Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 OEP 16 sterowanie zaworem 3d Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Lecho
![]() |
Witam Posiadam piec na ekogroszek do niego są trzy obwody: 1 CWU, 2 podłogówka na zaworze trójdrożnym, 3 drabinki w łazience -jako ochrona powrotu na zaworze tr. ![]() Mam pytanie dot zaworu trójdrożnego na podłogówce -obecnie to Afriso ATM761. Czy jest taka możliwość aby otwarciem (temperaturą za zaworem) sterował piec wg zadanej krzywej grzania. W ustawieniach obwody CO - Obwód CO1 - zawór 4d są jakieś ustawienia dot zaworu. - w tych ustawieniach temperatura zadana, obniżona maksymalna - to temp pokojowa czy z czujnika który mógłbym zamontować na wyjściu za zaworem 3D Obecnie jak jest ciepło musze ręcznie przykręcać i odkręcać(jak jest zimno) zawór na podłogówce. Już wiem ze nie ma oryginalnego strownika Afriso do istniejcego zaworu 3d, -tak wiec podsumowując czy da sie zrobić działanie automatyczne tego zaworu na działanie na temp za zaworem i jaki zawór zastosować i ile to może kosztować. Ew jest ktoś na śląsku (powiat Mikołowski) kto podjął by sie wymiany takiego zaworu. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Witam,tak jest możliwe ustawienie programatora pogodowego dla zaworu 3D/4D
Siłownik musi mieć zasilanie 230 V i być 3punktowy. Minimum 3 żyły. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Kupić siłownik Afisto j/w, zamontuj czujnik temp za zaworem 3D, zmienić ochronę powrotu na pompa CWU. Powinieneś to ogarnąć sam
![]() |
|||
|
||||
Lecho
![]() |
Witam.
Dzięki za szybkie odpowiedzi -dla czego ochronę powrotu zmienić na CWU?? -może być zawór Afriso z siłownikiem afriso 343? Może bym ogarnął tylko trochę mnie przeraża wykręcenie starego zaworu i wymiana na inny. dodane 2019-01-17 15:05Jeszcze jedna rzecz mnie irytuje, wie ktoś może dla czego nie można ustawić ochrony powrotu na np pompę obwodu CO2 lub CO1? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ale po co wykręcić stary zawór, wystarczy sam siłownik na ten zawór zamiast pokrętła
![]() |
|||
|
||||
Lecho
![]() |
Niestety nie przejdzie ten numer, na ten zawór nie pasuje żaden sterownik afriso.
od producenta dostałem taką odpowiedź: "Nie mam możliwości podłączenia siłownika do zaworów serii ATM, zawory ATM są zaworami termostatycznymi, w pełni samodzielnymi" |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ponieważ te pompy służą do nagrzewania pomieszczeń ? przy zbyt dużym odbiorze ciepła nie miało by to sensu...
|
|||
|
||||
Lecho
![]() |
Skoro służą do ogrzewania pomieszczeń, to nie mogą służyć już jako ochrona?
A co jeśli mam funkcję dodatkową pompy jako cyrkulację cwu to ochronę mogę realizować tylko przez: cwu lub zawór 4d? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Fakt to zawór termostatyczny, wymień go na Afriso ARV 384 i do tego siłownik Afriso ARM 343
![]() |
|||
|
||||
Lecho
![]() |
Dzięki leON22, właśnie tej wymiany się boje, ale skoro piszecie że będzie działało tak jak myślę to trzeba to zmienić.
Pozdrawiam |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zapytaj sprzedawcy czy różni się ten twój zawór od tego pod siłownik, chodzi o rozstaw śrubunków i średnicę gwintów, moim zdaniem nie powinien
![]() Ładnie nas wpuściłeś w maliny z tym Twoim zaworem 3D ![]() |
|||
|
||||
Lecho
![]() |
![]() To raczej mnie instalator wpuścił w maliny z tym zaworem(ale to już inna sprawa), zamiast od razu zamontować sterowany z pieca. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Najwyraźniej nie wszyscy "instalatorzy" posiedli tą tajemną wiedzę o możliwościach działania sterownika , dobrze że nie wcisnął Ci jeszcze jakiegoś bezprzewodowego reg.temp.wew
![]() |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Te regulatory to porażka
![]() dodane 2019-01-17 16:30Oddam salusa w dobre ręce za przysłowiową flaszkę ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dobrze, że nie fallusa , może prędzej jakiś klient by Ci się trafił
![]() |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Mogę w gratisie dorzucić
![]() dodane 2019-01-17 17:28Bez baterii ![]() |
|||
|
||||
buhaj39
![]() |
budgie1 napisał » 2019-01-17 17:28 Mogę w gratisie dorzucić ![]() dodane 2019-01-17 17:28Bez baterii ![]() Jeśli ten Salus jest bezprzewodowy i mówisz poważnie to chętnie przygarnę go za przysłowiową flaszkę ![]() Jakby co to kontakt na priv. |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Bezprzewodowy
|
|||
|
||||
Lecho
![]() |
budgie1 napisał » 2019-01-17 16:30 Te regulatory to porażka ![]() dodane 2019-01-17 16:30Oddam salusa w dobre ręce za przysłowiową flaszkę ![]() Budgie1 które regulatory to porażka? możesz jaśniej ten salus to regulator zaworu 3d? |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
To regulator pokojowy. Załącz - wyłącz.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||