Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Nie włącza się pompa CO1 pomimo temp. nieższej niż zadana. Subskrybuj
2018-12-19 19:09
  viper_miszcz Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Problem jak w temacie. Pomimo niższej niż zadana temperatury w salonie nie włącza mi się pompa CO1 i nie dogrzewa. Ustawione pompa "co + regulator pokojowy". Czujnik mam bezprzewodowy, żeby działał musiałem w "Pokojach" stworzyć "salon" i tam dodać czujnik temp. i jego wybrać z listy czujników. Tak ma być? Ktoś mógłby zajrzeć na moje ustawienia bo już nie wiem o co chodzi?

Generalnie mam dwie pompy co:
CO1 na parter (salon, łazienka- grzejniki, kuchnia- podłogówka przez RTL)
CO2 piętro (pokoje głowice radiowe na grzejnikach, łazienka głowica radiowa na grzejniku i podłogówka na RTL)
2018-12-19 20:06
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Popatrz sobie na moje ustawienia i skopiuj
2018-12-19 22:56
  leON22 Posts: 6100 Ostrzeżenie: 3
Ostatnio ktoś już o to pytał, musi być ustawione w konfiguracji Pokoju, Obwody CO - Brak  
2018-12-20 06:30
  viper_miszcz Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Już właśnie sam na wpadłem! 
leON22 napisał » 2018-12-19 22:56
Ostatnio ktoś już o to pytał, musi być ustawione w konfiguracji Pokoju, Obwody CO - Brak  
 

Oczywiste to to nie jest
2018-12-20 08:50
  leON22 Posts: 6100 Ostrzeżenie: 3
Jak nie , jak tak 

2018-12-20 22:25
  Bartchez Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Może ja też podłączę się do tematu bo mam w sumie spory kłopot z konfiguracją.
Mam 3 głowice i jeden czujnik pokojowy. Jeśli ustawie na czujniku pokojowym że jest w obiegu to automatycznie pompka nie działa w danym obiegu w ogóle :( (nie ma znaczenia ustawienia wyłącz pompkę po dogrzaniu i nastawy temperaturowe) ,  temperatura potrafi spaść o 4 stopnie i nic (więcej nie próbowałem bo już zimno). Zaprogramowałem głowice  na CO1 tak aby wyłączało pompę i chyba zamykało 4 drogowy skoro temperatura na obiegu jest już wyższa niż nastawiona, nadal działa pompa i 4 drogowy potrafi podbić temperaturę nawet o 10 stopni. Ponadto brakuje mi możliwości wyboru w wykresach momentu załączenia/wyłączenia podajnika, pompek,typów pracy. Co ciekawe zauważyłem również że pomimo nastawienia temperatury na piecu po dogrzaniu wszystkich pomieszczeń (czujników w nich do temperatury nastawionej oraz CUW ) nadal potrafi pracować w trybie grzania i podawać do temperatur nawet 15C większej niż nastawiona.
2018-12-20 22:58
  karoka65 Posts: 3378 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jak sobie napstrykałeś tak Ci działa.
Zawór ustawiłeś na ochronę powrotu także tylko "resztki" idą na CO, drugi obieg ustawiony jakiś termostat, a poniżej już pokój łazienka. 
Z resztą na pierwszy ogień proponuje instrukcję pod poduszkę a na drugi poczytać forum, nie pisać i powielać wątki a poczytać i nie trzeba będzie pisać ani pytać, tu wszystko jest i to pewnie po 100 razy już to samo.
2019-02-15 07:33
  pawelbatura Posts: 2 Ostrzeżenie: 0

Witam,
Wczoraj odpaliłem piec RBR-K z ecoal 3,5. Sam piec ruszył bez problemu. Ochrona powrotu na pompie mieszającej działa bez zarzutu. To samo dotyczy CWU. Problem mam jednak z obwodami CO. Sterownik w trybie automatycznym nie uruchamia żadnej z pomp. W trybie ręcznym wszystko startuje jak trzeba.
Układ wygląda tak:
CO1  - podłogówka: zawór 3D + pompa LFP (PCOw) + BT1 - ustawione w sterowniku pompa podłogowa + zawór 4D + regulator pokojowy. Temperatura normalna ustawiona na 23. W pomieszczeniu 20,6 a pompa nie startuje

CO2  - kaloryfery - pompa LFP (elektronik) + BT1 - ustawione w sterowniku pompa Co + regulator pokojowy. Temperatura normalna ustawiona na 22. W pomieszczeniu 20 a pompa nie startuje.
Tryb: ZIMA
Może ktoś zerknąć na moje ustawienia. Sprawdzałem 10 razy i zmieniałem ale nic nie pomaga.
Sprawa pilna bo instalacja grzeje dom gdzie się gnieździmy.


2019-02-15 07:56
  leON22 Posts: 6100 Ostrzeżenie: 3
W ustawieniach Pokoje CO2_pokoje i CO1_podlogowka_Konfiguracja_Obwody CO zamiast Obwód CO2 zmień na BRAK
2019-02-15 08:05
  pawelbatura Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Zadzwoniłem do centrali i doradzili to samo. Już smiga
2019-02-15 08:12
  leON22 Posts: 6100 Ostrzeżenie: 3
A odpowiedź miałeś 5 pięter wyżej , ludzie jak Wy czytacie, aż żal 4 litery ściska    
dodane 2019-02-15 08:12
leON22 napisał » 2018-12-19 22:56
Ostatnio ktoś już o to pytał, musi być ustawione w konfiguracji Pokoju, Obwody CO - Brak  
2019-02-15 10:06
  z.seczkowski Posts: 45 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Temperatura obniżona to jest temperatura o ile stopni obniża się temperatura zadana. Jeśli ma pan temperaturę obniżoną za zaworem ustawioną na 25 st.  a temperatura zadana np jest 45 st. to po przejściu na obniżoną sterownik ustawi 20 st.
2019-02-15 16:38
  leON22 Posts: 6100 Ostrzeżenie: 3
pawelbatura wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia ustaw na NIE , za zaworem 3D ustaw taką temp. żeby osiągnąć temp. zadaną w pomieszczeniu w którym znajduje się czujnik temp.wew Wyłącz Reg pogodowy , krzywą grzania dopasujesz sobie z czasem. Temp.obnizoną za zaworem ustaw na 2st. W/g mnie 30st za zaworem przy obecnych warunkach powinno wystarczyć , przy ciągłej pracy pompy CO1
Users on-line: Daro80, Dubak, kamilkadlec, Martines, wiesiek1980, wiesiekk1