Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia pieca OGNIWO EKO PLUS M 20 kW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
msmonter
![]() |
Witam,
Od świąt próbuję ustawić w.w. kocioł próbuję każdych możliwych ustawień niestety pali mi coraz więcej. Proszę o pomoc w skontrolowaniu ustawień kotła. Moje urządzenie: https://esterownik.pl/device/16085 Pozdrawiam |
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Podnieś temperatury kotła: wyjścia np. powyżej 56/57 i powrotu 50. Ustabilizuj temperaturę powrotu przez CWU. Ogranicz kąt otwarcie zaworu 4D, przywróć jego ustawienia zgodne z ustawieniami fabrycznymi. Dodaj krotność podań dla 16 i 20 kW tak jak zaleca producent sterownika. Do tego ustaw odpowiedni podmuch. Widać, że zmieniałeś już prawie wszystko!
Idź 2 - drogowo: stabilizacja kotła na wybranych mocach (możesz zacząć od niższych) i równolegle stabilizacja odbiorów. Zawór 4D nie powinien tak "tańczyć". Ile zaoszczędzisz nie wiem bo nie znam twojej instalacji i powierzchni grzewczej. Może 10% jak uda ci się wszystko uspokoić. Działasz widzę ![]() Histereza kotła 0,2 / 1,0 Zawór 4D jeżeli masz Afriso: 120 / 0,5/ 60/1 CWU z Programator na Załączone Jak dojdzie do temp. 56 to spróbuj pracy 16/16 i doreguluj podmuch (histogram - piki w środku wykresu). Po lewej - za duży podmuch , po prawej za mały. Jak da sobie radę przełącz 12 / 16. Jak słabo to pal 20/20 z regulacją powietrza i obserwuj płomień i histogram. I tak dalej aby cierpliwie. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
msmonter podnieś jeszcze temp. zadaną kotła na 60st , otwarcie zaworu 4D powinno się zmniejszyć i wyłącz ten programator CWU jak radzi LiMat żeby pompa CWU pracowała non-stop i zapewniała stałą ochronę powrotu
![]() |
|||
|
||||
LiMat
![]() |
17:45 CWU w dół - masz takie rozbiory jak na wykresie. Jakiej pojemności zbiornik CWU i jaki opał?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Podejrzewam, że @msmonter ma mały zbiornik podobnie jak u mnie ok.120l
![]() ![]() |
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Tak i to co napisałem o 4D i histerezie kotła.
|
|||
|
||||
msmonter
![]() |
Przepraszam że nie pisałem czasem nie mam czasu w pracy, pozmienialem niektóre parametry teraz zmienię tak jak radzisz Limat histereze itp. I zobaczymy dzięki z góry za pomoc
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
No... bo myślałem, że olałeś
![]() Ustaw to co LeON22 napisał o grupowym. |
|||
|
||||
msmonter
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
Na Twoim miejscu zdemontowałbym te szamotki z palnika
![]() ![]() |
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Dlatego tak ujowo idzie na temp. nastawy. Spieki jakie: są niedopały czy żużel. Wygląda na żużel to podmuchem w dół.
|
|||
|
||||
msmonter
![]() |
Teraz żużel zjade 2 % w dół
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
No teraz idzie, jest nadzieja.
|
|||
|
||||
msmonter
![]() |
Dzięki za rady, poobserwuje i dam znać co się dzieje, a powiedz jeszcze co z podtrzymaniem czy obecne parametry są w miarę prawidłowe?
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Na razie to mało istotne, bo nie odstawi ci się aktualnie. Najważniejsze to kalafiory i ustabilizowanie. trochę dziwią mnie te szarpnięcia ciepłej wody. Masz takie pobory chwilowe, że tem. spada o 10 stopni?
|
|||
|
||||
msmonter
![]() |
Wystarczy nalewanie wody do wanny dla maluszka i wtedy spada właśnie o tyle, mogę wspomóc grzałka bojler czy warto?
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
Nie, poradzi sobie z tym dołkiem. Zobaczymy jutro.
|
|||
|
||||
msmonter
![]() |
Dzięki obserwuje i dam znać
|
|||
|
||||
LiMat
![]() |
msmonter napisał » 2019-01-22 19:50 Teraz żużel zjade 2 % w dół Wróć do ustawień LeOn22 i poczekaj do jutra. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ile m2 ogrzewasz i czy budynek jest ocieplony ? Jakoś ciężko się zbiera z tym wiatrem 36%
![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||