejniki?Kolejne pytanie czy do sterownika Bruli można  zalogować się lokalnie bez dostępu do sieci? Jak się loguję na przypisany adres IP to mam tylko trzy zakładki "Strona główna, Parametry ogólne i Wykresy"? Jeszcze jest dziwne wskazanie na zakładce wykresy pokazuje linię z oznaczeniem " ob3_zaw4d_pos: 0" W sterowniku Ecoal mogę przez IP zalogować się do ustawień kotła i bez internetu, tylko w sieci lokalne zmieniać wszystkie ustawienia, czy w Bruli też tak można?
2020-02-09 12:49
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam. Czujnik do sterowania zaworem wpinamy pod T1 i umieszczamy go za zaworem(wyjscie na instalacje)
Jezeli jest ustawiona ochrona powrotu jako zawor 4d to priorytetem dla zaworu jest wlasnie ta ochrona. Dopiero jak temp na powrocie wzrosnie powyzej temp minimalnej powrotu + 4 deg histerezy zawor zacznie realizować wygrzewanie instalacji.
Do sterowania offline potrzebna bedzie aplikacja na telefon Bruli mobile. 
Logujesz sie tak samo jak strone lokalna www.
2020-02-09 19:08
  urchin Posts: 25 Ostrzeżenie: 0

Piec już był wygrzany, temperaturę na powrocie pokazywało powyżej zadanej, siłownik zamykał zawór 3dD na powrocie, a za chwilę otwierał, jak odpiąłem ten czujnik to zamknął do ustalonej wartości procentowej i nie zmieniał pozycji. Może coś z tym czujnikiem, mam jeszcze czujnik od CWU mogę go podpiąć i sprawdzić.

AA zawór 3D jest sterowany w funkcji zabezpieczenia powrotu i czujnik jest podpięty w T pow.

T1 -służy do wysterowania zaworu w funkcji mieszania(obniżenia temperatury na zasilaniu obwodu) ja go chciałem użyć tylko do sprawdzania temperatury jaka wychodzi na grzejniki-myślałem że jak zawór jest ustawiony w funkcji ochrony  powrotu to ten czujnik nie będzie wpływał na ustawienie zaworu 3D, W sterowniku n ie ma opcji zmiany z zaworu 4D na 3D dlatego może sterownik zaczyna kombinować jak by miał w układzie zawór 4d po podpięciu czujnika temp. pod T!?
2020-02-09 19:38
  karoka65 Posts: 2846 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Czy 3 czy 4D to żadna różnica. Zrób co napisał ES+Serwis a nie kombinuj. Jeśli zawór ustawiasz do ochrony powrotu to nie bierze on danych z czujnika wpiętego w T1 a czujnika powrotu. Dając T1 za zaworem będziesz widział ile idzie na grzejniki.
2020-02-09 19:40
  pawel3 Posts: 475 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Musisz zrobić rysunek schematu hydraulicznego. wtedy będzie wiadomo coś więcej. Czujnik masz dobry nic nie kombinuj. Musisz go tylko zamontować do dobrej rurki. czyli do zmieszanego medium. Być może twój 3D i pompa jest zamontowany jako ochrona powrotu i położenie czujnika powinien być na innej rurze a ty zawszelka cenę chcesz na rurze zasilania grzejników.
Sprawdź czy siłownik jest dobrze zamontowany bo to częsty problem.
2020-02-09 19:46
  urchin Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Chciałbym mieć dostęp do sterownika z komputera nie podłączonego do sieci Ethernet-tylko w sieci lokalnej po IP tak jak mogę to robić w sterowniku Ecoal.

dodane 2020-02-09 19:46
"3D i pompa jest zamontowany jako ochrona powrotu" - tak właśnie jest zainstalowany ten zawór 3D, ale czy przez to nie mogę odczytywać temperatury na zasilaniu obwodu grzewczego?

Jest pompka, za nią zawór 3D z wyjściem na powrót do pieca i wyjściem na instalację. Zawór 3D zamyka wyjście na instalację i jednocześnie otwiera wyjście na powrót do pieca gdy powrót nie osiągnął temperatury zadanej.


Czy w tym układzie nie mogę mieć podglądu z wyjścia na instalacje-teoretycznie powinna być taka sama jak na piecu, ale termometry pokazują różnicę i chciałem to poobserwować.
Users on-line: