Forum  eCoal.pl v3.5  Dziwny problem Subskrybuj
2018-11-18 13:59
  carnivean Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. Posiadam Eko Plus 25kW. Wszystko było fajne aż do wczoraj. Paliłem na Grupowym. Jednak wczoraj ok godz 20  zauważyłem niską temperaturę spalin (80-90 st) . Otworzyłem piec i był zasyfiony taką gąbczastą sadzą. Pomyślałem że przeloty też się zawaliły więc wszystko wyczyściłem. Jednak od tego czasu nie potrafię uzyskać wyższej temp spalin. Palnik wygląda tak jakby było za dużo węgla i się nie dopala. Próbowałem zwiększać moc dmuchawy, zmieszać ilość podań ale to nie pomaga :(

Co może być ? Dodam że zawsze paliłem retopalem, ale tym razem dokupiłem z BrodaTrans Mysłowice. Nie jest to zmieniony opał, ale mogą być zmieszane dwa ekogroszki.


2018-11-18 14:09
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Albo węgiel coś nie halo albo coś innego.
Przyjrzyj się czy po otwarciu drzwiczek nie dymi w komorze bo jeśli kocioł ma ze 3 czy 4 lata to może być dziura w korpusie i wiaterek zamiast wiać szczelinami ulatuje wcześniej przez co nie dopala paliwa i osadza się sadza na wymienniku. Mogło dojść do  rozszczelnienia między członami palnika czy uszkodzenia któregoś z członów.
Nie widząc jest tylko gdybanie.
2018-11-18 14:14
  carnivean Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Kocioł zaczyna trzeci sezon, ma dwa lata. Jak otworzę drzwiczki to dymi w komorze. Jak poruszam w retorcie to zaczyna lepiej palić, ale tylko na chwilę. 
2018-11-18 14:29
  leON22 Posts: 5122 Ostrzeżenie: 1
No to szukaj dziury po spodem w korpusie , pewnie karoka65 ma rację , niestety
2018-11-18 14:34
  carnivean Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
widziałem filmiki z dymieniem w komorze i tak to nie wygląda. Po prostu taki czarny dym się robi szczególnie w tam 
gdzie ruszt awaryjny (myślę że to osmala komorę). 

tak nie wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=4bHh9hETlSY&feature=youtu.be


Wy gaszę kocioł i zerknę
2018-11-18 14:39
  leON22 Posts: 5122 Ostrzeżenie: 1
Przełącz na ręczny , wyczyść to wszystko ( szczególnie od spodu ) , otwórz drzwiczki od popielnika , wysuń popielnik latarka , załącz kocioł i obserwuj wydaje mi się że jednak dziura 
2018-11-18 16:13
  carnivean Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Panowie przejrzałem i nie widzę żadnych dziur. 

Poniżej filmik, nie za dobrej jakości ale nie widać żadnych dziur.

https://www.youtube.com/watch?v=jyMmesn52B8&feature=youtu.be

dodane 2018-11-18 16:13https://drive.google.com/drive/folders/1hrXTkNkwytgDQS57Ffv0eyxzflDkGT3k?usp=sharing




Tak się pali na samym początku, potem jest gorzej
2018-11-18 16:52
  makog Posts: 661 Ostrzeżenie: 0
5,6,7 sekunda filmu mnie sie wydaje ze tam widac wyrazne dziury 
2018-11-18 17:07
  carnivean Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Mi się wydaje że to jest ta przerwa między tym gwintem a korpusem i tak pada światło. Ale wyczyścić całą retortę od środka więc będzie lepiej widać
2018-11-18 18:50
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
moze przytkało kanał powietrzny przejdz w tryb ręczny wygarnij zar do połowy retorty poziome kanały powietrzne udrożnij jakims drutem załącz dmuchawę w trybie ręcznym na 100% a najlepiej odkręć wentylator i wyczyść odkurzaczem
2018-11-19 17:42
  carnivean Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Panowie dziękuję za porady. Retorta i korpus wyczyszczone, bez dziur Okazało się że przytkała mi się rura do komina :| na co wpadłem na samym końcu. Teraz wszystko działa bezproblemowo.


Temat do zamknięcia!
2018-11-21 10:01
  wlasti Posts: 83 Ostrzeżenie: 0

czym się przytkała rura do komina?
tak na przyszłe pokolenia opisz...
2018-11-22 18:05
  carnivean Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Szczerze to nie mam tam wyczystki a ma ok metra. Zasyfiła się od sadzy itd przez dwa lata. Myślę że był prześwit ale na tyle mało, że komin nie miał takiego "cugu" Wybrałem syf i wszystko hula. 
2018-11-24 23:48
  wlasti Posts: 83 Ostrzeżenie: 0

OK
czyli kominiarz 4 razy w rok jak każą  przepisy

2018-11-25 10:03
  carnivean Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
w sumie to nawet w kominie nie było tylko w łączniku pomiędzy piecem a kominem
Users on-line: krzysiekw54