Forum  eCoal.pl v3.5  Połączenie sterownika z routerem Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2018-12-09 11:03
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Witam, prosze o pomoc przy podłączeniu sterownika z routerem, to jakas czarna magia :/ mam router podłączony do internetu na 1 pietrze a piec jest w piwnicy. Posiadam jeszcze jeden nie uzywany router asusa wiec chcialem go podlaczyc do pieca za pomoca kabla a ten router polaczyc z tym na 1 pietrze. Tylo co wyczytalem to trzeba go ustawic w tryb client ale nie mam pojecia jak to zrobic w ustawieniach niczego takiego nie znalazlem :/
2018-12-09 11:08
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Napisz dokładnie jaki to model  
2018-12-09 11:11
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Lepiej niech da screen strony ustawień głównego routera. IP bramy, zakres adresów DHCP itp. Model nieużywanego Asusa też się przyda.
2018-12-09 11:18
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
DSL-N12E
2018-12-09 11:20
  Ameno25 Posts: 2371 Ostrzeżenie: 0
Chłopie , logujesz sie na tym drugim routerze poprzez przeglądarke internetową wpisując jeego adres ip który masz na obudowie , w wiekszosci jest to 192.168.1.1 wpisujesz login i hasło tez jest na obudowie .
W ocjach znajdujesz funkcj  client , przełaczasz router w  tryb client i skanujesz siec ,  klikasz na nazwe sieci  z ktora sie chcesz połaczyc wpisujesz ( jak jest) klucz dostepu i jestes połaczony 
łaczysz router ze sterownikiem kablem po robocie 

WARUNEK ROUTER MUSI MIEC FUNKCJE CLIENT 
2018-12-09 11:21
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
tylko nie moge znalesc w ustawienich tej funkcji client 
2018-12-09 11:23
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie, również przydadzą się te dane ale najpierw niech sprawdzi model tego asusa, bo może się okazać że nie ma on takiej opcji ( tryb Client ) w swoich ustawieniach. Druga b.w. sprawa niech sprawdzi, czy w miejscu gdzie jest sterownik ( domyślnie kotłownia ) jest stabilny, dobry zasięg sieci WiFi z głównego routera  
2018-12-09 11:29
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
model routera napisalem wyżej. żadnego clienta nie moge tam znalesc 
2018-12-09 11:57
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Jak nie ma to masz problem z głowy, ten model miał kilka wersji może faktycznie w Twoim nie na tej opcji :(
2018-12-09 12:09
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
a ten router ze sklepu bym kupil to by bylo git ?
2018-12-09 12:13
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Bo nie ma opcji klient. To zwykły modem ADSL z funkcją routera wifi i switcha LAN.
Kup najprostszy AP, nie router, np. TL-WA801ND. 
2018-12-09 12:13
  Ameno25 Posts: 2371 Ostrzeżenie: 0
Tak 
2018-12-09 12:16
  verb Posts: 294 Ostrzeżenie: 0
Takie coś sobie kup.
2018-12-09 12:19
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Jak będzie z opcją PoE (power over ethernet) to zasilanie AP mozesz dać w kotłowni zaś sam AP umieścić w miejscu, gdzie nie będzie narażony na pył, brud itp. Łączysz go wtedy skrętką LAN z "mostkiem zasilającym",  od którego idzie druga skrętka do sterownika.


verb: cyt: "Takie coś sobie kup". 


Jeszcze prostsza opcja
2018-12-09 12:43
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Na pokładzie mojej kotłowni , obecnie sygnał wifi z głównego routera przechwytuje coś takiego - NETGEAR
 Dodatkowo rozszerza mi zasięg wifi z kotłowni do bramy wjazdowej z automatyką NICE i dokupionym do jej centrali modułem wifi Sonoff 

2018-12-09 14:45
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Czyli ten wzmacniacz sygnału łącze z sterownikiem i wtedy wszystko powinno być dobrze ?
2018-12-09 14:51
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Pod warunkiem , że w miejscu gdzie masz sterownik jest dostateczny zasięg wifi , sprawdź np. telefonem
2018-12-09 16:21
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Zasięg mam ale czy dostateczny to nie wiem :p
2018-12-09 17:27
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
To kto ma wiedzieć św.Mikołaj  czko  Jak działa Ci net na fonie, tablecie , laptopie w tym miejscu możesz przeglądać strony itp. to powinno być OK
2018-12-10 13:04
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
strony dzialaja wiec powinno byc ok
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: Martinez, szallet666

Recently added

dom-piec0420

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more