Forum eCoal.pl v3.5 OGNIWO EKO PLUS M 26 - czarna magia Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
a ten jego 4d to afriso jest wogóle ?
druga sprawa teraz przesłona w ustawieniu na 5 czyli pionowo , od strony pompy otwór jest 100% otwarty , zaś przysłonięty jest w połowie otwór zasilający zawór z kotła . |
|||
|
||||
karpick99
|
Już się pogubiłem zupełnie. Tutaj mam fragment instrukcji obrócony tak, żeby łatwiej porównać do mojej instalacji:
Trzpień ma być jednak pionowo? Jeśli chodzi o zawór to według faktury mam zawór ARV484 i siłownik ARM343. Nie ma potrzeby się kłócić! Ja chętnie zrobię jak trzeba, tylko muszę to najpierw zrozumieć. |
|||
|
||||
leON22
|
Faktycznie się pogubiłeś , ma być pionowo tak jak na schemacie obok , nie widzisz różnicy
|
|||
|
||||
karpick99
|
Po tym jak sobie porównałem to oczywiście widzę. Padło już tyle wersji, że wolałem się ostatecznie upewnić zanim znowu coś źle zrobię.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
leON22 napisał » 2019-01-30 11:53 Sorki, skoro "wyjście na instalację z lewej" to faktycznie przegroda poziomo na 50% otwarcia Widzę, że Ty również się pogubiłeś, bo wcześniej miałeś rację Dobrze, że chociaż @karpick zaczyna rozumieć, bo poprawnie schemat do swojej instalki przyrównał |
|||
|
||||
leON22
|
Grzesiu schemat tak ale ścięcie na trzpieniu już nie Tylko wtedy siłownik musiałby obrócić o 90st w lewo Przy ścięciu przegrody z lewej strony ma 100% otwarcia
|
|||
|
||||
gmaj22
|
W pozycji na "5" przegroda poziomo zaś ścięcie pionowo
|
|||
|
||||
leON22
|
Czylikarpick99 ma odwrotnie ( ścięcie poziomo , przegroda pionowo )
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Dlatego też przez dwie strony i dwa dni tłumaczę, że ma żle.
|
|||
|
||||
leON22
|
Mnie to już szyja zabolała od tego kręcenia głową
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Podłączenia poszczególnych króćców u niego nie są katalogowe, dlatego też zawór/ ustawienie przegrody trzeba dostosować do konkretnej sytuacji.
Jest to łatwiejsze, jeśli zrozumie się zasadę jego działania i budowy. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
karpick99 napisał » 2019-01-31 22:33 Już się pogubiłem zupełnie. Tutaj mam fragment instrukcji obrócony tak, żeby łatwiej porównać do mojej instalacji: Trzpień ma być jednak pionowo? Jeśli chodzi o zawór to według faktury mam zawór ARV484 i siłownik ARM343. Nie ma potrzeby się kłócić! Ja chętnie zrobię jak trzeba, tylko muszę to najpierw zrozumieć. 1.ok przy takim podłaczeniu jak u ciebie zawór jest kopnięty w lewo o 90* , przesłona poziomo , zero na skali jak pisałem wczesniej na godzinie 9 , w prawo otwieranie w lewo zamykanie , przesłona zamyka w 50% wyjscie na pompe , wejscie z kotła 100% otwarte 2 tak jak masz obecnie , przesłona pionowo , zero na 12 , zamykanie w prawo , otwieranie w lewo , wyjscie na pompe 100% otwarte , wejscie z kotła 50% przysłoniete róznice : kierunek otwierania przesłona albo zamyka dojscie albo wyjscie z zaworu dodane 2019-02-01 06:40Proponuje zrobic test ustaw przesłone poziomo ( splaszczenie w kierunku godz 9) zero na 9 godz , powiedzmy otwórz zawór na 60 % i sprawdz jaka jest temp za zaworem , natepnie ustaw powiedzmy na 30 % i zmierz temp. Wykonaj te same czynnosci kiedy przesłona jest pionowo , pamietaj tylko ze kierunek otwarcia i zamkniecia w tych dwóch przypadkach jest inny , |
|||
|
||||
konto usunięte
|
gmaj22 napisał » 2019-02-01 00:22 Przy okazji wyszła ignorancja gwiazdorów hehe Dlatego też przez dwie strony i dwa dni tłumaczę, że ma żle. |
|||
|
||||
budgie1
|
To wszystko przez to, że przegroda jest prostopadle do ścięcia
|
|||
|
||||
gmaj22
|
I przy okazji moja arogancja Ameno25 napisał » 2019-02-01 06:40
karpick99 napisał » 2019-01-31 22:33 dodane 2019-02-01 06:40Proponuje zrobic test ustaw przesłone poziomo ( splaszczenie w kierunku godz 9) zero na 9 godz , powiedzmy otwórz zawór na 60 % i sprawdz jaka jest temp za zaworem , natepnie ustaw powiedzmy na 30 % i zmierz temp. Wykonaj te same czynnosci kiedy przesłona jest pionowo , pamietaj tylko ze kierunek otwarcia i zamkniecia w tych dwóch przypadkach jest inny , Niezupełnie tak.... Przegroda poziomo, to na godz. 9tej ma być"5", na 7mej - "10" a na 111-stej - "0". Skala jest na pokrętle, czyli ruchoma. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
tak tak na 9 ma byc 5 , pomyliłem sie pisząc zero miałem na mysli pozycje startową czyli 50%
przesłona w 4d to kawałek blachy nie ma zadnych sciec które by ustalały jakis kierunek wody , jedyne róznice to takie jak pisałem wyzej , niech zrobi test to sie przekonamy czy ma to jakis wpływ na meszanie wody . Gmaj22 pamietm jak kiedys przejechales sie na banalnej rzeczy , czasem moze wiecej pokory jest potrzebe , |
|||
|
||||
gmaj22
|
Nie ma ludzi nieomylnych. Najważniejsze to w porę się zreflektować i przyznać do błędu
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||