Forum bruli.pl Tryb zasypowy Subskrybuj | ||||
|
||||
JacekJI
|
witajcie,
Uskładalo mi się mnóstwo drzewa wiec testuje funkcjonalność awaryjna kotła po latach. Czyli palenie drzewem na ciepła wodę. Pali się pięknie i grzeje wodę bez żadnego sterowania (uchylony popielnik) problem jest tylko z wyłączaniem pompy czy ( trzeba pamiętać bo wychłodzić wodę) i załączanie cyrkulacji ( ręcznie mało wygodne) w trybie ręcznym nie zrobi tego automatycznie . Wiec pytanie o tryb zasypowy. Czy ktokolwiek używa? |
|||
|
||||
pawel3
|
rozumiem że wyjął Pan czujnik spalin przed paleniem drewnem. w innym przypadku może dojść do jego uszkodzenia.
tak w typie zasypowym działanie pompy cyrkulacyjnej jest prawidłowe. trzeba pamiętać żeby tylko wyjąć czujnik spalin i wyłączyć algorytm wygaszania kotła. Wszystko będzie ok. pozdrawiam |
|||
|
||||
JacekJI
|
Oczywiście czujnik wyciągnąłem, ok - czyli jak wyłącze algorytm to nie będzie alarmu wygaszenia kotła. Ale co z dmuchawa? Będzie się włączała co chwile nawet na wygaszonym?
|
|||
|
||||
leON22
|
Jak widać mało kto używa tego trybu ( osobiście nie korzystałem ani raz ) W instrukcji obsługi sterownika też jest niewiele napisane na ten temat
|
|||
|
||||
pawel3
|
dmuchawa robi przedmuchy według ustawień. dodatkowo jak temperatura na kotle spadnie poniżej histerezy to będzie pracować ciągle. nawet jak nie będzie już ognia to będzie dmuchać. trzeba iść i wyłączyć wtedy
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tryb zasypowy jest trybem awaryjnym. W przypadku uszkodzeń ślimaka czy samego sterowania podawaniem.
Warto wyjąć czujnik spalin (chyba że nie przesadzamy z dorzucaniem drewna) i wyciągnąć zewnętrzne zawirowywacze. Przy wyłączonym algorytmie dmuchawa będzie pracowała nawet na wygaszonym. Jako że co jakiś czas i tak musimy ręcznie dorzucać paliwa to nie powinien to być problem. |
|||
|
||||
JacekJI
|
Tak tylko ze ogrzanie cieplej wody to 15 min palenia 😁 potem chce żeby tylko pompa czy wyłączyła się jak braknie ognia, i pompa cyrkulacyjna się załączyła według programatora. Bez sensu żeby dmuchało tam na okrągło.
|
|||
|
||||
dartante
|
ja korzystam z zasypowego, ale mam jedną pompę i ustawiam ją na temperaturę załączania 40 stopni gdy chcę szybko wodę, ale później przestawiam na 60 tak by się nie wychłodziła woda w bojlerze. Rozpalasz od góry? U nas kładziemy do pełna bez obniżonego rusztu i rozpalamy od góry wtedy tak nie szaleje temperatura pali się stopniowo nie dymi z komina tak mocno. Trochę dłużej to trwa, ale niema zadymki na podwórku. Brakuje mi tylko czujnika bezprzewodowego do bojlera wtedy bym na lato przełączył pompę do gniazda cwu i byłaby jeszcze większa wygoda
|
|||
|
||||
JacekJI
|
Tez nie obniżyłem rusztu bo na wodę bardzo szybko się pali i wystarczy 2 razy dołożyć. Ja mam osobna pompę do cwu. Brakuje mi do szczęścia tylko żeby włączała się pompa cyrkulacyjna po wygaszaniu kotła. Nie chce mi się przerabiać na programator ręczny np
|
|||