Forum eCoal.pl Tryb cwu lato Subskrybuj | ||||
|
||||
janklos12
|
Witam zauważyłem ostatnio że jak u kolegi przestawiam tryb cwu z zima na lato to to zadana kotła spada do 38 st i nie mogę tego zmienić. temp. zadana ustawiana automatycznie, co zrobić by zadana była jak w trybie zima 50st. https://esterownik.pl/device/14352
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Witam,w trybie LATO po nagrzaniu bojlera CWU (jedynego odbioru ciepła) temp zadana na kotle spada do minimalnej. ( po co grzać sam kocioł jeżeli nie ma odbioru ciepła ) Temp zadana wróci do normalnej jeżeli CWU da sygnał z zapotrzebowaniem do grzania.
|
|||
|
||||
janklos12
|
Ol. dzięki
|
|||
|
||||
caffe23
|
U mnie kocioł pracuje cały rok, na okrągło w trybie zima. Latem grzeję sam 200l bojler na podtrzymaniu i grawitacyjnie. Temperaturę zadaną na kotle mam przeważnie 58 stopni w automacie eCoal z mocą 15Kw. Jak wiadomo automat przy niskim odbiorze ciepła przebija zadaną o 5 stopni więc jest powyżej 60 st. Od 60 stopni wzwyż działa lepiej grawitacyjny obieg wody. Jeżeli spadnie temperatura CWU poniżej zadanej to włączy się pompka a kocioł przejdzie z podtrzymania w tryb grzania. U mnie ta temperatura spada wyłącznie podczas brania kąpieli w wannie, gdzie jest wylewane dużo wody. Branie prysznica, mycie garów itp. nie doprowadza do takich spadków temperatury ciepłej wody użytkowej aby uruchomić grzanie i pompkę. Latem na samo grzanie wody w tym baniaku zużywam 3.5kg węgla na dobę. Teraz jest około 4kg gdyż nie dopieściłem jeszcze ustawień podtrzymania (inny węgiel). |
|||
|
||||
simko1
|
Pytanie mam.
Dlaczego pompka cwu pracuje mimo iż na programatorze jest cwu wyłączone |
|||
|
||||
jdabrowski85
|
Bo ma ustawioną pompę na załączony. Zmień na programator. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Dokladnie tak. Aby pompa Cwu pracowala wg programatora..tryb pompy Cwu ustawiamy - programator . Mysle ze jest to jasno opisane w instrukcji. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
jdabrowski85
|
||||
|
||||
simko1
|
Mam. Dziękuję.
dodane 2019-05-09 10:32Z apki nie da się tego zmienić? Trza przeglądarkę uruchomić tak? |
|||
|
||||
slawtaz
|
Da się, tylko nie tak bezpośrednio w ustawieniach. Jest o tym już na forum. Dodajesz kafelek na ekran główny dla parametru "tryb CWU". Potem klikasz w niego i zmieniasz na jaki chcesz. Taki bonus od ES by nam nie było za łatwo .
|
|||