Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo E+M z eCoal3.5 spadek sprawności/wzrost spalania? Help Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2019-01-06 03:14
  downhill Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Witam.

Pale trzeci sezom. 
Nic w budynku nie uległo zmianie(ocieplenie,okna), opał ten sam.

Kocioł pali więcej o jakieś 3-4kg, czym może być to spowodowane?

Próbowalem mocniejsze ekogroszki ake efekt ten sam. 
2019-01-06 08:29
  simko1 Posts: 280 Ostrzeżenie: 0
Jak z czyszczeniem kotła?
2019-01-06 13:47
  downhill Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Co 3-4dni czyszcze komore spalania i kręce zawirowywaczami bo wtedy go tez zasypujemy i wyjmuje popiół. 

Co trzy tygodnie wyjmuje zawirowywacze i czyszcze kanały pionowe. 

Ale tak naprawde tam nie ma co czyscic bo jest poprostu sucho i ten pyłek sam w wiekszoci sam odpada ale robi sie to szybko i bez problemu wiec robie

3razy w roku czyszcze profilaktycznie drutem otwory nadmuchowe w palniku. 

Trzymam na piecu temperature ponad 65*C Powrót 52-55*C a spaliny ponad 110*C 

Opał ten sam i nawet ciągle ta sama dostawa co rok temu. 

2019-01-07 12:36
  wlasti Posts: 74 Ostrzeżenie: 0

ten sam opał?

czy ta sama nazwa?
ja kupiłem NIBY ten sam (sztygar) i też mam trochę wieksze spalanie
2019-01-07 15:23
  downhill Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Ta sama dostawa nawet.
2019-01-08 11:00
  sq9tbu Posts: 1106 Ostrzeżenie: 0
Abyś się zdziwił. U mnie 2 tony kupione trochę worków przerzucone ale 4 worki miałem takiego że robiły się duże spieki. Zostało jeszcze tonę. Zobaczymy jaki będzie. Jedna dostawa.
2019-01-08 15:54
  downhill Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Kolejny z potencjalnych powodów to mega suche powietrze w domu(20%)albo zepsuty higrometr : p
2019-01-09 09:41
  miazio Posts: 304 Ostrzeżenie: 0

zamiast czyścić komorę spalania co 3, 4 dni raz na tydzień czyść kanały pionowe. A jeszcze propnuje jedno rozwiązanie

kup sobie taki wycior z blaszakami. jak wyczyścisz zwykłym wyciorem to wydaje się ze kanały są czyściutkie potem czyszczę tym z blaszkami mam okrągły średnica pewnie z 15 cm wciskam na chama i dopiero on wyrywa kilku milimetrowe naloty polecam taki sposób

dodane 2019-01-09 09:41ps. po kilku latach i uszczelka w oknach nie trzyma tak jak kiedyś
2019-01-09 10:04
  krzych_boch-og20 Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam podobny problem od dwóch dni.Nic nie regulowałem ten sam groszek te same nastawy a piec nie daje rady w automacie. Dom z lat 90 nie ocieplony 160m2. Kociołek pierwszy sezon ECO PLUS M 20. Zasypałem zbiornik i na początku robiły się kalafiory potem zmiejszyem nawiew robiły się spieki to zmniejszyem jeszcze i teraz grzeje ale zapada sie palenisko i spada z temperatura na piecu. Po zejściu do 59 stopni zwiękasza sie moc dmuchawy ale już nie dobije wyżej niż 61 stopni i a dmuchawa też nie zwalnia i znowu nie nadąży podawać groszku i zapada sie paenisko i tak w kółko. Koszmar drugi dzień nie mogę tego ogarnąć. Eko groszek KRÓLEWSKI 27 a pali sie gorzej niż 24 co miałem wcześniej. Proponują mi w serwisie przejść na grupowe spalanie ale powiem szczerze że trochę mam obawy a myślę że to trzeba by dopilnować a z czasem jest gorzej. Nie wiem czy to coś wniosło w temat ale czytając wcześniejsze wypowiedzi postanowiłem sie podłączyć. Może ktoś już ogarniał ten temat to nam coś doradzi.
2019-01-09 10:09
  verb Posts: 295 Ostrzeżenie: 0
Dobrze Ci radzą z grupowym. Automat działa jako tako na niskim zapotrzebowaniu, jak trzeba ciut więcej grzać, to się gubi. Grupowe jest łatwe. Dasz komuś dostęp, to Ci to zdalnie ustawi.
2019-01-09 10:14
  krzych_boch-og20 Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Dzięki verb. Pewnie wreszcie będę zmuszony tak zrobić i po 16 tej przysiąść. Chodzi mi głównie jakie nastawy początkowe zrobić żeby nie przesadzić bo zakres kotła 5-20 to nie wiem jaki wpisać tam jest 8,12,16,20 wedłóg statystyk teraz pokazuje mi 6KW.
2019-01-09 10:27
  verb Posts: 295 Ostrzeżenie: 0
Ustaw sobie na początek min i max na 8kW. Dobierzesz nadmuch tak, aby długie kreski na histogramie znalazły się w okolicach środka, lub ciut  w lewo. Jak popracuje ze 2h, kreski oraz wygląd palnika będzie w porządku, to sobie przełącz na min i max 16kW, i procedura dostrajania jak wyżej. Potem ustawiasz min 8, max 16 i powinno to gadać elegancko. Ilość powtórzeń dla 8kW daj 3, dla 16 daj 4. Jak to ogarniesz, to zostaną Ci histerezy do ustawienia, ale po kolei.
2019-01-09 10:51
  Walter Posts: 110 Ostrzeżenie: 0
downhill napisał » 2019-01-06 13:47
Co 3-4dni czyszcze komore spalania i kręce zawirowywaczami bo wtedy go tez zasypujemy i wyjmuje popiół. 

