Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Nie włącza się pompa CO1 pomimo temp. nieższej niż zadana. Subskrybuj | ||||
|
||||
viper_miszcz
![]() |
Problem jak w temacie. Pomimo niższej niż zadana temperatury w salonie nie włącza mi się pompa CO1 i nie dogrzewa. Ustawione pompa "co + regulator pokojowy". Czujnik mam bezprzewodowy, żeby działał musiałem w "Pokojach" stworzyć "salon" i tam dodać czujnik temp. i jego wybrać z listy czujników. Tak ma być? Ktoś mógłby zajrzeć na moje ustawienia bo już nie wiem o co chodzi?
Generalnie mam dwie pompy co: CO1 na parter (salon, łazienka- grzejniki, kuchnia- podłogówka przez RTL) CO2 piętro (pokoje głowice radiowe na grzejnikach, łazienka głowica radiowa na grzejniku i podłogówka na RTL) |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Popatrz sobie na moje ustawienia i skopiuj
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ostatnio ktoś już o to pytał, musi być ustawione w konfiguracji Pokoju, Obwody CO - Brak
![]() |
|||
|
||||
viper_miszcz
![]() |
Już właśnie sam na wpadłem!
leON22 napisał » 2018-12-19 22:56 Ostatnio ktoś już o to pytał, musi być ustawione w konfiguracji Pokoju, Obwody CO - Brak ![]() Oczywiste to to nie jest ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
Bartchez
![]() |
Może ja też podłączę się do tematu bo mam w sumie spory kłopot z konfiguracją.
Mam 3 głowice i jeden czujnik pokojowy. Jeśli ustawie na czujniku pokojowym że jest w obiegu to automatycznie pompka nie działa w danym obiegu w ogóle :( (nie ma znaczenia ustawienia wyłącz pompkę po dogrzaniu i nastawy temperaturowe) , temperatura potrafi spaść o 4 stopnie i nic (więcej nie próbowałem bo już zimno). Zaprogramowałem głowice na CO1 tak aby wyłączało pompę i chyba zamykało 4 drogowy skoro temperatura na obiegu jest już wyższa niż nastawiona, nadal działa pompa i 4 drogowy potrafi podbić temperaturę nawet o 10 stopni. Ponadto brakuje mi możliwości wyboru w wykresach momentu załączenia/wyłączenia podajnika, pompek,typów pracy. Co ciekawe zauważyłem również że pomimo nastawienia temperatury na piecu po dogrzaniu wszystkich pomieszczeń (czujników w nich do temperatury nastawionej oraz CUW ) nadal potrafi pracować w trybie grzania i podawać do temperatur nawet 15C większej niż nastawiona. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Jak sobie napstrykałeś tak Ci działa.
Zawór ustawiłeś na ochronę powrotu także tylko "resztki" idą na CO, drugi obieg ustawiony jakiś termostat, a poniżej już pokój łazienka. Z resztą na pierwszy ogień proponuje instrukcję pod poduszkę a na drugi poczytać forum, nie pisać i powielać wątki a poczytać i nie trzeba będzie pisać ani pytać, tu wszystko jest i to pewnie po 100 razy już to samo. |
|||
|
||||
pawelbatura
![]() |
Witam, Wczoraj odpaliłem piec RBR-K z ecoal 3,5. Sam piec ruszył bez problemu. Ochrona powrotu na pompie mieszającej działa bez zarzutu. To samo dotyczy CWU. Problem mam jednak z obwodami CO. Sterownik w trybie automatycznym nie uruchamia żadnej z pomp. W trybie ręcznym wszystko startuje jak trzeba. Układ wygląda tak: CO1 - podłogówka: zawór 3D + pompa LFP (PCOw) + BT1 - ustawione w sterowniku pompa podłogowa + zawór 4D + regulator pokojowy. Temperatura normalna ustawiona na 23. W pomieszczeniu 20,6 a pompa nie startuje CO2 - kaloryfery - pompa LFP (elektronik) + BT1 - ustawione w sterowniku pompa Co + regulator pokojowy. Temperatura normalna ustawiona na 22. W pomieszczeniu 20 a pompa nie startuje. Tryb: ZIMA Może ktoś zerknąć na moje ustawienia. Sprawdzałem 10 razy i zmieniałem ale nic nie pomaga. Sprawa pilna bo instalacja grzeje dom gdzie się gnieździmy. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W ustawieniach Pokoje CO2_pokoje i CO1_podlogowka_Konfiguracja_Obwody CO zamiast Obwód CO2 zmień na BRAK
![]() |
|||
|
||||
pawelbatura
![]() |
Zadzwoniłem do centrali i doradzili to samo. Już smiga
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
A odpowiedź miałeś 5 pięter wyżej , ludzie jak Wy czytacie, aż żal 4 litery ściska
![]() ![]() dodane 2019-02-15 08:12 leON22 napisał » 2018-12-19 22:56
Ostatnio ktoś już o to pytał, musi być ustawione w konfiguracji Pokoju, Obwody CO - Brak ![]() |
|||
|
||||
z.seczkowski
![]() |
Temperatura obniżona to jest temperatura o ile stopni obniża się temperatura zadana. Jeśli ma pan temperaturę obniżoną za zaworem ustawioną na 25 st. a temperatura zadana np jest 45 st. to po przejściu na obniżoną sterownik ustawi 20 st.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
pawelbatura wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia ustaw na NIE , za zaworem 3D ustaw taką temp. żeby osiągnąć temp. zadaną w pomieszczeniu w którym znajduje się czujnik temp.wew
![]() ![]() |
|||