W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  Pello v3.5  Podłączenie kotła do internetu. Subskrybuj
2019-02-10 21:59
  cobrags500 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam. jestem posiadaczem kotła ogniwo ekopellet 18kw sterownik pello 3.5. Piec zamontowany w nowym domu. Właśnie zamówiłem internet z cyfrowego polsatu z routerm: Router mobilny Huawei E5785Lh. Chciałbym podłączyć do niego piec przez wifi. Czy muszę kupić https://sklep.esterownik.pl/produkt/93 aby móc się z nim połączyć? Na poddaszu mam w pokojach grzejniki. czy żeby efektywnie sterować ogrzewaniem w każdym pokoju najlepiej kupić głowice https://sklep.esterownik.pl/produkt/47 czy w jednym pokoju zamontować czujnik bezprzewodowy https://sklep.esterownik.pl/produkt/49. Rozumiem, że do tego muszę dokupić moduł radiowy https://sklep.esterownik.pl/produkt/63. Przepraszam jeśli coś pokręciłem ale nie za bardzo się na tym znam. Proszę o podpowiedzi
2019-02-11 07:47
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam,tak jest potrzebny dodatkowy router.

Najlepiej zamontować głowice na kaloryfery. Do najefektywniejszego sterowania pasowało by mieć czujnik w pomieszczeniach..sama głowica posiada czujnik ale z osobnym czujnikiem działa to lepiej.

Tak moduł radiowy do połączenia z czujnikami oraz głowicami jest potrzebny.
2019-03-27 11:09
  cobrags500 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich. Udalo sie podloczyc piec do internetu za pomoca punktu dostepu asus dostepnego w sklepie.
2019-10-10 07:41
  owkol Posts: 29 Ostrzeżenie: 0

Witam, podepnę się pod temat bo jest zbliżony.
Chciałbym podyskutować na temat ustawień pieca, ale póki co utknąłęm na etapie lokalnego połączenia,
czyli WWW bez menu.

pello 1.1.28.15

Z góry dzieki za odpowiedz,
Pozdrawiam,
2019-10-10 08:01
  radek-ka Posts: 48 Ostrzeżenie: 0
W prawym górnym rogu masz ikonkę globusa?

2019-10-10 08:08
  owkol Posts: 29 Ostrzeżenie: 0

Tak wskoczyła, wiec nastawilem sie ze zaraz bedzie smigał.

Jedyne co, to jestem wpiety przez switch do routera bo brakło kabla, ale ikonka jest wiec powinno smigać.

Auto update tez zaden nie wyskoczył.
2019-10-10 10:52
  PrzemekP Posts: 962 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
owkol napisał » 2019-10-10 07:41

Witam, podepnę się pod temat bo jest zbliżony.
Chciałbym podyskutować na temat ustawień pieca, ale póki co utknąłęm na etapie lokalnego połączenia,
czyli WWW bez menu.
Z góry dzieki za odpowiedz,
Pozdrawiam,

Wyłącz program antywirusowy na czas parowania sterownika z kontem.
2019-10-10 15:58
  owkol Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2019-10-10 10:52

Wyłącz program antywirusowy na czas parowania sterownika z kontem.

Dalej to samo.
2019-10-10 16:00
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Upewnij się że program jest wyłączony. Spr na innej przeglądarce poza IE. 
Ew wyczyść historie oraz cookies
2019-10-10 19:14
  owkol Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Poszło, i dla nowej przegladarki i dla wyczyszczenia cookies w obecnej.

Thx 
2020-04-29 12:16
  Misiek2211 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam, od tygodnia posiadam kocioł pelletowy ze sterownikiem  Pello V3.5 od początku mam problem z połączeniem się z internetem online(przez sieć lokalną się łączył). Od niedzieli nie mam już żadnego połączenia internetowego z piecem. A  jeszcze dodatkowo po włączeniu pieca dzisiaj zauważyłem że na piecu został zmieniony  numer IP, Bramka i Maska sieci a ID sterownika jest takie samo.  

O co może chodzić ? Czy ktoś już tak miał?  
Proszę o  podpowiedź jak sobie z tym poradzić.
2020-04-29 12:24
  PrzemekP Posts: 962 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
ID jest stałe - sterownik pobiera sobie je w momencie pierwszego połączenia z serwerem - czyli połączenie musiało być.
Fakt, że IP, Maska i Brama się zmieniły może wynikać z braku połączenia do routera ( zakładam, że IP aktualne na sterowniku to 192.168.0.129 ).
Sugeruję sprawdzić połączenie kablowe.
2020-04-29 12:55
  Misiek2211 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Tak przez 2 dni połączenie było przez sieć lokalną nie mogę połączyć się online żebym widział piec będąc poza domem. połączenie przez kabel w momęcie podłączenia do dekodera TP Link działał natomiast po podpięciu do pieca już nie działa i pali się jedna kontrolka przy wejściu do sterownika a druga mruga co jakiś czas. IP sterownika jest takie jak napisałeś.
2020-04-29 12:58
  PrzemekP Posts: 962 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Jest to domyślne IP z jakim sterownik wychodzi od nas z produkcji. Jeżeli jest włączona opcja DHCP i jest widoczny ten adres znaczy to, że główny router nie przydziela adresu IP. Należy sprawdzić połączenie.
Jak sterownik jest podpięty do sieci ? Przez jakieś dodatkowe urządzenia, czy bezpośrednio z głównym routerem?
Im więcej napiszesz, tym łatwiej będzie znaleźć rozwiązanie.
2020-04-29 13:04
  Misiek2211 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
sterownik jest podpięty przez TP-LINK siecią Wi-fi
2020-04-29 14:29
  PrzemekP Posts: 962 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Misiek2211 napisał » 2020-04-29 13:04
sterownik jest podpięty przez TP-LINK siecią Wi-fi

czyli sterownik jest podłączony do tp-link (jakiego?) który z głównym routerem łączy się poprzez WiFi ?
2020-04-30 11:01
  Misiek2211 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam, okazało się że TP-Link był za słaby i nie łapał WiFi. Po podłączeniu routera do pieca przez kabel wszystko jest ok
Users on-line: jacpatron