Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienie kotła Ogniwo Eko Plus M 20kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
LiMat
![]() |
No i pieknie.
Ustawienia - obwody Co - obwód co1 / zawór 4D - krzywa grzania dla 10 (zmień 38) - krzywa grzania dla-10 (zmień 46) dodane 2019-01-26 15:36 Magdalena1166 napisał » 2019-01-26 15:25 mam ajaką temperature powrotu ustawić bo miałam 40 potem zmieniłam na 50 i sama juz niewiem Zostaw 50 przez CWU dodane 2019-01-26 15:39 budgie1 napisał » 2019-01-26 13:42 U mnie temp. cwu 56, a powrotu 46 - dlaczego? Przydławiony zawór na powrocie z bojlera - może? |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Otwarty na full.
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
||||
|
||||
budgie1
![]() |
Cu 28
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
||||
|
||||
budgie1
![]() |
Czujnik przy samym wejściu do kotła. Na trójniku, gdzie powrót z CWU łączy się z powrotem 4D.
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Magdalena1166 napisał » 2019-01-26 15:10 a jak się to ustawia? Masz chyba problem z ustawieniem krzywej. Ustawienia - obwody CO - Obwód CO1 Zawór 4D - Krzywa ggrzania - temperatura dla -10 i +10. Kliknij w aktualne temp. u wpisz proponowane. Kliknij Zapisz (niebieski kwadracik) |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
LiMat masz jakiś sprawdzony sposób na kalibrację czujnika?
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Termometr z wbijaną końcówką w izolację w miejscu czujnika. Odczyt co 10-15 minut przez np. 1h. Uśredniona różnica jest korektą.
Czujnik CWU - im wyżej, tym temp. wyższa. |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Taki do mięsa by się nadał
![]() |
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Tak. Ja mam wymiennik pionowy a więc rozkład temperatury jest taki, że u góry jest temp. nieco wyższa niż na dole. Czujnik pomiaru w rurce w mniej więcej w połowie wysokości.
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Też mam pionowy z Elektrometa 220l.
dodane 2019-01-26 16:56Ochronę powrotu mam wyłączoną, bo nie widziałem różnicy jak była załączona przez cwu. Nie rozumiem również dlaczego nie dobija temp. cwu do zadanej 60 st. |
|||
|
||||
Magdalena1166
![]() |
chyba troszke lepiej?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Podnieś jeszcze temp.powrotu na 52st , i obniżoną za zaworem 4D zmień na 0st i histereza temp.wew. z 0.2st na 0 st , bo nie dobija Ci do tych zadanych 22.5st wew.
![]() ![]() |
|||
|
||||
Magdalena1166
![]() |
kopiec około 5 cmm powyżej krawedzi palnika a popiół sie rozpada
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak nie ma "kalafiorów" to zwiększ nadmuch, bo jakoś kociołek się męczy z dobiciem do temp. zadanej
![]() |
|||
|
||||
Magdalena1166
![]() |
Mam
dodane 2019-01-27 09:44ale i tak ma problem z dobiciem do zadanej |
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Ja spróbowałbym przejść na moce 12/16 z 4 podaniami, z podmuchem 34 /36 ewentualnie dodawać do 36/38. Osobiście stwierdziłem na Silverze Bartexu, że zmniejszenie nadmuchu powodowało szybsze dochodzenie kotła do nastawy (dla 12 kW 34%). Z histogramu wynika za dużo wiatru. Proponuję wykonać powyższe i zobaczymy.
Zużycie masz kolosalne! |
|||
|
||||
Magdalena1166
![]() |
Zrobione ! Ja pale Karlikiem z pgg
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Spróbuj dodać podanie dla 16kW z 4 na 5, bez zmiany podmuchu.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||