Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo Eko plus M 20kw bardzo duże spalanie oraz różnice temperatur Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sitkowskib
![]() |
leON22 napisał » 2019-01-18 20:42 Nie patrz na opinie tylko na to co na palniku i w popielniku . W/g mnie powinieneś podnieś temp. zadaną kotła na 65 st , co za tym idzie zwiększyć ilość podań i nadmuch ![]() ![]() PS. Zmniejsz jeszcze histerezę pracy zaworu 4D na 1 st ![]() Po ustabilizowaniu temperatura za zaworem oscyluje pomiędzy 39,81 a 39,35 stopnia wobec 38 stopni zadanej, co oznacza przebicie od 1,81 do 1,35 nie wiem czy warto dla takiego zakresu zmniejszać histerezę na 1 stopień. Miał wcześniej histerezę 0 i piękne fale Dunaju na wykresie zaworu. 2 stopniowa histereza daje kociołkowi większy spokój. Jak podkręci temperaturę zadaną kotła do 65 powinno być jeszcze lepiej. A histereza 1 czy 2 stopnie niech zdecyduje sam. Obydwie można ustawić na 48h i sprawdzić na której jest lepiej. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Piotr wiem jak wygląda OEPM i jak działa
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
sitkowskib
![]() |
pmichalczyk napisał » 2019-01-18 20:57 krisrech zmniejsz dawki paliwa bo to za mały wiatr do ilosci paliwa , leon nie ustawisz eop M tak jak naszych eco plus tam komora nad palnikiem jest zamknięta spaliny lecą dołem ( u nas otwór po czyszczeniu pionowych kanałów przytykasz szufladą na popiól) w M otwór jest duzy szuflada go całego nie zasłania i tym otworem lecą spaliny w komin i nie wiem co się stanie jakbyś z tydzien nie opróżniał szuflady z popiołem czy nie zatka tego otworu Nie zatka, mam emkę i nigdy mi nie zatkało. Jedyne co, to wywaliłem szamoty, bo jak pójdzie większy spiek żużlowy, to się robi burdel na palniku i bez interwencji się nie obędzie. Kleszczy się między szamotami i nie ma szansy spaśc na bok. Na trzy tony przepalonego opału dwa razy już miałem taki burdel. Bez szamotek jest w porządku. Przydają się jednak w trybie letnim na mini mocach. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Za skoki temperatury za zaworem odpowiedzialna jest również temp.obniżona za nim . U Krystiana aż 4 st , nie wiem jak to się ma do jego regulatora temp. wew. ale do oryginalnego czujnika na pewno tak
![]() ![]() PS. Co do szamotek to jak najbardziej się zgadzam z opinią @sitkowskib ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
panowie szacun może się da ustawic i wszystkim tego życzę ale parametry spalania trzeba ustawic inaczej niż w ogniwo eco plus
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
To na pewno , każdy kociołek indywidualnie , odpowiednio do instalacji i opału jakim się w nim spala
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leon bardziej chodziło mi o inną konstrukcję kotła bo ogniwo eko plus ustawisz dużo łatwiej bo masz doświadczenie z tym kotłem (wykonanie instalacji to już inna sprawa chyba ważniejsza od kotła bo jaki by nie był zajeb.kocioł, jak instalacja spaprana to i tak klops)
|
|||
|
||||
sitkowskib
![]() |
Nie mam wielkiego porównania, może jedynie z Cichewicz Futura Econo 25 kW - coś takiego jest u mojego brata już 10 rok. I moja emka jest na pewno oszczędniejsza (żałuję że nie 14) i łatwiejsza do ustawienia. Generalnie nie narzekam. Im mniej gmeram tym lepiej się pali. Co do histerezy racja, ale u mnie dochodzi jeszcze pogodówka i znaczne zużycie CWU rano i wieczorem co chwieje jednak kotłem i na dwóch stopniach jest spokojniej. Dwa sezony temu miałem węgiel z lokalnego składu i był prawie pyłek z papierosa. Zeszły sezon niby ten sam towar i dupa - żużlowe spieki nie do opanowania, choć nie olbrzymy (wielkości dużej śliwki największe). W tym sezonie za chwilę testuję już trzecie paliwo zobaczymy. Gdyby nie dążenie do doskonałości można by rzec, że jest OK ![]() Jak kupujesz Pb95 zawsze na tej samej stacji, to nie ma różnicy, jak kupujesz zawsze ten sam węgiel u tego samego dostawcy jest różnie. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Oj gienia29, co to ma być - reklama ekogroszku ? Jest na forum wątek o opale, tam możesz wyrażać swoje opinie
![]() dodane 2019-01-18 22:06 pmichalczyk napisał » 2019-01-18 21:26 leon bardziej chodziło mi o inną konstrukcję kotła bo ogniwo eko plus ustawisz dużo łatwiej bo masz doświadczenie z tym kotłem (wykonanie instalacji to już inna sprawa chyba ważniejsza od kotła bo jaki by nie był zajeb.kocioł, jak instalacja spaprana to i tak klops) Widziałeś zdjęcia instalacji Krystiana ? Na oko wygląda, że jest skopana, a działa ![]() ![]() |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Popiół wyciągany raz w tygodniu aż się usypuje, spaliny swobodnie przelatują.
Macie rację dwa powroty powinny mieć dwa zabezpieczenia najlepiej, żeby z dwóch powrotów wpadała do kotła ciepła woda 50+ XD 💪😎👍 Co na to producent kotła?? 😁😁😁 |
|||
|
||||
krisrech
![]() |
Koledzy czy patrząc na wykres można już tak zostawić. Praca się jakby ustabilizowała. Tylko nie podbija temp za dużo i krótko jest w podtrzymaniu jakoś 20 min pracy - 5 min podtrzymania
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
A jak spalanie?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak opał ładnie się spala i masz ciepło w domu to po co dalej kombinować
![]() ![]() ![]() ![]() PS. Kierunek już znasz powodzenia, tym razem bez pytań ![]() |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Mnie jakoś nie chce przebić
![]() |
|||
|
||||
krisrech
![]() |
Spalanie ok 30 kg na dzień. Dokładne dane będę widział jak znów go załaduje i poleci cały czas na jednych ustawieniach. Opał ładnie się spala, brak spiekow, w domu ciepło.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
budgie1 zależy czym palisz , ok napiszę jeszcze że najlepsze ustawienia to jak kociołek nie przebija zadanej i dmuchawa "chodzi" non-stop
![]() Krystian jak jest ok , to nie kombinuj im się więcej grzebie to się bardziej j...bie ![]() |
|||
|
||||
krisrech
![]() |
leON22 święta prawda. Marzenie to zejść że spalaniem na 25 kg na dzień ale to chyba nieosiągalne
|
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Mnie tak chodzi leON, po części dzięki tobie
![]() dodane 2019-01-19 13:26Chyba zapnę teraz tonę Varmo ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie ma za co
![]() |
|||
|
||||
budgie1
![]() |
Krystian, miałem w zeszłym sezonie Piekary i nie powiem, żeby miało 28Mj. Na 26Mj mogę się zgodzić
![]() dodane 2019-01-19 13:28Jest za co leON ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 7Następna stronaOstatnia strona | ||||