Co trzy tygodnie wyjmuje zawirowywacze i czyszcze kanały pionowe. 

Ale tak naprawde tam nie ma co czyscic bo jest poprostu sucho i ten pyłek sam w wiekszoci sam odpada ale robi sie to szybko i bez problemu wiec robie

3razy w roku czyszcze profilaktycznie drutem otwory nadmuchowe w palniku. 

Trzymam na piecu temperature ponad 65*C Powrót 52-55*C a spaliny ponad 110*C 

Opał ten sam i nawet ciągle ta sama dostawa co rok temu. 






Pod koniec sezonu weź stare dłuto albo ostrą szpachelkę i spróbuj poskrobać po wewnętrznych blachach wymiennika, u mnie była to wartstwa ok 2mm.  Na zewnątrz siwa sadza, a pod nią twarda warstwa nalotu na blasze, odpada w kawałkach.
2019-01-09 12:41
  anaana Posts: 559 Ostrzeżenie: 0
Downhill to mnie uspokoiłeś, drugi sezon i kanały czyszczone tylko gałkami. 😃👍
2019-01-10 00:09
  krzych_boch-og20 Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2019-01-09 10:27
Ustaw sobie na początek min i max na 8kW. Dobierzesz nadmuch tak, aby długie kreski na histogramie znalazły się w okolicach środka, lub ciut  w lewo. Jak popracuje ze 2h, kreski oraz wygląd palnika będzie w porządku, to sobie przełącz na min i max 16kW, i procedura dostrajania jak wyżej. Potem ustawiasz min 8, max 16 i powinno to gadać elegancko. Ilość powtórzeń dla 8kW daj 3, dla 16 daj 4. Jak to ogarniesz, to zostaną Ci histerezy do ustawienia, ale po kolei.



Powoli ogarniam chociaż muszę nastawienia dmuchawy zmniejszyć. Ustawiam po kolei moc 8.12 i 16. 
Rozumiem że na ten czas i temperaturę na zewnątrz jak dam 8-12 to powinno chodzić ale jak przechodzi na większą moc z mniejszej i odwrotnie . na jakiej zasadzie się to odbywa to automatycznie czy trzeba samemu zmieniać te moce?

2019-01-10 00:34
  anaana Posts: 559 Ostrzeżenie: 0
Ustawiasz 


2019-01-10 04:59
  verb Posts: 295 Ostrzeżenie: 0
krzych_boch-og20 napisał » 2019-01-10 00:09
Rozumiem że na ten czas i temperaturę na zewnątrz jak dam 8-12 to powinno chodzić....
Nic nie rozumiesz. Trenuj.
2019-01-10 07:02
  krzych_boch-og20 Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Nie mam na sterowniku możliwości ustawienia czasu postoju i czasu podawania ECoal 3,5 z OLCD..
Te ustawienia są przypisane do mocy. Mogę tylko ustawić ilość podań i moc dmuchawy.
Histerezy mam tak jak na zdjęciu tylko mam ustawienia moc min 12 a max 16 tylko szybko mi spada temperatura na piecu jak dobije i nie zdąży ruszyć z 12 tylko od razu wali na 16 przy 59 schodzi na 12 i tak w kółko.
Co robię nie tak???

2019-01-10 08:26
  leON22 Posts: 2246 Ostrzeżenie: 1
krzych_boch-og20 napisał » 2019-01-10 07:02
Nie mam na sterowniku możliwości ustawienia czasu postoju i czasu podawania ECoal 3,5 z OLCD...

Jest taka możliwość w spalaniu w trybie automatycznym albo ręcznym
Co do nagle spadającej temp. kotła to coś masz nie tak ustawione albo brak ochrony powrotu albo tak wysoki odbiór ciepła np. nieocieplony budynek , stropy , nieszczelne okna itp... Udostępnij sterownik zobaczymy coś tam namieszał
2019-01-10 08:42
  verb Posts: 295 Ostrzeżenie: 0
Miałeś ustawiony min i max 8kW x3 ? Kocioł się odstawiał ? Zrób co Ci się mówi, a nie zasypuj pytaniami.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: mencinas

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more