Forum Pello v3.5 Uszkodzony wentylator lub czujnik HALL - kocioł OGNIWO EKO PELLET 18kW Subskrybuj | ||||
|
||||
CzeslawH
|
Witam Jestem nowym użytkownikiem i posiadaczem kotła Ogniwo Eko Pellet 18kW. Wczoraj uruchomiłem kocioł i wystąpił alarm "Uszkodzony wentylator lub czujnik HALL". Czujnik wpięty od wentylatora w palniku do złącza RJ na płycie palnika. Jak w opcjach Zaawansowane/Palnik Pelletowy/Dmuchawa z czujnikiem HALL ustawię na NIE to kocioł uruchamia się. Miał ktoś taki przypadek? |
|||
|
||||
pawel3
|
Witam.
Cóż bardzo dobrze że w takiej sytuacji jaka zaistniała u Ciebie zrobiłeś "dmuchawę z Hall na NIE". przyczyna może leżeć w uszkodzeniu samego halla lub połączenia RJ. Proszę skontaktuj się jutro z serwisem. Możesz wysłać na maila zdjęcie końcoweg przewudu RJ meil jest w kontaktach |
|||
|
||||
CzeslawH
|
Witam Dzięki za odzew. Końcówki na RJ są zarobione jednakowo z każdej strony. dodane 2019-07-14 20:24 Witam Pawel3 zarobiłem jeszcze raz przewód pomiędzy dmuchawą a płytką sterownika palnika i .... wszystko hula jak należy . Dzięki za sugestie. Pozdrawiam |
|||
|
||||
pawel3
|
bardzo mnie cieszy że udało się naprawić. Cóż za szczęście w nieszczęściu że byłeś w stanie sam to zrobić. Usunąć awarię. Posiadać RJ, zaciskarke i mieć trochę chęci.
Widać coś te końcówki nie stykały. Bardzo fajnie. pozdrawiam |
|||
|
||||
CzeslawH
|
Tak się składa, że zajmuję się amatorsko elektroniką, więc parę rzeczy i cierpliwości posiadam Ale sugestie i porady innych osób bardzo sobie cenię Pozdrawiam |
|||
|
||||
BRAVAMW
|
Witam od 4 dni jestem posiadaczem ogniwo kompakt pelet 18 Kw palnik VIP 20 VV . Mam pytanie prz pierwszym odpaleniu pieca wyskoczył bład czujnika hala. Monterzy nie wiedzieli co z tym zrobić i wybrali w sterowniku pięć kompakt Duo , i tu błędu nie było , poustawiali trochę parametry i sterowanie. Nie dało mi to spokoju i przestawiłem na typ ogniwo kompakt 18 i wyskoczył bład z czujnikiem. Jako że z tymi monterami od początku były problemy jacyś nie kumaci to pogrzebałem w opcjach i dałem bez czujnika hala. Piec chwila alarmu brak. Moje pytanie czy w tym palniku jest ten czujnik w ogóle bo nie pokazuje obrotów. Widzę że chyba jest skoro ktoś poprawiał kabelki i działa. Jak się za to zabrać bo wydaje się że jest tylko oni to olali. Piec jeszcze nie zapłacony grzebać czy ich wzywać . Bo o szefie tej firmy mogę nowy scenariusz napisać do programu USTERKA. Od sierpnia czekałem na piec.
|
|||
|
||||
Michal86
|
Ma czujnik halla. Sprawdzałeś ten kabelek "telefoniczny" czasem wystarczy wyjąć i włożyć spowrotem przy wentylatorze na palniku.
|
|||
|
||||
BRAVAMW
|
Na płycie jest zielona kostka 3 piny i nie jest to rj11 pod kostką na płycie pisze HAL i tam nic nie jest wpięte i nie ma kabla żadnego wolnego a wentylator jakiś taki mały czarny chińskiFHC-97FLJ1-36W Centifugal Fan.
|
|||
|
||||
Michal86
|
A to widocznie zmienili. Kiedyś był WPA hl 07 przy nim czarny box i wchodził rj11. Pisz do skiepko na dział techniczny. Gdzieś miałem chyba maila poczekaj...
dodane 2024-11-19 19:47techniczne@eco-palnik.pl |
|||
|
||||
BRAVAMW
|
Dziękuję w sumie sterownik V4 i ma funkcję z do ustawienia czujnikiem czy bez. Niewiem czy to ma wpływ na spalanie ale jak ma pokazywać tylko obroty wentylatora to to zostawię tak jak jest piec ma dopiero parę dni.
|
|||