Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo Eko Plus 25 KW - ustawienia pieca Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 8Next pageLast page
2019-01-16 17:40
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
temperatura 21 / 22 taka może być
regulator salus on tylko jest wpięty na zasilaniu pompy co pomiędzy pompą a sterownikiem pieca 
budynek ocieplony okna plastiki stropy nie ocieplone poniemiecki z gliny
dodane 2019-01-16 17:40może ten sterownik pompy usunąć
2019-01-16 17:42
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Czy teraz czujnik temperatury wew tego sterownika osiągnął temp. zadaną pomieszczenia , bo pompa jest na off ?
2019-01-16 17:45
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
on nie wyłącza pompy w sterowniku tylko samą pompę
dodane 2019-01-16 17:44pierwszy raz widzę że pompa jest off
dodane 2019-01-16 17:45piec nie widzi temperatury wew
2019-01-16 17:48
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
To jest czy nie jest ? No nie widzi, bo ten termostat ma chyba wyświetlacz na którym pokazuje temp.wew. i nie jest kompatybilny ze sterownikiem
2019-01-16 17:54
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
tak temperatura osiągnięta sterownik się wyłączył ale pompa na schemacie nie powinna się wyłączać bo sterownik nie jest kompatybilny
dodane 2019-01-16 17:53teraz pompa się włączyła ale co nią steruje?
dodane 2019-01-16 17:54i już się wyłączyła
2019-01-16 18:04
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Dlaczego nie powinna , ster pokazuje faktyczny stan pracy pompy pomimo swojej niekompatybilności
dodane 2019-01-16 18:04mazuro2 chyba nie muszę Ci tłumaczyć , co się dzieje jak pompa się zatrzymuje . Dla mnie to masz drogi termometr temp. wew. Chcesz mniej spalać zainwestuj w siłownik do zaworu 4D , zamontuj czujnik temperatury za nim i czujniki temp. wew i zew wtedy pogadamy
2019-01-16 18:33
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
mazuro2 tak jak pisze leon zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczeń daj NIE moc min max 16kw 5 powtórzeń dmuchawa 42% hizteryza 0,5-0,7c
2019-01-17 08:48
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
mam pytanie czy do mojego sterownika musi być jakiś konkretny zawór 4d żeby z nim współpracował 
2019-01-17 08:58
  budgie1 Posts: 720 Ostrzeżenie: 0
Praktycznie każdy się nada.
2019-01-17 09:12
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
mazuro2 napisał » 2019-01-17 08:48
mam pytanie czy do mojego sterownika musi być jakiś konkretny zawór 4d żeby z nim współpracował 

Pytasz o zawór 4D czy siłownik zaworu ? 
2019-01-17 10:11
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
zawór mam ręczny 
tzn że wystarczy siłownik?
2019-01-17 11:46
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Dokładnie wystarczy sam siłownik zaworu Potem pozostaje tylko montaż czujnika temp. za zaworem i wszystko na temat  
2019-01-17 11:54
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
pozostał mi czujnik tem. zew czy on nadaje się do montażu za zawór
2019-01-17 12:05
  budgie1 Posts: 720 Ostrzeżenie: 0
Raczej nie
2019-01-17 12:20
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
mazuro2 napisał » 2019-01-17 11:54
pozostał mi czujnik tem. zew czy on nadaje się do montażu za zawór
Przecież przy v3.5 masz czujnik T1, przejrzyj kabelki.
2019-01-17 13:41
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
mam czujnik kotła,cwu,podajnika,i powrotu nic więcej
dodane 2019-01-17 13:41jeszcze spalin
2019-01-17 15:16
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
To Ogniwo nie daje w "swoich" sterach obsługi zaworu ? Weź i sprawdź dokładnie. Albo w Obwody CO, włącz pompa + zawór4D. Jak nie ma, to będzie wył.
2019-01-17 15:25
  budgie1 Posts: 720 Ostrzeżenie: 0
Taki czujnik (T1) jest dostarczany wraz ze sterownikiem.
2019-01-17 15:33
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
ok sprawdzę 
2019-01-18 13:50
  Didin150 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0

Witam
Posiadam kocioł ogniwo eko plus m 26 kw. Ustawienia retortowo grupowe.Obieg grawitacyjny. Nie ma pompy CWU , zaworu 4d ani żadnych czujników .spala ok 40 kg groszku na dobę.Chyba trochę za dużo ? O
Ogrzewam ok 100 m , dom nie ocieplony. W niedalekiej przyszłości będe ogrzewać ok 200 m , stąd taki kocioł. 
Temperatura zadana 47 stopni. 
I tu mam następne pytanie. Nawet jeżeli ustawie jakakolwiek niższą temperaturę to i tak nic się nie zmienia i zostaje te 47. O co w tym chodzi ? Pompka co jest ustawiona na taką samą temp. 
Zmieniałem moc dmuchawy , ilość powtórzeń itd a spalanie i tak zostaje na tym samym poziomie. 
Dziękuję za podpowiedzi ! ☺️
First pagePrevious page3 / 8Next pageLast page
Users on-line: slawekwasilewski