Forum eCoal.pl v3.5 SPIEKI pomocy Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
To podnieś ten powrót na 57*, a CWU na 62st
|
|||
|
||||
Maniolo1959
|
ok
dodane 2019-12-10 15:48maksimum temperatury CWU to u mnie 60 st. Chyba by trzeba wejść do menu serwisowego. dodane 2019-12-10 16:13Z obserwacji wynika że nie trzeba podnosić CWU DO 62 st. Wystarczy ustawić 3 stopnie różnicy pomiędzy zadaną CWU a powrotem. samo podniesienie powrotu załatwiło sprawę- pompa wyłączała się kiedy powrót osiąga 2 st powyżej zadanego. W tej chwili temperatura powrotu zwiększa się maksymalnie około 1,2 st od zadanej i pompa pracuje cały czas. Dzięki |
|||
|
||||
leON22
|
Swoją drogą to zastanawia mnie ta wysoka temp. powrotu u Ciebie, czy aby czujnik jest we właściwym miejscu ? Żadne menu serwisowe wystarczy poprawka kalibracyjna czujnika
|
|||
|
||||
Maniolo1959
|
czujnik mam zabudowany na rurce powrotu do pieca, około 40 cm poniżej (przy samym kolanku) zaizolowany pianką i dobrze dociśnięty do rurki za pomocą opasek więc powinno być dobrze.
Pokombinuje jednak z kalibracją tego czujnika tak jak piszesz i dam znać. Dzięki za podpowiedź. |
|||
|
||||
coolio
|
Pompka cwu przy takich czy innych ustawieniach i tak bardzo często się wyłącza. Wystarczy że temp. Kotła spadnie choćby delikatnie poniżej temp. cwu w danej chwili i już sterownik pompkę odcina. Później żeby ją włączyć temp kotła musi być 2 stopnie wyższa niż temp cwu a gdy kocioł cały czas pracuje na skraju zadanej to jest to niemożliwe praktyczniejsze do momentu aż temp cwu nie opadnie.
Ps. Na to oszukanie czujnika nie wpadłem. Czyli w sumie wystarczy choćby wyjąć czujnik cwu z bojlera i pompka cwu będzie chodziła cały czas? Mam rację czy coś przekombinowałem? |
|||
|
||||
Maniolo1959
|
Zmieniłem w kalibracji czujnik CWU na -2 - było na +2,6. teraz mam wskazanie temperatury cwu 59,3 maks i pompa pracuje cały czas.
Zastanowiło mnie twoje pytanie odnośnie temperatury powrotu, że taka wysoka. Sprawdziłem kalibrację czujnika powrotu i okazuje się że jest ustawiona na +3,6. Czy tak ma być ? czy można to dać na zero ?. Wszystkie kalibracje które zmieniłem zapisałem żeby można powrócić do tych ustawień. Co o tym sądzisz? |
|||
|
||||
leON22
|
Na powrocie równie dobrze możesz obniżyć temp. o 2 st
@coolio pompa CWU przy ochronie powrotu wyłącza się gdy spełnione są dwa warunki : osiągnięta zadana min.temp.powrotu plus 2st histerezy oraz osiągnięta temp.zadana cwu |
|||
|
||||
Maniolo1959
|
Tak też zrobiłem, dzięki.
Muszę i tak zrobić po instalatorze kilka poprawek- czujnik zewnętrzny zabudował w wnęce okienka piwnicy - dziś u nas -6 a czujnik pokazuje -2( ogrzewa go ciepło z piwnicy) muszę często ingerować w krzywą grzewczą, muszę też wyrzucić radiowy pokojowy bo on mi nic nie daje- mam stary dom z 1932 r nieocieplony i na dodatek wilgotny i ja muszę utrzymywać stałą temperaturę bo inaczej mi szybko wychłodnie, a musi być ciepło bo mamy dziadków pod opieką. Zamiast tego zabuduje ten drugi czujnik w ich pokoju z zestawu pieca, bo będę miał podgląd jaką mają temperaturę. Zajrzałem dziś do pieca i jest ok. Jedyne utrudnienie to zmiana ustawień w zależności od temperatury na zewnątrz. Już musiałem wydłużyć podanie paliwa i skrócić przerwę żeby kociołek miał z czego dać ciepło, ale dzięki sterowaniu na odległość to nie jest problem, tylko te czujniki zabuduję i po kłopocie. Na automat raczej nie przejdę bo spalanie na ręcznej retorcie jest o wiele oszczędniejsze, a piec stabilniejszy. Dzięki za podpowiedź z tym czujnikiem cwu no i pompą cwu teraz ten powrót jest stabilny i co też. Jeszcze raz DZIĘKI dodane 2019-12-11 10:28Jeszcze jedno- długa przerwa i krótki czas podania paliwa to nie gwarancja niskiego zużycia. Sam tego doświadczyłem, gdy chciałem za wszelką "zaoszczędzić" Ci co mają nowe ogniwo z tym nowym palnikiem muszą uwzględnić ten przeciw zwój -spieki z popiołu są tutaj zmorą. Dojechał eko sun , jak spale ten węgiel ze składu,a mam tego 800 kg, zacznę ten nowy to odezwę się jak wygląda sprawa spieków popiołowych. Dziękuje Ci leON22 za pomoc, jesteś konkretny |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||