Forum  eCoal.pl  Tryb cwu lato Subskrybuj
2019-04-29 19:07
  janklos12 Posts: 453 Ostrzeżenie: 0
Witam zauważyłem ostatnio że jak u kolegi przestawiam tryb cwu z zima na lato to to zadana kotła spada do 38 st i nie mogę tego zmienić.  temp. zadana ustawiana automatycznie, co zrobić by zadana była jak w trybie zima 50st.  https://esterownik.pl/device/14352  
2019-04-30 07:41
  ES_Serwis Posts: 360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,w trybie LATO po nagrzaniu bojlera CWU (jedynego odbioru ciepła) temp zadana na kotle spada do minimalnej. ( po co grzać sam kocioł jeżeli nie ma odbioru ciepła ) Temp zadana wróci do normalnej jeżeli CWU da sygnał z zapotrzebowaniem do grzania. 
2019-04-30 10:07
  janklos12 Posts: 453 Ostrzeżenie: 0
Ol. dzięki 
2019-04-30 13:31
  caffe23 Posts: 1241 Ostrzeżenie: 0

U mnie kocioł pracuje cały rok, na okrągło w trybie zima.
Latem grzeję sam 200l bojler na podtrzymaniu i grawitacyjnie.
Temperaturę zadaną na kotle mam przeważnie 58 stopni w automacie eCoal z mocą 15Kw.
Jak wiadomo automat przy niskim odbiorze ciepła przebija zadaną o 5 stopni więc jest powyżej 60 st. Od 60 stopni wzwyż działa lepiej grawitacyjny obieg wody.
Jeżeli spadnie temperatura CWU poniżej zadanej to włączy się pompka a kocioł przejdzie z podtrzymania w tryb grzania. U mnie ta temperatura spada wyłącznie podczas brania kąpieli w wannie, gdzie jest wylewane dużo wody. Branie prysznica, mycie garów itp. nie doprowadza do takich spadków temperatury ciepłej wody użytkowej aby uruchomić grzanie i pompkę.
Latem na samo grzanie wody w tym baniaku zużywam 3.5kg węgla na dobę.
Teraz jest około 4kg gdyż nie dopieściłem jeszcze ustawień podtrzymania (inny węgiel).
2019-05-09 10:12
  simko1 Posts: 300 Ostrzeżenie: 0
Pytanie mam. 
Dlaczego pompka cwu pracuje mimo iż na programatorze jest cwu wyłączone
2019-05-09 10:23
  jdabrowski85 Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

Bo ma ustawioną pompę na załączony. Zmień na programator.

2019-05-09 10:26
  ES_Serwis Posts: 360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Dokladnie tak. Aby pompa Cwu pracowala wg programatora..tryb pompy Cwu ustawiamy - programator . Mysle ze jest to jasno opisane w instrukcji. Pozdrawiam
2019-05-09 10:27
  jdabrowski85 Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
2019-05-09 10:32
  simko1 Posts: 300 Ostrzeżenie: 0
Mam. Dziękuję. 

dodane 2019-05-09 10:32Z apki nie da się tego zmienić? Trza przeglądarkę uruchomić tak?
2019-05-09 16:31
  slawtaz Posts: 73 Ostrzeżenie: 0
Da się, tylko nie tak bezpośrednio w ustawieniach. Jest o tym już na forum. Dodajesz kafelek na ekran główny dla parametru "tryb CWU". Potem klikasz w niego i zmieniasz na jaki chcesz. Taki bonus od ES by nam nie było za łatwo .
Users on-line: Andrzej6131, BasiaDom, czastkow, Grzegorz73, Lacina, marekt81, mitsu5, otamich, Piecstrumykowa, prawucki, smi58n9, Solaris183, szymanski101262, szyszu, WOJCIECHHAREZLAK

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more